Türk Eğitim Sen:
“Öğretmen açığı sorunu giderilmeli”
Türk Eğitim Sen Bir Nolu Şube Başkanı Müfit Bayraktar, Erzurum’da önemli boyuta ulaşan öğretmen açığı sorunun giderilmesi için Doğu’daki öğretmeni destekleyecek kararlar alınması gerektiğini belirterek, müfredatta yapılan değişikliklere tepki gösterdi.
Türk Eğitim Sen Bir Nolu Şube Başkanı Müfit Bayraktar, Erzurum’da öğretmen açığı sorununun had safhaya ulaştığını belirterek, sorunu aşılması için doğuda ki öğretmeni destekleyecek ve doğuyu cazip hale getirecek uygulamaların hayata geçirilmesinin büyük gereklilik arz ettiğini ifade etti.
Öğretmen açığı sorunun eğitimindeki en büyük sorunların başında yer aldığını belirten Bayraktar, “ Erzurum’da 4 binini üzerinde öğretmen açığı olmasına karşın, gelen öğretmen sayısı çok düşük. Doğuda ki eğitimin kalitesinin öğretmen açığı unsuru olumsuz etkiliyor. Sorunu aşılması için doğuda ki öğretmeni destekleyecek karalar alınmalı ve doğu cazip hale getirilmelidir” dedi.
MÜFEREDATIN SÜREKLİ DEĞİŞMESİ OLUMSUZLUK
Müfredatın sürekli olarak değiştirilmesini de eleştiren Bayraktar, “ Eğitim sisteminde yaz boz tahtasını andıran kararlar alınmamalıdır. Müfredattaki ve sistemdeki sürekli değişiklikler öğrenci ve öğretmen azısından büyük olumsuzluklar oluşturmaktadır” dedi.
Eğitim sistemindeki sorunların artırılması için hükümeti önemli görevler düştüğünü belirten Bayraktar, “ Eğitime yapılan yatırım en büyük yatırımlar. Maalesef bu gerçek hep göz ardı ediliyor. Ülkemizde eğitime ayrılan bütçe diğer ülkelere göre daha düşük bir pay alıyor. Gelen hükümetler kendi ideolojilerine göre düzenlemeler gerçekleştiriyorlar ve bu çok yanlış bir yaklaşım. Genel bir eğitim politikası olmadıkça eğitimin sorunları aşılamayacaktır” dedi.
ERZURUMDA’Kİ YOKSULLUK BAŞARIYI AZALTIYOR
ÖSS ve OKS de ki başarısızlığın öğretmenlere mal edilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Bayraktar, “ Eğitimdeki başarısızlığın faturasının öğretmenlere yüklenmesi doğru bir yaklaşım değil. Bu sınavlardaki başarısızlık alım gücünün yüksek olmamasından kaynaklanıyor. Bir öğrenci dershaneye giderken bir diğer öğrenci gidemiyor ve sorun fırsat eşitliği sorununu ortaya çıkarıyor. Alım gücünün düzeltilmesine yönelik kararlar uygulanmalıdır” dedi.
ÖĞRENCİ YETENEKLERİ ALANINDA YÖNLENDİRİLMELİDİR
Öğrencilerin yetenekleri alanında yönlendirilmesinin ve meslek eğitiminde önem kazanmasının eğitim açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bayraktar, “ Meslek eğitimine önem verilerek, öğrenciler yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmelidir. Matematiğe ilgisi olmayan bir öğrencinin ille de matematik öğrenmesini sağlamak doğru bir yaklaşım değil. Öğrencinin yetenekleri göz önünde bulundurularak, yönlendirme yapılmalıdır. Meslek okullarına ağırlık verilmelidir. Her meslek atölyesi bir eğitim kurumudur, meslek öğrenmenin yöntemlerinden birisidir. Ara eleman yetiştiren meslek okulları ve yüksekokullarının kalitesi artırılmalıdır. Bu durum işsizliği de engelleyecektir” diye konuştu.