ETB’nin AB destekli
TRİTİKALE PROJESİ KABUL EDİLDİ
Erzurum Ticaret Borsası tarafından hazırlanan AB destekli “tritikale projesi” kabul edildi. ETB yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, projenin içeriği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Projenin tarım sektörü açısından son derece önemli olduğunu belirten Hınıslıoğlu, “projemiz Erzurum İli Merkeze bağlı Tınazlı, Pasinler ilçesine bağlı Çöğender, Emreköy ve Pasinler merkezde, Ilıca ilçesine bağlı Alaca ve Alaybeyi, Çat ilçesine bağlı Kızılca, Oyuklu, Ağaköy ve Parmaksız köylerinde uygulanacaktır” dedi.
Erzurum Ticaret Borsası tarafından hazırlanan AB destekli tritikale projesi kabul edildi. ETB yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, projenin içeriği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tritikale projesinin tarım sektörü açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hınıslıoğlu; “Borsamızca.2005 Temmuz ayında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat, Kastamonu Çankırı, Sinop, Erzurum Erzincan ve Bayburt Düzey II Bölgelerinde Bölgesel Kalkınma yerel kalkınma girişimleri hibe programı çerçevesinde Erzurum ilinde Tritikale Tarımının tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacıyla AB hibe programları kapsamında proje hazırlanmış ve bu projemiz Mayıs 2006 ayı itibariyle kabul edilmiştir” diye konuştu.
PROJENİN UYGULANACAĞI YERLEŞİM YERLERİ
Proje ile tarıma elverişlilik sorununda aşılacağını belirten Hınıslıoğlu, “ Projemiz Erzurum İli Merkeze bağlı Tınazlı, Pasinler ilçesine bağlı Çöğender, Emreköy ve Pasinler merkezde, Ilıca ilçesine bağlı Alaca ve Alaybeyi, Çat ilçesine bağlı Kızılca, Oyuklu, Ağaköy ve Parmaksız köylerinde uygulanacaktır.Doğu Anadolu Bölgesinin ekim alanlarının yüzde 80 Ayrıca bölgedeki toplam arazinin yüzde 20.4’ü, ilimizde ise yüzde 25.9’u bölgede yetiştirilen birçok ürünün tarımına elverişsiz durumdadır Bu nedenle, hem insanların dengeli beslenmesinde hem de hayvancılık için yem temininde önemli bir açık söz konusudur” dedi.
TRİTİKALE BİTKİSİ TANINACAK
Tritikale bitkisinin tanıtılacağını belirten Hınıslıoğlu, “Erzurum ili yerel kalkınma girişimleri hibe programı kapsamında önerilen bu proje ile yapılacak demonstrasyonlar ve eğitim çalışmaları sonucu ilimiz çiftçileri buğdayın verim ve kalitesi ile çavdarın ekstrem koşullarda yetişebilme özelliklerini bünyesinde birleştiren tritikale bitkisini tanımış olacak ve proje kapsamındaki alanlardan alınan verimi gördüklerinde bu bitkinin ekimini gittikçe artan oranda yapabileceklerdir. Kullanılmayan tarım arazisinin uygun olan kısmı ve diğer tahıllardan yüksek verim alınamayan alanlar tritikale ekilerek değerlendirilirse, çiftçi geliri artırılırken, arpaya alternatif olarak gerek besicilik yapan işletmelere gerekse bölgemizde bulunan yem fabrikalarına kesif yem sağlanmış olacaktır” dedi.
PROJE TUTARI 91 BİN EURO
Hınıslıoğlu, projenin finansal boyutu ile ilgili de şu bilgileri verdi; “Yaklaşık 91bin Euro toplam maliyeti bulunulan projemize Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yaklaşık 82bin Euro aktarılacaktır. Geriye kalan kısmı Borsamız tarafından karşılanacak olan bu projemizin kabul görmesi bizleri dolayısıyla çiftçilerimizi de memnun ettiği kanaatindeyiz. Kent ekonomisinin kalkınması konusunda tarım ve hayvancılıktan başka alternatif yoktur. Borsa olarak bu bilinçle hareket ederek üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisinde olacağız”