Erzurum’da Okurlarıyla Buluşan Ünlü Gezgin Ve Romancı Gürsel,
Kar Erzurum’un Güzelliğidir
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün davetlisi olarak Erzurum'da bulunan romancı, eleştirmen, denemeci ve öykücü Yazar Nedim Gürsel, Üniversite Kitabevi’nde kitap dostlarıyla bir araya geldi. Kitapseverlerle sohbetine daha çok kendi gezginliği, gezip gördüğü yerlere ait gözlemleri ile gezi ve seyahatlerin hayatındaki önemini anlatarak başlayan Nedim Gürsel, bu bağlamda Erzurum'un da bütün tarihi, zenginliği ve birikimi ile sürekli olarak gezip görmek, tanımak istediği şehirler arasında olduğunu söyledi.
ERZURUM GÜZELLİKLERİN ADRESİ
Yazar Gürsel, baharın gelmiş olmasına rağmen, Erzurum'un bembeyaz bir kar örtüsü ile kaplanabildiğine işaret ederek, “İşte bu şehri böylesine temiz ve anlamlı yapan da budur” dedi.
Programı kısa bir konuşmayla açan Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı, kitabevi olarak farklı düşünen insanları ve okuyucularla yazarları buluşturmanın öneminden söz ederek, bu tür buluşmalara devam edeceklerini kaydetti.
SÖYLEŞİ KONUKLARI
Sohbet konuklarından Edebiyat Araştırmacısı Şahin Torun ise, yıllar önce İtalya’da tanıştığı Nedim Gürsel’in edebiyat dünyasındaki yerine dair kısa bir konuşma yaptı.Kendi yazınsal serüveni üzerinde bazı açıklamalarda bulunan Şahin, halen Paris Üniverisitesi’nde görev yapan Nedim Gürsel’in, “en çok sevdiğim kitabım son kitabımdır” nüktesi ile kaleme aldığı “yeni romanının, hem Erzurum’da hem de ülkenin edebiyat gündeminde büyük yer edindiğini söyledi.
ELEŞTİRİLERE CEVAP
Nedim Gürsel'in romanı hakkında konuşulurken, okurların yönelttiği birbirinden ilginç soruların, Nedim Gürsel’i memnun ettiği gözlenirken, Prof. Dr. Sadık Kılıç’ın, romanın konusu çerçevesinde Ayet, Hadis ve İslam Tarihi ekseniyle ayrı bir derinlik ve zenginlik katanyorumu, sohbete ayrı bir renk kattı.
Prof. Dr. Kılıç, Nedim Gürsel’in kitabına ad olarak seçtiği ismin, İslam öncesi dönemle İslam sonrası dönemlerdeki 'Benatullah' kökenli isimlendirilmeleriyle İslam kaynaklarına dönük daha başka araştırmalar gerektirdiğini dile getirdi.
SEVEREK YAZIYORUM
Yazar Nedim Gürsel ise, her zaman saygı ve sevgi ile anmak istediği ama bir romancı olarak sadece insani yönleriyle, bir eş, bir baba, bir arkadaş, bir insan olarak oldukça özel, sevimli ve güzel bir hayat yaşayan İslam Peygamberi’ni, biraz da kendi çocukluğunun, geçmişinde kalan yitik cennetine ulaşmak üzere, bir roman kahramanı olarak anlatmak istediğini belirtti. Gürsel, hiçbir şeyi mesnetsiz, her şeyi Kur’an ve İslami kaynakları okuyarak öğrendiğine işaret ederek, bu romanı çok severek yazdığını söyledi.
AŞIRILIKLARA DİKKAT
Nedim Gürsel, aslında kitabı hakkında söylenen şeylerin hemen hepsinin kitabı okumadan söylenen sözler olarak değerlendirdiğini, inanç sahiplerine saygılı olduğunu, aşırılıklar olarak görülebilecek bazı hususların da hem inancıyla yüzleşen, hem de güzel bir şeyler yazmak, bir yapı kurmak isteyen bir romancının özeli olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, bir romancının buna hakkı olduğunu, ama kendisi de dahil hiç kimsenin bir peygambere saygısızlık etme hakkının olmadığını ifade etti.
Murat Ertaş, Mustafa İyaz, Kamil Civelek, Ali Tilbe gibi isimlerin de soru ve cevaplarıyla katkıda bulunduğu ve bir beyin fırtınası şeklinde geçen kitap sohbetleri, edebiyat dünyasının yaşadığı sorunların da gündeme geldiği bir söyleşi oldu.