ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan 9 ayda 27,6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 9 ayda 27,6 milyon dolarlık ihracat
ATAUNİV’den Güney Kore’de stratejik iş birliği
ATAUNİV’den Güney Kore’de stratejik iş birliği
Şeker pancarı alım fiyatı açıklandı
Şeker pancarı alım fiyatı açıklandı
Bolat: 'Rekor kırdık'
Bolat: 'Rekor kırdık'
Erdoğan'dan F-35 açıklaması
Erdoğan'dan F-35 açıklaması
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Temmuz 2010 Pazartesi - 07:05

Erzurum tanıtımına gönüllü desteği

Oğuz Selim Karahan (CİHAN)- Erzurum'da kaybolan ve unutulmaya yüz tutan birçok tarihi gerçeğin ortaya çıkmasını sağlayan tarihçi Muzaffer Taşyürek, öğretmenlikten boşta kalan zamanlarında yerli ve yabancı turistlere gönüllü rehberlik ediyor.

Erzurum tanıtımına gönüllü desteği

Tarihte birçok olaya ev sahipliği yapan Erzurum, sınırlarındaki taşınabilen ve taşınamayan kültürel varlıklar ile açık hava müzesi görünümü taşıyor. Her cadde ve sokak arasında tarihi mezar, kümbet, cami ve çeşmenin bulunduğu Erzurum'da Osmanlı ve Selçuklu'dan kalma eserlerin yanında milli mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kaldığı yerler şehrin tarihi görüntüsüne renk katıyor. Tarihi kaynaklarda adı sürekli geçen Erzurum'da unutulan veya gün yüzüne çıkamayan tarihi ve kültürel olaylar ise yine bu şehirde ikamet eden araştırmacılar ve akademisyenler sayesinde ortaya çıkıyor.
//TURİSTLERE BİLGİ VERİYOR
Erzurum Kazım Karabekir Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Muzaffer Taşyürek, bugüne kadar çoğu Erzurum tarihini konu alan 21 kitap kaleme aldı. Yurt içi ve dışından Erzurum'a kafileler halinde gelenlere ise gönüllü rehberlik yapan Taşyürek, unutulan sokak aralarında kalan birçok manevi değerin ortaya çıkmasını sağladı.
Kamuoyu, Birinci Dünya Savaşı'nda Almanları korumak için Avrupa'ya giden ve Ruslarla savaşarak şehit düşen 15 bine yakın Türk askerinin yaşadıklarını farklı yönüyle ilk kez kaleme alan Taşyürek'den öğrendi. Kaybolduğu iddia edilen tarihi Yetim Hoca kabrinden binalar altında kalan Ahi şeyhlerin kabrine, yıkılıp talan edilen onlarca mescid yerinden tabyaların defineciler tarafından yağmalanmasına, Çifte Minareli Medrese'de gizli kalmış insan yüzü figürü ve kemiklerinden cepheye erzak taşıyan Erzurumlu çocukların öyküsünden de onun sayesinde haberdar oldu.
//ERZURUM ŞEHİR TAKVİMİ
2011 Kış Oyunları'na yetiştirmek üzere 365 sayfadan oluşan, her sayfasında o günün tarihi olayının yazıldığı Erzurum Şehir Takvimi hazırlayan Taşyürek, yaklaşık 35 yıldır eğitim hizmeti veriyor. Hafta sonları ise Erzurum'un tarihi ve kültürel yerlerini gezmek isteyenlere gönüllü rehberlik eden Taşyürek, Erzurum tarihini araştırmanın bir gönül işi olduğunu ve severek yaptığını belirtiyor.
Erzurum'da gün yüzüne çıkmayı bekleyen çok sayıda tarihi olay olduğunu kaydeden Taşyürek, yetkililere Erzurum Kalesi'nden tabyalara gondol sisteminin kurulmasını ve merkeze bir Ermeni mezalimi anıtı dikilmesini öneriyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum çeşmelerinden tarih akıyor
ERZURUM (GHA) – Erzurum’daki çeşmelerin su kaynaklarının büyük bir kısmının ...
Şühedaya “anıt”lı vefa
Narman ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1915 yılında şehit olan ...
Erzurum Kur’an coşkusunu yaşadı
Erzurum’da düzenlenen ‘Yaz Kur’an Kursları’ Sempozyumunda farklı yöntem ...
 
Tarihi Medrese Vakıf Müzesi olacak
Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını ...
Bardız, Hereke'yle yarışıyor
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nce gerçekleştirilen Çoruh ...
Atatürk müzesi güncelleştirildi
Erzurum’da Müze Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan Atatürk Evi’nin iç ...
 
Erzurum yemek kültürünü yitiriyor
ERZURUM(GHA) - Erzurum halkının yemek tüketim tercihinde ilk sırayı kırmızı ...
Dadaşlar Mehterle coştu
ERZURUM(GHA) – Yakutiye Belediyesi, Mehteran Takımı ile yaz konserlerine ...
Erzurum Miraç coşkusunu yaşadı
Miraç Kandili, Erzurum’da huşu içerisinde idrak edildi.Kandil sebebiyle ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huylunun Huysuzu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir yalnızca bir isim yahut soyisim midir?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Artık verilerle dövüşen adamlar var!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yıkılsın, yok olsun böylesi bir dünya
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva