BÖLGE ÜLKELERİ İHRACAT SORUNLARI ERZURUM’DA ELE ALINDI
FUAR TRENİ PROJESİ BAŞARIYA ULAŞTI
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, ''Komşularımızla ilişkinin geliştirilmesi birinci vazifemizdir'' dedi.
Boğa, Palandöken Kış Turizm Merkezi'ndeki Palan Otel'de düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-İran Alım Heyeti Programı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin komşu ülkelerle olan ticari ilişkilerini değerlendirdi.
Türkiye'nin bir yıl önce fuar treni projesini başlattığını belirten Boğa, şunları kaydetti:
''Komşularımızla ilişkinin geliştirilmesi birinci vazifemizdir. Bu doğrultuda Türk cumhuriyetlerine yönelik olarak fuar treni projesini hayata geçirdik. Bu trene İranlı dostlarımız muhabbet treni adını verdiler. Tarihi ve din birliği olan bu milletlerin aralarındaki muhabbetin gelişmesi ticarete olumlu yansıyacaktır.''
Günümüzde devletlerin mal alıp satmadığını anlatan Boğa, devletlerin görevinin ahaliler arasındaki ilişkileri engelleyen unsurların ortadan kalkmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Boğa ayrıca, BTC petrol boru hattı projesinin hayata geçmesiyle birlikte, Türkiye-Azerbaycan ticari ilişkilerinin de gelişeceğine dikkat çekti.
TÜRKİYE-İRAN TİCARİ İLİŞKİLERİ.
İran'ın Tebriz Ticaret Odası Genel Sekreteri Feridun Djaffari, Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülkenin yararına olduğunu söyledi.
Özellikle bürokrasinin fazlalığının ticarete olumsuz etki ettiğine dikkat çeken Djaffari, şunları kaydetti: ''Siyasi meseleler ticareti olumsuz etkiliyor. Kamyonlar dolu geliyor boş gidiyor. Bu her iki ülke için de rahatsız edici bir durum. Gereksiz bürokrasinin arındırılmasıyla iki ülke arasındaki ticari bağlar daha da güçlendirilecektir. Burada yapılacak olan toplantıda söz konusu sıkıntıların çözümü için görüş alış verişi yapma imkanı bulunacak.''
İran'ın Urumiye Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Pashaei ise Türkiye ile İran arasındaki ticari bağın güçlendirilmesi için güven bağının sağlamlaştırılmasının önemli olduğunu ifade etti.
İki ülke arasında 10 yıl önce olan ticaret hacminin bugün çok düşük olunduğuna dikkat çeken Pashaei, ''Her iki ülke de kanunlarını yeniden gözden geçirmelidir. Özel sektöre gerekli güven verilerek ticaret geliştirilmelidir'' dedi.
AZERBAYCAN'IN EKONOMİK GELİŞİMİ...
Azerbaycan'a bağlı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti İktisat Bakanı Femil Seyidov da, Azerbaycan'da bağımsızlığın kazanıldığı günden bugüne ekonomik anlamda büyük mesafe kat edildiğini bildirdi.
Seyidov, Azerbaycan'ın ithalat yapan ülke olmaktan çıkıp ihracat yapan ülke konumuna geldiğini anlatarak, ''Hedefimiz artık ürettiğimiz dünya standartlarındaki birçok ürünü pazarlamak'' diye konuştu.
Nahcivan'ın başta Türkiye olmak üzere İran ve Rusya ile ticari bağlarının bulunduğunu bildiren Seyidov, ülkeler arasında karşılıklı yarar ve denge esasına dayalı anlayışla ticaretin daha da geliştirilmesinin mümkün olacağını kaydetti.
Program daha sonra katılımcılar arasındaki ikili görüşmelerle devam etti. Program, Palan Otel'de 9 Haziran tarihine kadar devam edecek.