DGD Oranları Belli Oldu
Çiftçi Kayıt Sistemi”ne dahil olan, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) uygulamasından faydalanacak çiftçilere ödenmesi kararlaştırılan rakamlar belli oldu. Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre; çiftçilere dekar başına 7 YTL temel doğrudan gelir desteği ödenecek. Ayrıca, söz konusu çiftçilere toprak analizi yaptırdıkları arazileri için dekar başına 1 YTL ödenmesi karara bağlanırken, organik tarım yapılan arazi sahiplerine ise, dekar başına 5 YTL ilave doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacak.
ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, çiftçiye bu yıl verilecek olan tarımsal desteklerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Erdoğan, kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, üretim yaptıkları “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne kayıtlı arazileri üzerinden ödeme yapılacağını belirterek, çiftçilerin yapay çayır-mera ve çok yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ilk yıl için, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla destek prim ödemelerinden faydalanabileceklerini kaydetti.
DEKAR BAŞINA VERİLECEK DESTEKLER
Tarım İl Müdürü Erdoğan, “Tarlasına yonca eken çiftçimiz dekar başına 115 YTL alırken, korunga eken çiftçilerimiz ise, 75 YTL alacak. Destekleme primleri kapsamında yapay çayır, mera: 75 YTL/dekar, tek yıllık: 30 YTL/dekar, sılajlık tek yıllık yem bitkileri ve tek yıllık sılajlık mısır için de 45 YTL//dekar ödenecek” diye konuştu.
HAYVANCILIK DESTEKLERİ BAŞ, ARICILIKTA KOVAN SAYISINA GÖRE
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın tarımsal desteklerinin yanında hayvancılık için de prim ödemelerinin olacağını dile getiren Tarım İl Müdürü Erdoğan, “Kültür ırkı ve kültür ırkı melezi sığır yetiştiren üreticilere, ‘Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’ kapsamında kayıtlı, tanımlanmış ve soy kütüğü/ön soy kütüğü sistemlerine de kayıtlı olmak şartı ile saf ırk, melez ve hastalıklardan ari işletmelerdekilere farklı olmak üzere, melez ırklara 300 YTL / baş, saf ırklara 350 YTL/baş, hastalıklardan ari işletmelerdekilere de 400 YTL/baş ve manda için de 300 YTL/baş destekleme primi ödenecek” dedi. Erdoğan, damızlık koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan üreticilere, Damızlık Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile damızlık niteliğinde olan anaç koyun ve keçi başına 10 YTL doğrudan ödeme yapılacağını kaydetti.
UYGULAMA TEBLİĞİ YAYINLANACAK
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Hayvan gen kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygulanan programa katılan çiftçilere büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı olmak üzere hayvan başına, arı için de kovan başına doğrudan ödeme yapılacaktır. Buna göre; büyükbaş hayvan 360 YTL/baş, küçükbaş hayvan: 65 YTL/baş, geliştirme amaçlı küçükbaş: 35 YTL/baş ve Arı: 5 YTL/kovan olacak. Tarımsal üretim sezonun başladığı bu dönemde çiftçilerimizin üretimine yön verecek teşvik miktarlarının belli olması üretimi teşvik açısından zamanlaması çok yerinde olmuştur. Bakanlığımız tarafından yayınlanacak olan uygulama tebliği ile başvuruların nasıl ne zaman yapılacağı konusunda tekrar bilgilendirme yapılacaktır”