Atatürk Üniversitesi, akademik kadrosuna alanında uzman yabancı uyruklu akademisyenleri de katarak, Erzurum’da bir çığır açmaya hazırlanıyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, alanında isim yapmış yabancı uyruklu Türk dünyası uzmanlarını istihdam edebilmek için kolları sıvadı.
ADIGÜZEL PROJEYİ ANLATTI
Çeşitli üniversitelerde akademik eğitim veren bazı yabancı uyruklu Türk dünyası uzmanlarıyla halen temaslarını sürdüren bölüm, bu projeyi hayata geçirebilmek için tüm imkanlarını adeta seferber etti. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sedat Adıgüzel, eğitim öğretim faaliyetlerine büyük katkılar sunacağını vurguladığı proje hakkında açıklamalarda bulundu.
TÜRK DÜNYASI UZMANLARI A.Ü’DE DERS VERECEK
Türk topluluklarının sosyal ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla açılan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün, Türk dünyasının tarih, sanat, kültür, dil ve edebiyat alanlarında birbirine yakınlaşması, ilişkiler kurup, bilgi değişiminin sağlanması yönündeki ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendiğini vurgulayan Adıgüzel, yürütülen eğitim öğretim faaliyetlerinde çıtayı giderek yükselttiklerini söyledi.
TÜRK DÜNYASI’YLA EĞİTİMDE ENTEGRASYON
Bölümde verilen akademik eğitim ve öğretim çalışmalarına katkı sunabilmek için, kadrolarına alanında isim yapmış, yabancı uyruklu Türk dünyası uzmanlarını dahil etmeyi planladıklarını kaydeden Adıgüzel, bununla ilgili olarak halen temasların sürdürüldüğünü ifade etti. Bölümde konuk öğretim üyesi olarak istihdam edilecek olan Türk dünyası uzmanlarının, yakın bir zaman sürecinde Atatürk Üniversitesi kadrolarına dahil edileceğini anlatan Adıgüzel, “Bu çalışmayı çok önemsiyoruz” dedi.
A.Ü. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan Türklük dünyası ile ilişkilerin güçlendirilmesinde, bilim -kültür köprüsü görevini yüklendiğini söyleyen Doç. Dr. Adıgüzel, “Bilimsel ilişkilerin bir sonucu olarak, geçmiş yıllarda bir Azeri öğretim üyesi 2 yıl süreyle bölümümüzde hizmet vermiş, doktora ve yüksek lisans seviyesinde öğretim elemanlarının eğitilmesine katkıda bulunmuştur. Bu doğrultuda Türk dünyası alanında uzman eğitimcileri bölümümüzde konuk etmeye, onların bilgi ve birikimlerinden istifade etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATI
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün, Güney-Batı (Oğuz), Güney-Doğu (Türkistan-Uygur), Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri, Kuzey-Doğu (Türk) ve Çuvaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları adı altında 5 anabilim dalından oluştuğunu bildiren Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sedat Adıgüzel, bölümde 1 doçent, 3 yardımcı doçent ve 2 de öğretim üyesi olmak üzere toplam 6 kadrolu öğretim elemanı bulunduğunu belirtti.
BİLİMSEL PROJELER
Adıgüzel, “Bölümümüzde istihdam edilen öğretim elemanlarının tamamına yakını, uzun yahut kısa süreli olarak değişik vesilelerle ilgilendikleri ülkelerde bulunma fırsatı yakalamıştır. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan gibi, bölümümüzün ilgi alanı olan ülkelerde birer ay, birer yıl veya daha uzun sürelerde bulunan öğretim elemanı arkadaşlarımız, bizzat yaşam, dil, kültür, sanat ve edebiyatla yüzleşme imkanı bulmuşlardır. Aynı şekilde hazırlanan bilimsel projeler çerçevesinde, bölümün öğretim elemanları birer aylık sürelerle bizzat Azerbaycan ve Özbekistan’a giderek projelerini tamamlayıp geri dönmüşlerdir” şeklinde konuştu.