Kurban kesmek isteyen vatandaşlardan serzeniş:
”niyet tamam da cüzdan uymuyor”
Yaklaşan Kurban bayramı dolayısıyla kurban satış merkezleri vatandaşın uğrak yeri. Kurban satın almak isteyenlerce doldurulan satış merkezlerinde kimisi fiyatları öğrenmeye çalışırken kimisi de satıcılarla el sıkışarak pazarlık yapıyor.
KURBAN PİYASASI CANLI
Sabah’ın erken ve öğle mesai tatillerinde kurban satış merkezlerine gelen ücretliler, kurban alımlarını ayın 15’inden sonraya ertelerken, daha önce kurbanlık parası biriktirenler ise fiyatlar artar endişesiyle erkenden kurban almayı tercih ediyorlar.
Vatandaşların çoğu kurban fiyatlarının geçen yılla paralellik gösterdiğini, ücretli kesimin alımlarda fazla zorlanmayacağını fakat fiyatların asgari ücret düzeyinde geliri olanlar için de astronomik olduğunu kaydediyorlar.
“KREDİ KARTIYLA KURBANLIK SATIYOR MUSUNUZ?
ERZURUM Gazetesi’ne kurban alımları ve fiyatları konusunda görüş bildiren vatandaşlar, Erzurum’da kurban kesme ibadetinin asırlardır dinamik ve canlı tutulduğunu, bu gelenek içinde yetişen Erzurumlularında geçim sıkıntılarına rağmen kurban kesmek kararlılığı gösterdiğini söyleyerek: kurban fiyatları için ”niyet uyuyor ama cüzdan uymuyor” yorumlarını yapıyorlar. Bazı vatandaşlar da kurban kesim ibadetini yerine getirilmesi için Belediye ve büyük marketlerin piyasaya girmesini, kredi kartıyla kurban satışı yapılmasını istiyorlar.
VATANDAŞ ŞEREFEYİ BEKLİYOR
Kurban fiyatları hakkında ERZURUM Gazetesine görüşlerini bildiren vatandaşlar şunları söylediler:
PİYASA UYGUN, AMA VATANDAŞIN DURUMU UYGUN DEĞİL
Salih Macit
"Kurban fiyatları geçen yıla oranla aynı. Fakat piyasada para olmadığından dolayı kurban alımında sıkıntı çekiyoruz. Fiyatlar her ne kadar ucuz olursa olsun, halkın alım gücünün iyi olmaması hem piyasayı olumsuz etkiliyor, hem de kurban geleneğini devam ettirmek isteyen ama maddi gücü bulunmayan aileleri de. Aslında Belediyeler ücretlileri ve emeklileri düşünüp, kurban piyasasına girse, kredi kartıyla veya taksitle satışlar olsa, herhalde Erzurum’da herkes kurban keser.”
KURBANLIKLARI SEYREDİYORUZ
Abdulaziz Uygur
“Halkın alım gücünün düşüklüğünden dolayı, kurban fiyatları düşükte olsa talep olmuyor. Vatandaşta para yok. Esnaf siftahsız dükkan kapatıyor. Yoksulluk had safhada. Bayram piyasası bu yüzden pek canlı değil. Memur, işçinin, emeklinin gelirinde artış da olmayınca, kurbanlıkları sadece seyretmekle yetiniyoruz. Fiyatlar ehven, ama vatandaşın durumu durum değil. Yoksa kim istemez ki kurban kessin, çoluğu çocuğuyla bayramın manasını yaşasın, evelere neşe girsin, fakir fukaraya et dağıtılsın.”
BAKICIYIZ, KEŞKE ALICI OLABİLSEK
Mustafa Bilgiç
“Kurban fiyatlarını sadece sormakla yetiniyoruz. Fiyatlar geçen yılla aynı. Fakat vatandaşın durumu geçen yıldan daha kötü. Fakirlik arttı, gelirler artmadı. İşsizlik sorunu aileler üzerinde büyük mali külfetler oluşturdu. Ben herkesin kurban kesmek istediğinden eminim. Ne var ki niyet yetmiyor, para lazım. EBK taksitli kurban satışı yapabilirdi aslında. Ücretli kesim de yararlanırdı. Erzurum’da nedense bu tip organizasyonlar olmuyor. “
BAYRAMDAN BAYRAMA ET GÖREN İNSANLAR VAR
Hasan Üçdemir
“Kurban Bayramları dayanışma ruhunun ön plana çıktığı günlerdir. Hali vakti yerinde olan kesmeli. Bu kentte evlerine aylarca et girmeyen, bayramdan bayrama et gören insanlar var. Kurban fiyatlarının geçen yıl gibi uygun olması bizi bu manada sevindiriyor. Kurban kesenler çoğalırsa, et görmeyenler de bundan yararlanır diye düşünüyoruz. Erzurum’da kurban kesmek isteyenlerin çokluğu dikkat çekiyor. Tabi belediyeler, EBK gibi kurumlar kurban piyasasına girip, taksitli satışlar yapsalar, vatandaşın kurban alım sorunları biraz çözülür.”
YOKSULLUK BAYRAM SEVİNÇLERİNİ YOK EDİYOR
Alparslan ibişoğlu
“Erzurum da bayramların eski tadı kalmadı. Bu durumun yoksullukla ilintili olduğunu düşünüyorum. Kurban fiyatlarının düşük olması iyi, fakat parası olmayan için bu durum hiç bir anlam ifade etmiyor. Hani Erzurum’da bununla ilgili bir tekerleme de var, eskiler deve bir pula, ne edeyim; deve bin pula git getir” derler. Şimdi böyle bir durum var. Kurbanlık ne kadar ucuz da olsa, geçim derdindeki insanların çoğunluğun oluşturduğu şehirde talep düşük oluyor. Bu yıl kurban satış yerlerinde dikkatimi en fazla bu çekti.”
BORÇLANARAK DA OLSA, KURBAN ALACAĞIZ
Nizamettin Şenel
“Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yılla aynı. Halkın cebinde para olmadığından, kurbanlık hayvanı alamıyor. İnsanlar artık kredi kartıyla kurbanlık almayı düşünüyor. Manevi değerlerimize önem verdiğimizden dolayı borçlanarak kurbanlık alıyoruz. Kurban almasak çocuklarımıza ne diyeceğiz, bu geleneği devam ettirmek zorunluluğumuz da var. Şunu belirtmek istiyorum, Erzurum'un durumu hiç de iç açıcı değil. Yetkililer bu olumsuz tabloyu ya görmüyorlar, ya da görmek istemiyorlar. "
EVİMİZİN BİNİ BEREKETİ KURBANLA GELİYOR
Veysel Kavaklıçeşme
“Piyasada her ne kadar para olmasa da manevi değerlerimizi ön planda tutmamızdan dolayı veresiyede olsa kurbanlık alıyoruz. Kalktık büyüklerimizden öyle gördük. Kesmesek, sanki bütün yıl kötü geçecekmiş yahut büyük bir kusur işlemişiz gibi geliyor. Oysa bu ibadet zengin olanlar için. Erzurum’un farklılığı olsa gerek ki, bizde zengin fakir herkes kurban kesme ibadetini ihmal etmez. Borç eder, harç eder, yine kesmeye çalışırız. Evlerimizdeki bini bereketi de galiba buna borçluyuz.”