BAYRAM SATIŞLARINDAN
ESNAF MEMNUN DEĞİL
Kurban Bayramına az bir süre kalmasına rağmen piyasada canlılık gözlenmemesi ve durgunluğun hakim olması dikkat çekiyor.Halkın alım gücü paritesindeki ciddi düşüşün satışları olumsuz etkilediğini söyleyen bir kısım esnaf, önceki bayramları aradıklarını söylerken; esnafın bir kesimi de vatandaşın kurban harcamasını ön planda tuttuğunu, bunun da diğer kalem alışverişleri etkilediğini belirtiyorlar.
PİYASALAR CANLI DEĞİL
Giysi ve ayakkabı piyasasında rutin bir dönem yaşandığına dikkat çeken esnaf, bayramın kış mevsimine rast gelmesi ve mevsimlik giysi ihtiyacının önceden karşılanmış olmasının piyasayı durgunluğa ittiğini ifade ederek, bu tür alışveriş yapanların daha çok çocuklarının ihtiyaçlarına öncelik verdiğini kaydediyorlar.
ESNAFIN ELİ KOYNUNDA
ERZURUM Gazetesi’ne Bayram piyasasını değerlendiren esnafın görüşleri şöyle:
GEÇEN BAYRAMI ARIYORUZ
Kadir Tepe (esnaf)
"Halkın alım gücünün düşük olması esnaf olarak bizleri derinden sarsıyor. İşlerimizin kötü gidişatından dolayı bayram havasını yaşayamıyoruz. Geçen bayramlara oranla işlerimizde büyük düşüş var. Erzurum ekonomisinin kötü gidişatı maalesef şehrimizde hem esnafın hem de halkın isteklerinin yerine gelmesine mani oluyor. Bir de bayram Kurban Bayramı olunca tamamen işlerimizde düşüş oluyor. Çünkü halk önceliğini kurbanlık almaya veriyor."
PİYASADA BAYRAM HAVASI YOK
Naci Kumru (esnaf)
"Piyasada bayram havası yok. Bayrama 2 gün kalmasına rağmen işlerimizde herhangi bir canlılık gözlemleyemiyoruz.. Halkın alım gücü düşük. Ramazan bayramında olan işler maalesef şu an yok. Şehrimizde her geçen gün esnafın işi daha kötüye gidiyor. Fiyatlar geçen yılla aynı. Herhangi bir zam yok. Yani fiyatlar çok düşük ama; halkın alım gücünün kötü oluşu piyasada canlılığı engelliyor."
HERGÜN NEYSE, BAYRAMDA DA AYNI
Ali Efe (esnaf)
"Şu an itibariyle esnaf olarak bayram havasını göremiyorum. Normal günlerden hiçbir farkı yok. Vatandaş bayramlık denen şeyi unutmuş durumda. Halk ekonomik yönden kötü halde. Erzurum insanı manevi değerlerine önem verir. Bayram geldiğinde çoluk çocuğuna bir şeyler almaya gayret eder. Şu an çocuk giysilerinden başka bir şey satamıyoruz. Vatandaş kendisine bir şey almıyor."
BAYRAM BEREKETİ HENÜZ YOK
Fatih Abay (esnaf)
"Bayrama 2 gün kaldı, ama piyasada herhangi bir canlılık yok. Esnaf olarak geçen Ramazan Bayramını arar durumdayız. Halk tamamen kendisini kurbanlık almaya adapte etmiş durumda. Bundan dolayı işlerimiz düşüş kaydediyor.. Bir de Ramazan bayramı ile arasında 2 ay gibi kısa sürenin oluşundan da kaynaklanıyor. İhtiyacı olan vatandaş Ramazan Bayramında zaten ihtiyacını karşılamış.. Dolayısıyla Kurban bayramın da pek fazla iş olmuyor."
EH İŞTE!
Halil Gezer (esnaf)
"Kurban bayramının yaklaşmasıyla piyasada azda olsa bir canlılık hissediyorum. Ama bu canlılık istenilen düzeyde değil. Vatandaş alım gücü yönünden çok kötü. Halk camekanda duran giysilere hevesleniyor ama alım gücünün kötü olmasından dolayı alım yapamıyor. Fiyatlar geçen yılla ayni. Ucuzlama var, zam yok. Ne var ki halkın cebi iyi değil."
KURBANLIK ALIMI PİYASAYI ETKİLİYOR
Levent Tokkuyu (esnaf)
"Erzurum'da alışveriş ortamında bayram havası görünmüyor. Halk henüz kurbanlık alma peşinde. Ciddi boyutta durgunluk var. Öyle zannediyoruz ki hem kurbanlık alımı hem de vatandaşın yakacak giderinin fazla olması piyasaları olumsuz etkiliyor. Öyle ki kredili satışlar bile rutin halde. Umudumuz arife gününde"
İŞLER KESAT
Ergin Tamer (esnaf)
"Geçen bayramlara oranla bu kurban bayramında iş yok denecek kadar. Halkın alım gücünün kötü olduğu bir ilde iş ne kadar iyi denilebilir ki? Vatandaş Kurbanlık alma çabası içerisinde. Şehrimizde bilindiği gibi manevi değerlere bir hayli önem verilir. Bundan dolayı halkımız kurbanlık almaya yönelmiş durumda. İşler kesat!”
TİCARET SEKTÖRÜ 2 AYDIR STABİL HALDE
Zafer Çelik (esnaf)
“Esnaf olarak kurban bayramı havasını henüz yaşayamıyoruz. İşler çok durgun. Erzurum ekonomisi stabil durumda. Piyasada canlılık yok. Fiyatların ucuz olmasına rağmen yine de iş yapamıyoruz. Geçtiğimiz Ramazan Bayramındaki alışveriş potansiyelinin onda biri bile yok. Tabi bu durgunluk bir süreç. Aralık ayından beri ticaret sektörü canlı değil."
ÇOCUK ÜRÜNLERİNDE SATIŞLAR İYİ
Taner Kaya (esnaf)
"Kurban bayramının yaklaşmasıyla işlerde de azda olsa bir canlılık görülüyor. Genelde vatandaş kendisine değil de eşine, çocuğuna bayramlık hediyeler alıyor. Bunun nedeni ise halkın ekonomik durumunun istenilen düzeyde olmamasıdır. Kendisine bayramlık alamayan fedakar Erzurumlunun durumu ibret verici."
ARİFEYİ BEKLİYORUZ
Zekai Aktaş (esnaf)
"Şu an itibariyle Erzurum'da bayram havası yok diyebilirim. Esnaf olarak işlerimize bayram satışları yansımadı. Geçen yıl bu zaman işten başımızı kaldıramıyorduk. Kurban Bayramının yaklaşmasıyla dükkanlarımıza malzeme alıp çeşidimizi genişlettik. Ancak Aldığımız malzemeler şu an gözlemlediğimiz kadarıyla elimizde kalacak. Her halda vatandaş kendisini kurbanlık almaya yöneltmiş. Umarım arafe günü bu işsizliğin acısını çıkarırız."