ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
HABERLER>EĞİTİM
16 Kasım 2008 Pazar - 03:54

İlçelerin Eğitim performansı düşük

ERVAK tarafından gerçekleştirilen ''Erzurum'da Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli''nde Erzurum ilçelerinin eğitim performansları ele alındı. Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çıngı Erzurum'un Uzundere, Tekman, Karayazı ve Çat ilçelerinde orta öğretim kurumu bulunmadığına vurgu yaptı.

İlçelerin Eğitim performansı düşük

Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Çıngı, ''Türkiye'deki ilçelerin yüzde 7.58'i ilköğretim olanakları bakımından iyi, yüzde 45.29'u orta, yüzde 47.13'ü kötü durumdadır'' dedi.

     Prof. Dr. Çıngı, Erzurum Kalkınma Vakfınca Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Erzurum'da Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli''ne konuşmacı olarak katıldı.

    İLÇELERİN EĞİTİM PERFORMANSI

 Kendi koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Cem Kadılar ile Kamu İhale Kurumundan Dr. Güler Koçberber'in araştırmacı olarak katıldığı bir çalışmada yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Çıngı, çalışma kapsamında ilçelerin ilk ve orta öğretim olanakları, öğrenci başına düşen öğretmen, derslik, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarı sayısı ile eğitime yapılan harcamalar gibi verilerin incelendiğini söyledi.

     MEB VERİLERİ

Çalışmada, ilçelerde bulunan okullarda, 2006-2007 öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerini temel alarak ilk ve orta öğretim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi hazırladıklarını kaydeden Prof. Dr. Çıngı, şöyle konuştu:

     ''TÜBİTAK'ın desteğiyle hazırlanan çalışma ile ilk kez sadece eğitim göstergeleri kullanılarak ilçelerin eğitim olanaklarına göre gelişmişlik endeksi hesaplandı. Bu araştırmanın ilçelere ve illere yatırım yaparken MEB'e, devlet ve özel kuruluşlara büyük ölçüde yarar sağlayacağı gibi araştırmacılara, başta örnekleme olmak üzere birçok konuda faydalı olacağını düşünüyoruz.''

     Çalışmanın, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayıları gibi 24 veri göz önüne alınarak hazırlandığını bildiren Prof. Dr. Çıngı, ilk ve orta öğretim için ayrı ayrı hesaplanan gelişmişlik endeks değerlerine göre ilçelerin 10 gruba ayrıldığını, 1. gruptakilerin eğitim olanakları bakımından en düşük gelişmişliğe sahip ilçelerden oluştuğunu, 10. gruptakilerin ise en iyi eğitim olanaklarına sahip ilçeleri temsil ettiğini kaydetti.

     İLÇELERDEKİ EĞİTİM İMKANLARI

     Yapılan değerlendirmede, en iyi eğitim olanaklarına sahip en gelişmiş ilçenin Ankara'nın Çankaya ilçesi, en kötüsünün ise Van'ın Başkale ilçesi olduğunu belirlediklerini belirten Prof. Dr. Çıngı, şu bilgileri verdi:  ''Türkiye genelinde eğitim olanakları bakımından çok gelişmiş ilçeleri gösteren 9 ve 10. gruplarda sadece Çankaya ile Çankırı Atkaracalar yer alıyor. Gelişmiş ilçeleri gösteren 7 ve 8. grupta ise 68, orta gelişmişlik düzeyinde 418, gelişmemiş ilçe sayısı 343, hiç gelişmemiş ilçe sayısı ise 92 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'deki ilçelerin yüzde 7.58'i ilköğretim olanakları bakımından iyi, yüzde 45.29'u orta, yüzde 47.13'ü kötü durumdadır''

   ERZURUM’UN DÖRT İLÇESİNDE ORTAÖĞRETİM KURUMU YOK!

  Orta öğretim olanakları bakımından ise Çankaya ile Eskişehir merkez ilçenin listenin başında yer aldığını, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin ise son sırada bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Çıngı, ''Orta öğretim olanakları yönünden, Türkiye'de orta öğretim okulu bulunan 713 ilçenin yüzde 19.64'ü iyi, yüzde 48.67'si orta ve yüzde 31.7'si ise kötü durumdadır'' dedi.

     Prof. Dr. Çıngı, ayrıca Erzurum'un Uzundere, Tekman, Karayazı ve Çat ilçelerinde orta öğretim kurumu bulunmadığını sözlerine ekledi.

     EĞİTİMDEKİ SORUNLAR

     Panele katılan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Kars da köye dayanan ve köylünün elinde kalan bir medeniyetin gelişmesinin çok zor olacağını söyledi.

     Köyden kentin yönetilmesi durumda şehrin önünün ve insanların ufkunun açılamayacağını ifade eden Kars, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin problemlerinin altındaki en büyük sıkıntı, eğitim işinin çok dar görüşlü, çevresi küçük, benim gibi köylünün elinde kalmasıdır. Anamın tahsili yoksa, babamın okuma yazması sıkıntıysa cami imamımını köy öğretmenini isteyeceğim.  Bu ikisinin bana yansıttığı dünya görüşü benim dünyayla yarışacak durumum olmayacağını gösteriyor. Oysa ki uygarlıklar ve dünya görüşü bilim üreterek, filozofları tanıyarak, felsefe yaparak ve kutsal kitapları inceleyerek oluşuyor. Böyle olmayınca bugün gelişmiş ülkelerle yarışmakta zorlanıyoruz.''

     Yrd. Doç. Dr. Kars, bugün Türkiye'de hala uygarlığın tam olarak yaratılamadığını, bunun en büyük nedeninin ise eğitimde okur yazar olunması sağlanarak problemlerin üstesinden gelineceği düşüncesi olduğunu belirtti.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Dekanlar Göreve Başladı
Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Karakelleoğlu, görevini Prof.Dr Atamanalp’a, ...
Erzurum'da Öğretmen Açığı Sorunu
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk: “Türkiye'de öğretmen açığı vardır ...
Erzurum “Mesleki Teknik Eğitim”de Pilot İl
MEB Projeler Koordinasyon Daire Başkanı Mahmut Tuncil Doğu ve Güneydoğu ...
 
Çocuklar, Haklarını Anlattılar
Erzurum'da, Çocuk Hakları Komitesi İl Başkanlığınca hazırlanan çocuk hakları ...
Tekman YİBO, 24 Saat Takip Altında
Erzurum’un Tekman ilçesinde Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, güvenlik kameralarıyla ...
MEB'den SBS Sonuçlarına Yakın Takip
Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarını yakından takip ...
 
Türk Dünyası’na Büyük Hizmet
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ...
Anaokulu Öğrencilerinden Hastane Ziyareti
İspir ilçesinde anaokulu öğrencileri, İspir Devlet Hastanesini ziyaret ...
Erzurum 25 Yeni Okula Kavuşuyor
Milli Eğitim Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yürüttüğü ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva