ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
HABERLER>EĞİTİM
18 Kasım 2008 Salı - 03:45

Erzurum’un Eğitim Karnesi Kırık

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Çıngı, Erzurum'un eğitim olanakları açısından ilköğretimde zayıf, ortaöğretimde ise geçer not aldığını bildirdi. Prof.Dr. Çıngı, öğretmen ve derslik konusunda fazla sıkıntısı olmayan Erzurum'un eğitimde laboratuarlara ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

Erzurum’un Eğitim Karnesi Kırık

ERZURUM İLÇELERİNİN EĞİTİM VİZYONU

Türkiye'de il ve ilçelerin eğitim olanakları konusunda bir araştırma yapan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Çıngı, 923 ilçeyi kapsayan araştırma sonuçlarını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006-2007 verilerini temel alarak çalışma yapan Prof.Dr. Hülya Çıngı, eğitim olanaklarıyla ilgili olarak ilçelere 10 puan üzerinden gruplara ayırdı. Eğitim olanakları en iyi olan ilçeleri 9-10'luk gruba ayıran Çıngı, gelişmişlik düzeyi iyi olanları 7-8'lik gruba, orta olanları 5-6'lık gruba, gelişmemiş olanları 3-4'lük gruba ve hiç gelişmemiş olanları da 1-2'lik gruba ayırdı. İlçeleri gelişmişlik düzeyine göre sınıflandıran Prof.Dr. Çıngı, eğitim için önemli olan 24 göstergeye araştırmasını yaptı. Prof.Dr. Çıngı, ilçelerin öğretmen, derslik, bilgisayar, laboratuar sayısı, kütüphane sayısı, ilk ve orta öğretimde sınıflara düşen öğrenci, birleştirilmiş sınıflar gibi bir çok konuyu araştırdı.

ERZRUMU İLÇELERİNİN EĞİTİM DURUMU İÇAÇICI DEĞİL

TÜBİTAK'tan da destek alan Prof.Dr. Çıngı, araştırma sonuçlarını Erzurum'da açıkladı.

Türkiye'de bulunan 923 ilçeyi ilköğretim olanaklarına göre sıraladıklarını ifade eden Prof.Dr. Hülya Çıngı, Ankara'nın Çankaya, Çankırı'nın Arkacalar ve İstanbul'un Kadıköy ilçesinin ilk 3 sırayı aldığını söyledi. İlköğretimde gelişmemiş ilçelerin ise Adıyaman'ın Gerger ilçesi ile Van'ın Başkale ilçesi olduğunu kaydeden Çıngı, Erzurum'un ilçelerinin durumunun da iç açıcı olmadığını bildirdi.

İlköğretim olanakları bakımından en gelişmiş ilçenin Erzurum merkez ve İspir olduğunu kaydeden Prof.Dr. Çıngı, merkez ilçe ve İspir'in orta grup olan 5. grupta yeraldığını ifade ederek, "Pazaryolu, Uzundere, Oltu, Tortum ve olur ilçeleri 4. not grubunda. Aşkale, Narman, Pasinler Hınıs, Horasan, Ilıca ve Şenkaya ilçeleri 3. grupta, Çat ve Karaçoban 2. grupta, Köprüköy, Karayazı,. Tekman hiç gelişmemiş ilçe grubunda. Erzurum'un ilçelerinden sadece il merkezi ve İspir ilçesi orta grupta yeraldı. Diğer ilçelerin durumu kötü" dedi.

ORTAÖĞRETİM BİRAZ DAHA İYİ

Ortaöğretimde eğitim olanaklarına göre Erzurum'un ilçelerinin biraz daha iyi durumda olduğunu belirlediklerini kaydeden Çıngı, Milli Eğitim Bakanlığı verilerinde Uzundere, Çat ve Tekman'la ilgili bilgiler olmadığı için bu ilçelere yer veremediklerini kaydetti. Ortaöğretimde Pazaryolu ilçesinin 8-7'lik iyi gelişmiş gruptaki ilçeler arasında yeraldığını, il merkezinin 7. grupta, Oltu'nun 6. grupta bulunduğunu vurgulayan Çıngı, Tortum'un 6, Hınıs ve Narman'ın 5. grupta, Pasinler, İspir ve Horasan'ın 4. grupta, Aşkale, Köprüköy, Ilıca, Şenkaya ve Karaçabon'ın ise 3.nolu gelişmemiş ilçeler grubunda bulunduklarını vurguladı.

Erzurum'da eğitimin en önemli sorunlardan birinin birleştirilmiş sınıflar olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Hülya Çıngı, birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerin normal öğrencilere oranının yüzde 24.78 olduğunu açıkladı. Çıngı, Erzurum'un bu rakamla Türkiye ortalamasının da çok üzerinde bulunduğuna dikkat çekti.

ÖĞRETMEN VE DERSLİK İYİ

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Erzurum'un Türkiye ortalamasına yakın olduğunu kaydeden Çıngı, derslik konusunda da önemli sıkıntının olmadığını bildirdi. Bilgisayar başına düşen öğrenci konusunda da rakamların Türkiye ortalamasına yakın olduğunu ifade eden Çıngı, dil laboratuarlarında da önemli sıkıntı olmadığını belirlediklerini söyledi. OKS ve ÖSS dershanelerinde sıkıntı olmadığını, Erzurum'un bu alanda çok iyi durumda olduğunu ifade eden Çıngı, eğitim olanaklarında Türkiye ortalamasının yakalanması için şu gelişmelerin yaşanması gerektiğini kaydetti: "Yaptığımız araştırmalar sonucunda bir rapor çıkardık. Buna göre Erzurum'da ilköğretim olanaklarının biraz daha iyi olması için 795 öğretmen ve bin 75 dersliğe ihtiyacı bulunuyor. İlköğretimde ayrıca 941 bilgisayar ile bilgayasar laburatuvarları, fen laboratavurları ve kütüphane gerekiyor. Ortaöğretimde 697 dersliğe ihtiyaç var. Öğretmen konusunda fazla bir sıkıntı yok. Ancak Fen laboratuarları ile dil laboratavuları yapılması gerekiyor."

TAVSİYELER

Araştırma sonuçlarına göre Erzurum eğitimi için bazı tavsiyelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Çıngı, şunları ifade etti: "Erzurum'da ilköğretim olanakları iyi ilçe yok. Merkez ve ispir ilçeleri diğer ilçelerde daha iyi. İlköğretim okullarının bilgisayar yönünden desteklenmesi gerekiyor. Birleştirilmiş sınıfların yaygın olması çok kötü. Bunun sona erdirilmesi yada kademeli olarak azaltılması için düzenleme yapılması gerekiyor."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Önce Eğitim
Kalkınma ve gelişme sorunları ciddi boyuta ulaşan Erzurum’un temel problemini ...
ERVAK İl Eğitimi’nin Nabzını Tuttu
ER-VAK Başkanı Güzel, Erzurum’un eğitimde son dönemlerde irtifa kaydettiğini ...
Erzurum, Sosyal Kahramanlara Muhtaç
Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şişman, ...
 
İlçelerin Eğitim performansı düşük
ERVAK tarafından gerçekleştirilen ''Erzurum'da Eğitim Sorunları ve Çözüm ...
Yeni Dekanlar Göreve Başladı
Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Karakelleoğlu, görevini Prof.Dr Atamanalp’a, ...
Erzurum'da Öğretmen Açığı Sorunu
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk: “Türkiye'de öğretmen açığı vardır ...
 
Erzurum “Mesleki Teknik Eğitim”de Pilot İl
MEB Projeler Koordinasyon Daire Başkanı Mahmut Tuncil Doğu ve Güneydoğu ...
Çocuklar, Haklarını Anlattılar
Erzurum'da, Çocuk Hakları Komitesi İl Başkanlığınca hazırlanan çocuk hakları ...
Tekman YİBO, 24 Saat Takip Altında
Erzurum’un Tekman ilçesinde Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, güvenlik kameralarıyla ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva