ERZURUM ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI:
“ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRİLMEMELİDİR”
Erzurum Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Okan Demir Şeker Fabrikasının, Erzurum'a en fazla girdiyi sağlayan ve modeli itibariyle de toplumsal yönü olan en önemli kamu kuruluşlarından birisi olduğunu belirterek, “Şeker Fabrikası özelleştirilmemelidir” dedi.
ŞEKERİN TADI KAÇIYOR
Şeker Fabrikasının Erzurum ekonomisinin can damarı olduğunu kaydeden Demir konuya ilişkin yaptığı açıklamada:”Erzurum Şeker Fabrikası gerek ekonomik göstergeleri gerekse toplumsal göstergeleri itibariyle Erzurum'un can damarıdır. Halihazırda 14.300 ekicisi bulunan, 90.000 dekar arazide üretim yaptıran ve 2005 yılı itibariyle 11 trilyon lira net kan bulunan bir kuruluştur. Yıllar itibariyle Fabrikanın göstergeleri incelendiğinde, özellikle 2000'li yıllardan sonra trendin düşüş eğilimine girdiği görülmektedir, Şöyle ki; üretim kotası 400 bin tonlardan 300 binlere gerilemiş buna bağlı olarak. da net karı 20 trilyondan 11 trilyon liralara düşmüştür. Fabrika göstergelerinin gerilemesinde fabrika bünyesinden kaynaklanan bir neden bulunmamaktadır. Asıl neden, Türkiye Şeker Piyasasında özellikle 2000'li yıllardan sonra yaşanan gelişmelerdir.”ifadelerine yer verdi.
TATLANDIRICI KOTASI AZALTILMALI
Türkiye Şeker Sektörünün durumunu özetleyen Demir şunları kaydetti:”:Türkiye'de toplam 300 bin ton düzeyinde kaçak şeker ticareti söz konusudur. Bunlar;. Ülkemizin doğu ve güneydoğu sınırından giren kaçak kristal şeker, Yine Ülkemizin doğu ve güneydoğu sınırından giren glikoz, Türkiye'de yerleşik Nişasta Bazlı Şeker (NŞB) firmalarından bazılarının denetimsiz ortamlarda yaptıkları kota dışı Üretim ve satışlardır.
AB ülkelerinde Nişasta Bazlı Şeker kotası ortalama yüzde 2, ABD 'de yüzde 2.8' dir. Türkiye'de yüzde 10 olan kota .Bakanlar Kurulunun yüzde 50 artırma veya azaltma yetkisini yalnızca artırma yönünde kullanarak tatlandırıcı kotasını yüzde15 olarak uygulamıştır. Türkiye'de tatlandırıcı mısırdan Üretilmektedir. Dünya tatlandırıcı devi ABD' li CARGİLL’in Bursa'daki mısır fabrikasının kapasitesi 440.000 tondur. Ülkemizde 5 Nişasta Bazlı Şeker üreten firmanın kapasitesi ise 935.000 tondur. %15'lik kotanın karşılığı 351.000 ton olup, 160.000 tonu Cargill firmasına aittir. Bu rakam 25 A.B ülkesinde 320.000 tondur. Yalnızca ülkemizdeki kota AB ülkeleri üzerindeyken kota harici piyasaya sürülen miktar da göz önüne alındığında pancar şekeri için "Abluka Hareketi" başlamıştır.”
SAĞLIK İÇİN ZARARLI TATLANDIRICALAR SINIRLANDIRILMALI
Şeker pancarımı alternatif olarak kullanılan mısırdan elde edilen NBŞ'lerin üretiminde genelde ithal edilen mısırlar kullanıldığının belirtildiği Erzurum Ziraat Mühendisleri odası Başkanı Demir basın açıklamasında şöyle dedi:” Yıllara göre değişmekle birlikte 1-2 milyon ton mısır ABD ve Arjantin'den ithal edilmektedir. Bu mısırlar TRANSGENETİK mısırdır. Yani genetik yapısı ile oynanmış mısırdır. Bunun sonucunda; NBŞ üretimi artırılarak şeker sektörü dışa bağımlı hale getiriliyor.Yüzde 182 vergi koyma hakkımız, Gümrük vergileri yüzde 70'lere kadar düşürülerek mısır ithalatı sağlanıyor.İnsan sağlığıyla oynanıyor.İlaç sanayinde bile kullanılmasında sınırlama getirilen tatlandırıcılar toplam ihtiyacın 8 katma çıkmıştır. Merdiven altı, kayıt dışı, kaçak imalathanelerde gıda üretiminde kullanılmaktadır. Yapay tatlandırıcılar Aspartam içermektedir. Aspartam kansere neden olmaktadır. Aspartam' ın ilaç sektöründe bile kullanılması yasaktır. Genetik yapısı değiştirilmiş Ürünler ve NBŞ'ler ü1kemizde gıda sektörü de serbestçe kullanılmaktadır.”
ÖZELLEŞTİRMEYE HAYIR
Genel siyasi ve ekonomik endişelerle ülkemizin en önemli ve en organizeli sektörlerinde" birisi olan şeker sektörünün adım adım yok edildiğini öne süren Demir açıklamasını şöyle devam ettirdi: Yok edilme sürecinin en önemli basamaklarından birisi de Erzurum Şeker Fabrıkasıdır. 720 işçi, 113 memur ve teknik personeli, 14.300 ekicisi, dolaylı istihdamıyla 150.000 kişiye kaynak sağlayan ve yıllık ortalama 15 Trilyo lira net karı ile Erzurum Şeker Fabrikası Bölgemizin belkemiğidir. Çiftçinizin tarımdan kaçışa karşı en büyük direnç noktasıdır.”