Deneme Sahnesi Tam Not Aldı
O’Neill’in “Allahın Ayısı” adlı oyununu sahneleyen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Deneme Sahnesi Topluluğu oyuncuları, performanslarıyla izleyicileri büyülediler.
Dünyaca ünlü yazar Eugene O’Neill’in “Allahın Ayısı” adlı eseri Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Deneme Sahnesi Topluluğu oyuncuları tarafından sahnelendi.
DEKAN BAYRAM BİLGİ VERDİ
Oyun öncesi duygularını ifade eden Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Bayram, “Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümümüz yeni bir oyunla bu özel günde perdelerini açmaya hazırlanıyor. Bölgemizde tiyatro düşüncesini geliştirme hedefi ile yola çıkan fakültemiz, bu yıl Eugene O’Neill’in yazıp, Yrd. Doç. Dr. Pınar Aras’ın yönettiği ‘Allahın Ayısı’ adlı oyunu ile tiyatro severlerin karşısına çıkmaktadır. Ortak çalışmanın en önemli örneği olarak ortaya çıkan tiyatro sanatı, fakültemizde öğretim elemanlarımızın ve bölümümüz öğrencilerinin ortaklaşa çalışmalarıyla bizi hedeflerimize gün geçtikçe yaklaştırmaktadır.” dedi.
ARAS OYUNU ANLATTI
Oyunun yönetmenliğini üstlenen Yrd. Doç. Dr. Pınar Aras oyun hakkında bilgi vererek, şöyle konuştu;“Bu oyunu seçmemizin en büyük etkenleri fiziksel koşulları gözettikten sonra, günümüz insanının yaşamış olduğu ve yaşamaya devam ettiği sorundur. Kapitalizmin insanın tek tipleşmesine neden olan ve kendi çarkları ile öğüterek insanlığından uzaklaştıran tutumuna karşı koyuştur. Yanlış yönelişler ve yalan kurumlarla sistem bütün yaşam alanlarımızı ve direnme organlarımızı elimizden almıştır. Yanlış ve tek kişilik tutumlar bireyi yok oluşa götürür. Bu sistemin bizi bölerek ve küçülterek hücrelerimize sindirdiği yaşam fikridir. Din, ekonomik, sosyal sınıf, milliyet, cins, ırk gibi ayrılıklar yaratmış, asıl düşünülmesi gereken konudan uzaklaştırmıştır. Özlük hakları ve insanlıklarından soyutlanan bilinçsiz toplum kendi kendini tüketen bir çark vazifesi görmeye başlamıştır. Bu günün de sorunu ve yaşadığımız toplumun içini boşaltacak olması düşüncesi, insan olma özünden kopmak istemeyen bizleri bu oyuna itmiştir.”
OYUNA YOĞUN İLGİ
Yrd. Doç. Dr. Pınar Aras, oyunun içeriğinin ise uzun boylu, iri pazıları ve kas gücü sayesinde geminin kazan dairesinde ki işinden gurur duyan ve kazana attığı her kömürle dünyanın döndüğüne inanan Yank’ın hikayesi olduğunu belirtti.
Oyunu çok sayıda öğrenci ve tiyatro sever izledi.