Erzurum’da Tarımsal gelişmenin ilk şartı teknoloji
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, tarımsal gelişmenin ilk şartının yeni teknolojileri izlemek olduğunu belirterek, bu nedenle tarımda modernizasyonun önemine değindi.
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Erzurum çiftçisinin gelişmesi açısından değişik projelerin hayata geçirildiğini belirterek, modern tarımın gelişmesiyle bitkisel ve hayvansal üretiminde gelişeceğini ifade etti.
İl çiftçilerinin çoğunluğunun küçük işletmelere sahip olduğunu belirten Erdoğan, “ Bunların sahip oldukları alet ve makinelerle üretimde bulunmaları, birim alana düşen masraflarının toplam maliyet içindeki payının yükseltmektedir. Ayrıca küçük işletmelerin modern, teknolojisi gelişmiş alet ve makineleri satın almaları hem zor olmakta hem de ekonomik olamamaktadır. Böylece teknoloji eksikliği çiftçilerimizin polikültür tarıma geçişlerine mani olmaktadır. Türk tarımına yön veren kamu ve özel kuruluşların hedefi, yeni üretim tekniklerini uygulayarak birim alandan elde edilen ürünün kalite ve sayı yönünden artırılmasını sağlamaktadır” dedi.
YENİ TEKNOLOJİLER ÜRETİCELER İÇİN ÖNEMLİ
Yeni teknolojilerin üreticiler açısından önemine değinen Erdoğan, “ Ülkemizde tarımsal gelişmelerin birinci şartı olan yeni teknolojiler, üreticiler tarafından uygulandığı takdirde sosyo ekonomik yararlar sağlanacaktır. Bu nedenle uygulanabilecek yeni teknikler ve yeni bilgiler araştırma ve yayın kuruluşlarının yapacağı entegre projeler ile hızla çiftçilere iletilmelidir. Ancak tarımsal yeniliklerin çiftçilere iletilmesi, uygulanmaya konulması sadece tarımsal yayımla mümkün olmamaktadır. Bunun desteklenmesi, kredilendirilmesi ve çeşitli kaynaklarla teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla bakanlığımızca hayvansal üretim ve bitkisel üretimle ilgili olarak devletimizin her kademede belirli oranlarda çiftçilerimizi desteklenmektedir” dedi.
30 BİN TON SLAJLIK MISIR ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR
Hayvan beslemesinde olmazsa olmazların başında gelen slajlık mısır tohumluklarının il özel idaresi destekli olarak çiftçilere dağıtılacağını belirten Erdoğan, “ Pasinler ilçemizde başlatmış olduğumuz silajlık mısır tohumlukları il özel idaresi destekli olarak çiftçilerimize dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Pasinler ilçemizde başlatmış olduğumuz silajlık mısır ekilişi 2003 yılında 2 bin 700 dekar, 2004 yılında 5 bin dekar, 2005 yılında ise 12 bin dekar alanda ekiliş gerçekleştirilmiştir. Hedefimiz 30 bin dekara ulaşmaktır” dedi.
SUNİ TOHUMLAMA PROJESİ
Hayvan ıslahında en önemli faktör olan suni tohumlama projesindeki hedefin arttığını ifade eden Erdoğan, “Valilik, Özel İdare İl Müdürlüğü, Üniversite ve Sivil toplum kuruluşlarınca desteklenmekte, geçmiş yıllarda bin 500 ve 2 bin hayvana suni tohumlama yapılmakta iken bu yıl bu gün itibariyle 12 bin hayvana suni tohumlama yapılmıştır. Hedefimiz yıl sonu itibariyle 20 bin hayvana suni tohumlama yapmaktır” diye konuştu.
TARIM DANIŞMANLARINDAN ÇİFTÇİYE DESTEK
Tarım danışmanlarının köylere ve çiftçilerin ayağına kadar hizmet götürdüğünü belirten Erdoğan, “ Mahsul fiyatına tohumluk dağıtımı projesi kapsamında geçen yıl 169 ton sertifikalı hububat tohumluğu ektirilmiştir. Erzurum’da ilk defa il özel idare olarak geçen yıl 50 bin, bu yıl 10 bin olmak üzere 2 yılda 60 in meyve fidanı dağıtımı gerçekleştirdik” dedi.