Erzurum’a 50 Milyon Dolarlık Yatırım Yapan
İşadamının “Doğalgaz” Çilesi
Erzurum’un Aşkale ilçesi çıkışı, Trabzon Yolu üzerinde hayata geçirilen 50 milyon dolarlık yatırım, doğalgaz sıkıntısı çekiyor.Bölgedeki Krom ve Manyezit madenlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla kurulan tesislerde, tam kapasite üretime geçilmesiyle birlikte 600 kişilik istihdam planlanırken, fabrikanın 150 dönüm arazi üzerine kurulan arama ve işleme tesislerinde şu anda 95 kişi çalıştırılıyor.
VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Krom ve Manyezit fabrikalarında kullanılması düşünülen doğalgaz için daha önce çeşitli taahhütlerle bulunulmasına rağmen, 4 yıldır bu yönde somut hiçbir adım atılmamış olması, milyon dolarları bu yatırıma ayıran İşadamı Mustafa Yanmış’ı kara kara düşündürmeye başladı.
DOĞALGAZ İHTİYACI
Fabrikada aylık olarak tüketilecek doğalgazın, yaklaşık 30 milyon metreküp olacağına dikkati çeken İşadamı Yanmış, “Dünyanın hiçbir yerinde doğalgaz boru hattının yanına fabrika kurulmaz. Tam tersine boru hattı fabrikaya ulaştırılır. Ama biz 2005 yılından bu yana doğalgazın fabrikamıza ulaştırılamamasından yakınıyoruz” dedi.
YATIRIMCI ZORA GİRDİ
Aşkale ilçesi çıkışında hayata geçirilen yatırımın, YTL olarak maliyetinin 70 milyon olduğunu vurgulayan İşadamı Mustafa Yanmış, doğalgaz kullanımı suretiyle çalıştırılacak olan tesislerde, mecburen dönüşüme gittiklerini ifade etti.
Yanmış, “Fabrikamızda doğalgaza uyumlu olarak çalıştıracağımızı düşündüğümüz tüm teknik ekipmanda, mecburen petro-kok ve fuel-oil dönüşümüne başladık. Bu da maliyetimize ek olarak 2 milyon 500 bin dolar daha harcamamıza sebep oldu” dedi.
KROM VE MANYEZİT TESİSLERİNE DOĞALGAZ HATTI ÇEKİLMİYOR
Trabzonlu İşadamı Mustafa Yanmış, Erzurum’a yaptıklardı bu yatırımın, hem il, hem de bölge ekonomisi için önemli bir adım olduğunu kaydederek, “Biz tam kapasite üretime geçmemiş olmamıza rağmen bile şu anda 95 kişi çalıştırıyoruz. Önümüzdeki ay kadromuza 35 kişiyi daha ekleyeceğiz. Hepsi de bu memleketin insanları. Fakat gelin görün ki, yatırım yaptığımız şehirde, doğalgaz sıkıntısı çekiyoruz. Boru hattı 6 kilometre yanımızdan geçiyor, fakat 2005 yılından beni tüm girişimlerimize rağmen boru hattını fabrikalara ulaştıramadık. Milyon dolarlar harcayarak gerçekleştirdiğimiz bir yatırım, böylesine basit bir sorunla karşı karşıya bırakılmamalıdır.” diye konuştu.
YILLIK İHRACAT HEDEFİ YÜKSEK
Tesislerde topraktan elde edilen krom ve manyezitin, Çin ve Ukrayna başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihracatının gerçekleştirildiğini anlatan Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yanmış, fabrikanın hedeflediği yıllık ihracat rakamının 40 milyon dolar olduğunu dile getirdi.
Fabrikaya doğalgaz hattının getirilmesi konusunda çeşitli girişimlerde bulunduklarını, ancak yetkili makamların topu hep birbirlerine attıklarını belirten İşadamı Yanmış, “Şu anda 150 dönüm üzerinde kurduğumuz tesisin, bir de 250 dönüm üzerine kurulacak kısmı var. Burada da ferro-krom tesisleri inşa edilecek. Her iki kısımda toplam istihdam edilecek personel sayısı 600 olacak. Biz bu rakama üretimden kaynaklanacak olan dolaylı istihdamı dahil bile etmiyoruz. Biz böylesine büyük bir yatırım için mücadele ederken, doğalgaz hattı gibi basit bir mesele yüzünden mağdur edilmemize anlam veremiyoruz” şeklinde konuştu.
ÇALIŞACAK PERSONEL BULAMIYORLAR
Öte yandan doğalgaz hattı nedeniyle yaşadıkları sıkıntının yanında, karşılaştıkları önemli bir problemleri daha bulunduğuna dikkati çeken İşadamı Mustafa Yanmış, “Şu anda fabrikalarımızda temizlik görevlisi olarak istihdam edecek personel arıyoruz. 700 YTL maaş ve sigorta mukabilinde çalıştıracak adam bulamıyoruz.” diye konuştu.
ERZURUM ÇELİŞKİ YAŞIYOR
İşsizliğin önemli sorunlardan birisini teşkil ettiği Erzurum’da, böyle bir çelişkiyle karşı karşıya kalmış olmalarına da bir anlam veremediklerini kaydeden Mustafa Yanmış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında ocak ve sahalarımız var. Bu yatırımlardan en büyüğünü ise Erzurum’a yaptık. Maksadımız, madenlerimizi ekonomiye kazandırmak ve bölgede istihdama katkıda bulunmak. 3 yıldır doğalgaz sıkıntısı çekiyoruz ve bu sorunumuz bir türlü giderilmedi. Bizim Erzurum’daki siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden talebimiz, bu yatırıma sahip çıkmalarıdır. Çünkü bu tesislerde sadece makinelar değil, insanlar da çalışacak. Çalışanlar da bu şehrin insanı olacak. Biz bu sorunları en kısa sürede aşacağımız kanısındayız. Tabi Erzurum’dan destek ve yardım bekliyoruz.”