Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dağdemir:
“TARIM SEKTÖRÜNDE
GÜNCELLEŞTİRME ŞART”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Dağdemir Erzurum’da tarım sektörünün karlılık sergilemesi ve güçlenmesi için yöre çiftçisinin bilinçlenmesi, sermaye, emek ve üretim işbirliği sergilemesi ve çağdaş üretim metotlarının benimsenmesi gerektiğini açıkladı.
Yrd. Doç. Dr. Dağdemir, çiftçilerin tarımsal girdi maliyetlerini düşürebilmeleri için birlikte hareket etme kabiliyetlerinin artırılmasına dikkat çekerek, bunun üretici birliklerinin kurulması veya kooperatifleşme ile mümkün olabileceğini kaydetti.
Çiftçilerin tarımsal girdilerini ucuz temin etmeleri ve tarımsal faaliyetlerinden karlılık elde edebilmeleri için birlikte hareket etme kabiliyetlerinin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Dağdemir, "Bu ya üretici birliklerinin kurulması ile ya da kooperatifleşmeyle sağlanabilir. İster üretici birlikleri isterse kooperatifler aracılığı ile olsun; tarımla ilgili girdiler tek elden daha fazla miktarlarda alınacağından, çiftçi üretim için gerekli olan girdiyi daha ucuza alacaktır. Bu da girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler sağlar. Bu birlikler üretilmiş olan ürünleri toplayarak, toptan olarak daha uygun bir fiyata satar ve çift yönlü kazanç elde edilebilir. Aynı zamanda çiftçimiz rekabet gücüne de kavuşmuş olur." şeklinde konuştu.
HAYVAN BESLEME USULLERİ DEĞİŞMELİ
Erzurum’da tarımsal faaliyetlerin karlılık sürecine girebilmesi için bitkisel ürün yetiştiriciliğinden çok, hayvancılık ve hayvansal ürün imalatının daha karlı sonuçlar doğurabileceğine değinen Dağdemir, "Bitkisel üretim daha çok hayvancılığı destekleyici yönde olmalıdır. Bunun için yem bitkileri ekinleri artırılmalı ve yöre çiftçisi hayvanlarına saman yedirmekten vazgeçmelidir. Aşağı yukarı çiftçiye aynı maliyete gelecek olan diğer yemler, hayvanlara daha çok fayda sağlayarak gelişimine katkıda bulunabilir,bu da hayvanlarda randıman yükselmesine etki eder" dedi.
ÇİFTÇİLİK CİDDİYE ALINLMALIDIR
Yöre insanının çiftçiliği meslek olarak görmediğini, çiftçiliğin ayrı bir meslek olduğu inancında olduklarına değinen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Dağdemir, "Çiftçilik ciddi bir şekilde benimsemeli ve asıl işi olarak çiftçilik ön planda tutmalıdır. Çiftçilerimiz geleneksel üretim yerine çeşitli konularda yetkililerden bilgi alarak üretim metodlarını güncelleştirmelidir. Çiftçilerimiz topraklarının tahlillerini yaptırmalıdır. Topraklarına gereksiz gübre atarak üretim maliyetlerini yükseltiyorlar. Ancak toprak tahlili yapıldığında, veri olarak elimize geçen bilgiler de toprağın neye ve ne kadar ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Çiftçilerimiz buna uyduğu taktirde hem topraklarının verim artar hem de maliyette düşüklük sağlanabilir. Bunun için çiftçilerimiz tarım kuruluşlarından gerekli bilgileri almalıdırlar" şeklinde konuştu
KÖYLERDE GÜÇ BİRLİĞİ, ÜRETİM ARTIŞI SAĞLAYACAKTIR
Özellikle köylere makine ekipmanları kurulurken her işletmenin kendine ayrı olarak makine ekipmanları kurduğunu dile getiren Dağdemir bunun üretim maliyetinde artış ve israfa yol açtığını kaydederek şunları söyledi: "Bir köyde 50 traktör olduğu düşünülürse ve bu köyün işleri 10 traktör ile bitirilebiliyorsa, geriye kalan 40 traktör ekipmanı fazla olur. Bu durum maliyeti artırır. Bu da çiftçiye ayrı bir darbe olur. Balya makinesi bir yılda sadece 15 gün kullanılır. Bunun maliyeti ise yaklaşık 20-30 milyar civarındadır. Bu çiftçi için çok yüklü bir miktardır. Eğer ortak kullanım olursa bu maliyetin çok çok altında bir köydeki iş bitirilebilir. Ortak kullanıma geçildiği taktirde birim başına düşen maliyet de azalır" dedi.