Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Yataklı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. İbrahim Özlü:
İlkbahar’da bol vitaminli sebze ve meyve tüketilmeli
Uzmanlar, uzun ve soğuk geçen kış günlerinin ardından hava sıcaklıklarında hissedilir derecede yükselmenin başladığı şu günlerde, bahar yorgunluğuna dikkat çekiyor.
Mevsimsel değişikliklerin insan sağlığı üzerinde olumlu-olumsuz çeşitli etkilerde bulunduğu bildirildi.
Hava değişimine karşı vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyaran Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Yataklı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. İbrahim Özlü, değişen hava koşullarının insan sağlığını ve günlük hayatını etkilediğini belirtti.
Dr. Özlü, "Mevsim geçiş dönemlerinde sürekli değişen bu hava koşulları, insanoğlunun sağlığını ve günlük hayatını etkilemektedir. İlkbahar’da canlanan doğa, ısınan hava bazı insanlara neşe verip, heyecanlandırıp, daha aktif ve enerjik olmasını sağlarken, bazı insanlarda da "bahar yorgunluğu" denilen bir durumun oluşmasına neden olmaktadır. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte bir çok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetler görülmektedir. Bu dönemin aşılmasında B vitaminleri ve antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyveler yardımcı olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmesini önermektedir. Düzenli uyku ve yeterli ve dengeli beslenme, bağışıklık sisteminin güçlü olması için gereklidir. Bunun için de çiğ veya pişmiş olarak bol sebze ve meyve tüketilmesi önemlidir. Özellikle antioksidant vitaminler olan A ve C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi metabolizmamızın güçlenmesi, hastalıklara karşı direncin arttırılması için gereklidir" diye konuştu. Bahar mevsiminin diyet mevsimi olarak da bilindiğini kaydeden Dr. İbrahim Özlü, "Kış mevsiminin etkileri Erzurum’da daha uzun sürse de, baharla birlikte mevsimlel değişiklikler kendisi göstermeye başlamıştır. Kışın kilo alan bazı vatandaşlarımız bahar mevsiminde spor merkezlerine, zayıflama merkezlerine yönelmekte veya evde kendi kendilerine bir uzmana başvurmadan etrafındakilerden duydukları veya çeşitli gazete ve kitaplarda yer alan zayıflama diyetlerini uygulamaya çalışmaktadırlar. Oysa zayıflama diyetleri kişiye özgüdür ve doktor veya diyetisyen tarafından özel olarak beslenme alışkanlıkları, meslek ve yaşam tarzıyla uyumlu olarak düzenlenmelidir. Aksi takdirde uygulanan diyetler sağlığa zarar verebilir" şeklinde konuştu.