GAZİLERDEN FRANSIZ PARLAMENTOSU'NA TEPKİ
Fransız Parlamentosu'na bir kınama da Erzurumlu gazilerden geldi.
Fransız Parlamentosu'nda yarın görüşülecek Sosyalist Partisi'nin "Ermeni soykırımı yoktur" diyenlere 1 yıl hapis ve 40 bin Euro para cezasını öngören kanun tasarısı öncesinde bugün bir basın açıklaması yapan Muharip Gaziler Derneği Başkanı Salih Mesci, Fransa Parlamentosu'nu kınadıklarını açıkladı.
Muharip Gaziler Derneği binası önünde toplanan Muharip gaziler ve aileleri, Fransa'yı protesto eden pankartlar taşıdı.
ERZURUM’A GELİP SOYKIRIMI KİMİN YAPTIĞINI GÖRSÜNLER
Asıl soykırımın Erzurum'da yapıldığını belirten Dernek Başkanı Salih Mesci, "Fransa Millet Meclisi'nin 18 Ocak 2001 tarihinde 'Fransa 1915 Ermeni Soykırımı'nı Alenen Tanır' şeklindeki kanun teklifini kabul etmesini ve Fransız Sosyalist Partisi'nin 'Ermeni soykırımı yoktur' diyenleri 1 yıl hapis ve 40 bin Euro para cezasına çarptıracak bir kanun tasarısının 18 Mayıs günü parlamentoda görüşülecek olmasını Türk milleti olarak esef ve üzüntüyle karşılamıştır. Fransa hiçbir bilimsel belgeye dayanmadan 18 Ocak 2001 tarihinde bu yasayı kabul etmekle, tarihe ve Türk milletine karşı en büyük saygısızlığı yapmıştır" dedi.
FRANSIZ PARLAMENTOSU YANLIŞ YAPIYOR
Fransa'nın bugün kendi vatandaşlarının dökülen kanları üzerine siyaset yapma gafletinde bulunduğunu ifade eden Mesci, şunları kaydetti: "Tarihi bir gerçektir ki, kin ve nefrete dayalı politikalar kesinlikle iflasa mahkumdur. Türkiye; Balkanlar, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kafkasya'nın güvenlik ve istikrarı açısından büyük önem arz eden bir ülkedir. Türkiye üstlenmiş olduğu tarihi misyonuyla bölgenin barış ve istikrarını sağlayan konuma sahiptir. Başta Fransız Parlamentosu olmak üzere dünya kamuoyu bu tarihi gerçeği artık idrak etmeli ve anlamalıdır. Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şubesi olarak yetkisi olmayan Fransız Parlamentosu'nu şiddetle kınıyoruz"
CEZAYİR’DE FRANSIZ KATLİAMINI TARİH UNUTMADI
Başkan Mesci, 1954-1962 yılları arasında Fransızların Cezayir Müslümanları'na yönelik katliamları karşısında 'Tarih yazmak parlamentoların işi değildir' diyen Fransız politikacıların, söz konusu Türkiye olunca tarih yazmaya kalkmalarının bilimsellikten uzak, utanç verici ve akıl dışı bir ikiyüzlülük olduğunu kaydetti.
Basın açıklamasının ardından yaklaşık 50 gazi ve aileleri, alkışlarıyla protestoya destek verdi.