Sivil Kitle Örgütlerince, 2009 Üniversite Kış Oyunları’na ev sahipliğini kaybetme sebebimiz belli:
HAZIRLIKSIZDIK
2009 Üniversite Kış Oyunları’nın Erzurum’a verilmemesini değerlendiren Sivil Kitle Örgütleri; tanıtım, organizasyon bakımından alt yapı oluşturulamadığını, oyunlara ev sahipliği sürecinin sınırlı olması yüzünden iyi değerlendirilmediğini açıkladılar.
SPORTİF TESİS EKSİKLİĞİ SORUNU GİDERİLMELİ
2009 Üniversite Kış Oyunları’nın kaybıyla ilgili olarak ERZURUM Gazetesi’ne görüşlerini deklare eden Sivil Kitle Örgütü yöneticileri, sportif tesis eksikliğinin Erzurum’un önemli sorunlarından biri olduğunu, ev sahipliği talebinin reddedilmesinden ders çıkarılarak, geleceğe hazırlanılması gerektiğine değindiler.
HEDEF 2011
2009 için adaylık sürecinde, olumsuz sonuca rağmen tanıtım aşamasında ciddi bir heyecan oluştuğunu ve bu bakımdan yarar sağlandığını kaydeden Sivil Kitle örgütleri, 2011’in hedef yıl olarak seçilmesini ve acilen tesisleştirmenin başlatılmasını istediler.
KOCABEYOĞLU: ” SONUÇLARI DEĞİL, SEBEPLERİ İRDELEYELİM”
2009 Üniversite Kış Oyunları sürecini değerlendiren Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkan vekili Yusuf Kocabeyoğlu, ev sahipliği hakkının elde edilmemesinin bir hüsran olarak değerlendirilmesini yanlış bulduklarını fakat gelinen noktadan da tespitler çıkarılması gerektiğini söyledi.
ERZURUM TURİZM VİZYONU GÜNCELLEŞTİRİLMELİ
Kocabeyoğlu; “turizm canlı ve katma değer üreten bir sektör. Erzurum’un kendine özgü bir turizm gerçeği var. Biz oyunların niçin kaybedildiğini değil, Erzurum’da bu kaynakların nasıl değerlendirildiği, alt ve üst yapı sorunlarının çözümünde hangi safhada bulunduğumuzu tartışmalıyız. Kış Turizmi Master Planı çıktığında, hedef belirlememenin faturasını İnsburg’da ödedik. Artık bu tür olumsuzluklar yaşanılsın istemiyorsak, Erzurum turizm vizyonunu yeniden ele almak, durumu belirlemek ve doğrultusunu çizmek zorundayız.”dedi.
Kocabeyoğlu 2009 için gerçekleştirilen çalışma ve gösterilen çabanın sürekli bir hale gelmesinde fayda gördüklerini ve 2009 adaylığının tanıtım bakımından faydalar da ürettiğini kaydetti.
YÜCELİK: TESİSLERİ TAMAMLAMALIYDIK
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, 2009 Üniversite Kış Oyunları’nın Erzurum’a verilmemesinde tesis eksikliğinin önemli faktör oluşturduğuna dikkat çekerek, bu tip uluslararası organizasyonlara talip olunurken hazırlıkların uzun vadede yapılması gerektiğini ifade etti.
YOL HARİTASINA İHTİYAÇ VAR
Tesislerin tamamlanmamasının Erzurum için büyük bir dezavantaj oluşturduğunu belirten Yücelik, " Bu konuda bir yol haritası hazırlanmalı., ulaşım sorununa çözüm bulunmalı. Ulaşım konusunda önemli eksikler yaşanıyor. Havaalanı bitirilmeli, kent içinde eğlence yerleri artırılmalıdır. Kış Oyunları konusu, yüzeysel bir konu değil ve uzun vadede alt yapı çalışması yapılması gerekiyor. 2011 Üniversite Kış oyunları’nın yapılması için çalışmaların samimi olmasını istiyoruz" diye konuştu.
HINISLIOĞLU: “FIRSAT KAÇIRDIK”
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum'un turizm potansiyeli bakımından önemli kaynak ve imkanlara sahip olduğunu belirterek, 2009 üniversite Kış oyunları fırsatının iyi değerlendirilemediğini, bunun da Erzurum için önemli ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti.
CİDDİ BİR KAYIP
Erzurum adına önemli bir fırsatın kaçırıldığını dile getiren Hınıslıoğlu, " 2009 Üniversite Kış Oyunları’nın Erzurum’da yapılmayacak olmasını kent açısından önemli bir fırsat kaybı olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonra da fırsatların kaçırılmaması için alt yapı ve tesisleşme çalışmalara ağırlık verilmelidir" diye konuştu.
Erzurum için Turizm sektörünün hayati önem taşıdığını kaydeden Hınıslıoğlu, sosyal ve sportif tesis eksikliğinin acilen giderilmesi ve dağ turizminin dört mevsime yaydırılmasıyla, Erzurum ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını belirtti.
FIRAT: HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Üniversite Kış oyunları’nın Erzurum’ da yapılmamasının büyük bir olumsuzluk oluşturduğunu belirterek, 2011 de yapılacak Kış Oyunlarının alınması için şimdiden bir hazırlık çalışması sürecinin başlatılması gerektiğini ifade etti.
ÜZGÜNÜZ
2009 Üniversite Kış Oyunlarının Erzurum da yapılmamasının büyük bir hayal kırıklığına yol açtığına değinen Fırat, " 2009 Kış Oyunlarının Erzurum da yapılmaması kent açısından önemli bir fırsat kaybıdır. Kış Oyunları Erzurum da yapılsa idi, kent ekonomisi açısından önemli bir getiri oluşturacaktı ve ekonomi kalkınma seyrine girecekti.. Maalesef bu fırsat iyi değerlendirilemedi" dedi.
POLAT: YETERLİ ÇALIŞMA YAPILMADI
Erzurumlu Genç İşadamları Derneği Başkan Vekili Fevzi Polat, 2009 Üniversite Kış Oyunları’nın kentin ekonomik gelişimi açısından önemli bir fırsat olduğunu, fakat bunun değerlendirilemediğini bildirdi.
Kentin turizm alanında yeterli bir alt yapıya kavuşturulamadığını ve turizm kaynaklarının değerlendirilmesi noktasında atılım gerçekleştirilmediğini belirten Polat, " Bu konuda altı aylık çaba ve çalışmalar yeterli olamazdı. Adaylık süreci planlanmamıştı. Hazırlıklar acele yapıldı. Alt yapı ve tesis eksikliği göz önünde bulundurulmadı.. Şimdi, bu kayıptan ders alınarak, çalışmalara devam edilmelidir. Erzurum da kış turizminin gelişmesi adına yapılan çalışmaları yeterli bulmuyoruz. 40 bin kişilik Üniversite öğrencilerinden sadece bir kısmı kayakla ilgileniyor. Kendi kentimizde ki insanları kayağa teşvik edemezken, başka insanların nasıl kayak yapmasını sağlayacağız. " dedi.