DAVULCU VE ZURNACI’YA
İHTİYAÇ VAR
Erzurum'da, kamu kurum ve kuruluşlarının düzenledikleri törenlerde halk oyunları gösterileri için davulcu ve zurnacı bulmanın önemli bir sorun haline geldiği bildirildi.
Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, yaptığı açıklamada, davulcu ve zurnacıların sayısının giderek azaldığını belirterek, ''Törenlerde halkoyunları gösterileri için davulcu ve zurnacı bulmak en zor iş'' dedi.
Davulcu ve zurnacıların bir çoğunun profesyonel anlamda çalışmadığını anlatan Öztürk, ''Törenlerde davulcu ve zurnacı bulmak önemli bir sorun haline geldi. Her törende bu sorunu yaşıyoruz. Bu işi iyi yapan birkaç kişi var. Onlar da çok yüksek ücretle törenlere katılıyorlar'' diye konuştu.
15 DAKİKADA 200 YTL KAZANIYORLAR
Öztürk, bu işi meslek edinen ve profesyonel olan 4-5 kişi bulunduğunu ifade ederek, bir törende sunulan halkoyunları gösterilerinde 15 dakika davul ve zurna çalan bu kişilerin en az 200 YTL para kazandığına dikkati çekti.
Fiyatın bu kadar yüksek olmasının nedenini usta davulcu ve zurnacı sayısının az olmasına bağlayan Öztürk, şöyle konuştu: ''Özellikle kamu kurum ve kuruluşların hemen hemen her töreninde halkoyunları gösterileri için görev alıyorlar. En fazla 15 dakika görev yapan kişiler muazzam miktarda para kazanıyorlar. Düşük ücret verildiğinde gelmek istemiyorlar. Biz de istedikleri fiyattan anlaşmak zorunda kalıyoruz.''
DÜĞÜN SAATLERİNİ DAVULCU VE ZURNACI BELİRLİYOR
Türk kültüründe davul ve zurna çalgılarının önemli bir yeri olduğuna işaret eden Öztürk, şöyle devam etti:''Anadolu'da düğünlerde gelinin kız evinden damat evine giderken, sünnet şölenleri gibi bir çok etkinliklerde, davul ve zurna mutlaka yer alır. Bu nedenle toplumumuzda davulcu ve zurnacılara olan talep her zaman var olmuştur. Ancak, davulcu ve zurnacı sayısında olan azalma ve eski dönemlere göre daha fazla etkinliklerin düzenlenmesi, bu konuda sıkıntılar yaratmaya başladı. Düğün saatleri bile belirlenmeden önce, davulcu ve zurnacıdan randevu alınır. Davulcunun uygun zamanı dikkate alınarak düğün saatleri belirlenir.''
DAVULCU VE ZORNUCA YETİŞMİYOR
Davulculuk ve zurnacılık mesleğinin usta çırak ilişkisiyle edinildiğini, ancak son yıllardan bu mesleğe ilginin azaldığını belirten Öztürk, bu sıkıntının giderilmesi için talep olması durumunda Davulculuk ve zurnacılık kursu açabileceklerini ifade etti.
Davulcu Burhan Esenboğa da, kamu kurum ve kuruluşlarının istedikleri fiyatı vermedikleri için düzenledikleri törenlerde görev almak istemediklerini söyledi.
Bir törende usta davulcunun hakkının 400-500 YTL olduğunu savunan Esenboğa, ''Bize törenler için 200-300 YTL para öneriyorlar. Bu düşük fiyattan dolayı biz de kurumların törenlerine gitmek istemiyoruz.'' dedi.