Erzurum Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Yıldızer sitem etti;
ÜRETİCİNİN ELİNDEN TUTAN YOK
Erzurum'un doğal imkanlar bakımından sebze üretimine elverişli olduğunu, ancak köylüyü üretim için teşvik edecek unsurların bulunmadığını kaydeden Erzurum Sebze Üreticileri Dernek Başkanı Necati Yıldızer, Erzurum ve çevre köylerinde toplam 4 bin dönüm arazi üzerinde 200 ton sebze üretildiğini söyledi.
SEBZE ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ
Yıldızer, " Şehrimizde sebze üretimi, teşvik edildiği ve üretim engelleri ortadan kaldırıldığı takdirde tüm Türkiye'ye hitap edecek durumdadır. Çünkü sebze üretimi için serin iklimin olması şart. Bu da bizim ilimizde mevcut. Sebze üretimi şu an itibariyle sebze üretim alanlarının kısıtlı olmasına karşılık iyi durumda. Fakat yeterli değil. Erzurum’da sebze üretiminin il ekonomisi için katma değer üretir hale getirilmesi için köylünün kredi başta olmak üzere birtakım teşviklerle desteklenmesi ve üretime yönlendirilmesi şart” dedi
SU SIKINTISI ÜRETİMİ AZALTIYOR
Erzurum'da, patates, lahana, soğan, marul, ıspanak, pazı, roka, semizotu, dereotu, maydanoz gibi sebzelerin istenilen düzeyde yetiştiğine dikkat çeken Yıldızer, "Serin iklimin verdiği avantajı değerlendiriyoruz. 4 bin dönüm arazi üzerinde sulu tarım usulüyle üretim yapılıyor. Ancak önümüzde su sorunu var. Su sıkıntısı çözülmez ise çiftçimiz sulu tarım gerektiren sebze üretiminden vazgeçecektir. Bu da şehrimizin ekonomisine olumsuz etki edecektir " şeklinde konuştu.
ESKİ SU KUYULARIMIZI GERİ VERMELİ
Su sıkıntısının köylüyü üretimden uzaklaştıracağını vurgulayan Yıldızer, "Yaşamış olduğumuz su sıkıntısı giderilmeli. Bunun için Devlet Su İşleri, arazilerin bulunduğu bölgelerde artezyen kuyusu açmalıdır. ESKİ, sebze üreticilerine destek amacıyla bir kaç kuyu açmıştı. Ancak şehrimizde yaşanan su sıkıntısı yüzünden bu kuyular şu an içme suyu olarak kullanılıyor. ESKİ çiftçi için açtığı bu kuyuları tekrar çiftçiye devretmelidir“ şeklinde talepte bulundu.
ÜNİVERSİTE BOŞ ARAZİLERİNİ SEBZECİLERE KİRALAMALI
Atatürk Üniversitesine ait atıl arazilerin sebze üreticilerine kiralanmasını isteyen Erzurum Sebze Üreticileri Dernek Başkanı Necati Yıldızer: “Üniversitenin elinde sebze üretimi için uygunluk arz eden ve kullanılmayan araziler var.. Bu araziler köylüye kiralanırsa bu topraklarda da üretim yapılmış olur. Böylece günlük 10 kamyon değil de 100 kamyon dışarı sebze göndermiş oluruz."diye konuştu.