EĞİTİM VİZYONU
Erzurum’un ilk ve ortaöğretimde yaşadığı verim ve kalite kaybı yüksek öğretim vizyonunu da olumsuz etkiliyor. Türkiye’de üniversite sayısının 87’e yükselmesiyle birlikte yüksek öğretimde zorlu bir kalite yarışına giren İl, bölge içinde İlk ve ortaöğretimde yaşadığı prestij kaybını telafi edemezse, hem eğitimde cazibe merkezi konumunu yitirecek hem de Yüksek öğretimdeki öğrenci sayısı düşüş kaydedecek.
SORUNLAR KRONİKLEŞTİ
Erzurum Türkiye illeri sıralamasında, genel bütçeden en yüksek oranda eğitim ödeneği alan illerin başında gelmesine rağmen, eğitimci açığının fazla olması, eğitimde ilçeler bazında performansın düşüşü, eğitimde ilçelerle merkez arasındaki verim ve kalite farklılığı gibi başlıca sorunlar giderilemiyor.
EĞİTİMDE İRTİFA KAYBI
ER-VAK Başkanı Güzel, Erzurum’un eğitimde son dönemlerde irtifa kaydettiğini söyledi. Sosyo-ekonomik göstergelerle eğitimdeki ürkütücü durumun bir paralellik gösterdiğini vurgulayan Güzel, “Bu durum bize ‘Geri kalmışlık bir bütündür, asla parçalanamaz’ ilkesini hatırlatmaktadır. Ama olumsuzlukların içerisinde eğitim, şüphesiz ki en önemli ve tartışmasız olanıdır.”dedi.
EYLEM PLANI
Öğretmen, öğrenci, veli, yönetici, dershane, ekonomi, okul, sosyal çevre gibi ayakları olan eğitimdeki sorunların bir sebebe bağlanamayacağını kaydeden Güzel, sınavlarda 62 ve 64 sıralarda dolaşan Erzurum eğitiminin istikrarlı bir yönetimle yoluna devam etmesi ve başarıyı artırabilecek eylem planları içerisinde olması gerektiğini söyledi.
EĞİTİM PLATFORMU
Erzurum’da halkın odaklaştığı eğitim sorunun giderilebilmesi için acil bir eylem planına ihtiyaç bulunuyor. Doğu Anadolu Bölgesinde eğitimde cazibe merkezi olmak yolunda Malatya, Elazığ ve Van’ın gerisine düşen Erzurum’da, eğitim sorunlarını ele alacak ve çözüm üretecek bir platform oluşturulması artık kaçınılmaz hal aldı.