ERZURUM PAZAR OLDU
Krizi aşmak için önce kar marjlarını düşüren, ardından da pazarlama ağlarını genişleten Antepli mobilya imalatçıları, sürümden kazanma yöntemiyle Erzurum’u adeta abluka altına aldılar. Emrah Ergün isimli Antepli imalatçı, 20 koltuk takımı yükleyerek Erzurum’a geldiğini ve 2 gün içerisinde tüm takımları sattığını söyledi. Gördüğü bu ilgi karşısında duyduğu memnuniyeti ifade eden Ergün, “Kamyonu boşalttım, yarın sabah erkenden yola çıkacak ve ikinci kamyonu yükleyip buraya getireceğim.” dedi.
Ekonomik krizin geçmesini beklemenin, bir imalatçı için çok büyük hata olacağını kaydeden Emrah Ergün, krizi avantaja dönüştürmekten başka çare bulunmadığını belirterek, “İmalatçı firma olarak kar marjlarını çok aşağılara çektik, müşterinin bizim kapımıza gelmesini beklemek yerine, onların kapısına gitmeye karar verdik. Bu şekilde hem çok sayıda ürün satıyoruz, hem de sürümden kazanıyoruz.” diye konuştu.
MOBİLYA AKINI
Erzurum şehir merkezindeki semtlerin dışında, ilçelere yönelik olarak seferler de düzenleyen Antepli imalatçılar, piyasaya sürdükleri mobilya ürünlerini, bazen de nakliyatçılarla ortak olarak pazarlıyorlar. Antepli imalatçı Ergün, “Elinde araç imkanı bulunan imalatçılar, mobilya ürünlerini bizzat kendileri pazarlıyorlar. Ancak Antep dışına çıkma imkanı olmayan imalatçılar, boşta gezen kamyoncularla anlaşıyor, belirli bir iskonto karşılığında pazarlama işini onlara yüklüyorlar. Kamyoncular da, bu yolla hem işsiz kalmamış, hem de para kazanmış oluyorlar.” şeklinde konuştu. Erzurum ve ilçelerinde Antepli mobilya imalatçılarının pazarlama rüzgarı eserken, manzaranın keyfini çıkarmak ise, vatandaşlara düşüyor. Bir kanepenin bile bugün en az 400 TL’den satıldığı Erzurum’da, 300 TL’ye oturma grubu satılmasının sürpriz niteliğinde olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Bugün bir oturma grubuna döşeme yaptırmaya kalksanız, 300 TL’den fazla ödersiniz. Böyle bir fırsat ayağımıza kadar gelmişken, faydalanalım diye düşündük. 300 TL’ye bugün bir çekyat vermiyorlar.” dediler.