Ünlü Ressam Burhan Doğançay’dan ERZURUM’a özel açıklamalar:
Kültür olmadan kalkınma olmaz
Güzel Sanatlar Fakültesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Doğançay, Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum ve bölge için büyük şans olduğunu belirterek, “Anadolu’nun kalkınması ancak kültür ve sanatla mümkün olur” dedi.
Ünlü Ressam Burhan Doğançay, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin davetlisi olarak geldiği Erzurum’da çeşitli gezi ve incelemelerde bulundu. Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri ile söyleşide bulunan Doğançay, gazeteniz ERZURUM’a özel açıklamalar yaptı. Türkiye’de sanata ve sanatçıya hak ettiği değerin verilmediğini kaydeden Doğançay, “Yabancı ülkelerde baş tacı edilen sanatçı, maalesef Türkiye’de ayak tacı bile edilmiyor.” dedi.
Sanat bakımından Doğu’nun ihmal edildiğini ifade eden Doğançay, Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığını, Anadolu’nun da mutlaka sanatla buluşması gerektiğinin altını çizdi.
Atatürk Üniversitesi’ne ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ne övgüler yağdıran Burhan Doğançay, Doğu’nun merkezinde bulunan bu fakültenin sanat meşalesini daha ileriye götüreceğine inandığını kaydetti.
TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLİ SORUNU KÜLTÜR
Türkiye’nin öncelikli sorununun eğitim olduğunu savunanların yanıldığını vurgulayan Doğançay, “Bu ülkenin öncelikli sorunu kültürdür. Her anlamda kalkınmanın temelinde kültür yatmaktadır. Sanat anlamında kalkınamayan, sanata ve sanatçıya değer vermeyen toplumun kalkınması mümkün değildir. Türkiye’de bu değişmeli. Sanat ve sanatçı toplum tarafından desteklenmelidir. Bunun olmamasının nedeni Türkiye’de bir kültür sorununun olduğunun göstergesidir. Bunun için bu ülkenin öncelikli sorunu bence eğitim değil, kültür, kültür ve yine kültürdür. Çünkü kültür olmadan eğitimin olmaz. Bunlar ayrılmaz ikilidirler.” şeklinde konuştu.
TOPLUM OLARAK ÇOK ÇALIŞMAYIZ
Atatürk’ten sonra Türkiye’nin kültür ve sanatta fazla bir yol katedemediğini söyleyen Burhan Doğançay, “Biz toplum olarak işkolik olmak zorundayız. Yılmadan bıkmadan çok çalışmalıyız. Eğitimden önce kültüre önem vermeliyiz. Çünkü değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması ancak kültürle mümkün olur. Fakat biz çalışmak yerine kolay yoldan köşeyi dönmenin hesaplarını yapıyoruz. Bunun için her alanda olduğu gibi sanat alanında da sahteye yönelme söz konusu. Benim şu ana kadar 4 tane sahte resmim yakalandı. Hayatta olan sanatçıların sahte eserlerini yapmak biraz zordur. Fakat Picasso gibi ressamların, sahte resimleri çok.” diye konuştu.
DOĞU İHMAL EDİLDİ
Doğu’nun sanat anlamında hep ihmal edildiğinin altını çizen Burhan Doğançay şunları söyledi: “Neyimiz varsa İstanbul’a verdik. Şu anda koca bir köy olan İstanbul doğa bakımından dünyanın en mükemmel şehri olmasına karşın, şehircilik bakımından dünyanın en rezil şehri. Türkiye’nin üçte bir nüfusuna sahip olan bir şehir düşünün ve her geçen gün göç alıyor. Bu şehirde yüzde 65 kaçak yapılaşma söz konusu. Bu anlamda Doğu hep ihmal edildi. Anadolu’nun mutlaka sanatla buluşması, kültür bakımından gelişmesi lazım.”
Eşi Angeline ile birlikte Erzurum’a gelen Doğançay, “her başarılı erkeğin arkasında mutlaka başarılı bir kadın vardır” tezini hatırlatarak, “Fakat benim eşim her zaman yanımda oldu. Benim için Amerika’da gelirinin oldukça yüksek olduğu bir işini bırakarak Türkiye’ye geldi. Ona çok şey borçluyum.” dedi.
Gördüğüm misafirperverlik ben duygulandırdı
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Prof. Dr. Sevim Sağsöz’ün davetlisi olarak Erzurum’a gelen ünlü Ressam Burhan Doğançay, kendisine gösterilen misafirperverlik karşısında hayli duygulandığını söyledi. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gördüğü genç sanatçıların kendisini gururlandığını kaydeden Doğançay, “Bu gençlerin sanat meşalesini daha ileriye götüreceğine inancımız tamdır. Bu sanat yuvasını Anadolu’ya kazandıran herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde açılan Sanat Müzesi’ne de 11 resim bağışlayan Doğançay’a Dekan Prof. Dr. Sevim Sağsöz tarafından bir şükran plaketi verildi.
İşadamlarına “sanata katkıda bulunun” çağrısı
“Biz doğduğumuz yere hizmet etmeyen bir toplumuz” diyen ünlü Ressam Burhan Doğançay, “Erzurumlu iş adamları bu şehre kültür ve sanat anlamında yatırımlar yapmalıdır. Şehir için büyük bir nimet olan bu üniversite iyi değerlendirilmeli, halk ve özellikle işadamları burada öğrenim gören öğrencileri desteklemelidirler. İşadamları buradaki genç sanatçılara burs vererek onların eğitimlerine katkıda bulunmalı, buradaki sanatçılarını dışarıya gönderilmeleri gerekir. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Erzurum ve bölge için büyük şans olduğu kanısındayım. Bunun için şehrin buradaki öğrencileri hem maddi ve hem de manevi olarak desteklemesi gerekir. Çünkü Anadolu’nu sanatla buluşması halinde ben ekonomik kalkınmanın da kendiliğinden geleceğine inanıyorum.”