İlkbahar çocuklar için riskli
Bronşiolitin ilkbaharın ilk aylarında, genellikle salgınlar şeklinde, küçük yaştaki çocuk ve bebeklerde görüldüğü bildirildi.
Yarından itibaren “merhaba” denilecek olan İlkbahar, hava sıcaklıklarındaki değişikliklerle birlikte çeşitli hastalıkları da beraberinde getirecek. Kış aylarında soğuk sebebiyle görülen bronşit hastalığının, İlkbahar mevsimiyle birlikte bu kez farklı sebeplerle ortaya çıkabileceği bildirildi.
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayhan Yiğit, bronşiolitin kış ve özellikle de ilkbaharın ilk aylarında, salgınlar şeklinde görülebileceğini söyledi.
Yigit, "Hastaların yüzde 90'ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi vardır. Bunun yanı sıra soğuk, nem, bahar aylarıyla birlikte gelen ani ısı değişiklikleri, tozlar, çiçek tozları ve çeşitli polenler hazırlayıcı etkenler arasındadır. 2 aylıktan küçük çocuklar; morarma, solunum durması bulguları, solunum sayısının dakikada 60'ın üzerinde olması, kanda oksijen değerlerinin düşmesi, karbondioksit değerlerinin yükselmesi durumunda hastaneye yatırılmalıdır. Amaç oksijenizasyonu sağlamak için nemli oksijen tedavisi, balgamı yumuşatıp öksürük ile atılımı kolaylaştırmak için nebulazatör ile bronş genişletici ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar ve sıvı kaybı oluşmuşsa sıvı tedavisidir" diye konuştu.
Başhekim Yiğit, broşiolitin önüne geçebilmek için ailede sigara kullanımının engellenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Hastalığın en sık sebebi aile içi gribal durumdur. Bu nedenle tüm aile bireyleri gribal durumdan korunmalı, gerekirse çocuğa maskeyle yaklaşılmalıdır. Hastalık başladıktan sonra çocuklara bol sıvı verilmeli ve sık sık akciğerlerine belli aralıklarla masaj (fiyoteradi) yapılmalıdır. Kirli, tozlu kent havasından uzak durulmalı, bin metreden yüksek yerlere gidilmemelidir" şeklinde konuştu. Bronşiolitin belirtisinin hafif üst solunum yolu enfeksiyonu, hapşırma, burun akıntısı, öksürük, 38 derece civarında ateş, iştah kaybı, solunum zorluğu, aralıklı sesli öksürük, nefes almada zorluk, beslenme güçlüğü şeklinde görüldüğünü ifade eden Ayhan Yiğit, "Akut bronşit ise birçok defa nezleden 3-4 gün sonra kuru, kısa süreli, balgamsız ve giderek artan, bazen de nöbetler şeklinde olabilen öksürükle başlar. Göğüs ağrısı ve 38 dereceyi aşmayan bir ateş olabilir. Hafif vakalarda hastalık belirtileri 1 ila 3günde geriler. Ağır vakalar özellikle 6 ay altındaki çocuklar 1-2 saatte ilerleyip ağırlaşabilir” dedi.