NEFES ALAMIYORUZ
Erzurum'da hava kirliliği oranının Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) sınır değerlerinin üzerine çıktığı, bu nedenle solunum yolu hasta sayısında artış görüldüğü bildirildi.
Kent merkezinde her yıl kış döneminde konut ısıtmada kömür ve odun kullanımının yol açtığı hava kirliliğinin azaltılması için hızla doğalgaz kullanımına geçilmesine rağmen hava kirliliğinde beklenen azalmanın aksine artış görüldüğü belirtildi.
YÜZDE 5’LİK KİRLİLİK ARTIŞI
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Nuhi Demircioğlu, yaptığı açıklamada, doğalgaz kullanımına geçişte geçen yıla göre yüzde 20 oranında artış kaydedildiğini, ancak hava kirliliğinde beklenen azalmanın aksine 2005 yılına göre bu yılın aralık ayında yüzde 5 oranında artış tespit edildiğini söyledi.
RÜZGAR HIZI ORTALAMANIN ALTINDA
Hava kirliliği oranlarının DSÖ standartlarının üzerinde olduğunu bildiren Demircioğlu, şunları kaydetti: ''Normalde doğalgaz kullanımın artmasına bağlı olarak hava kirliliğinde azalma olması gerekiyordu. Doğalgaza geçişe rağmen kirlilikteki bu artış, mevsimsel koşullardan kaynaklanıyor. Yani rüzgar hızı bu yıl biraz düşük. Rüzgar hızı son 30 yılın aralık ayı ortalamasının altında seyrediyor. Bu nedenle hava kirliliğinde azalma olmadı.''
Demircioğlu, bu yılın aralık ayının ilk 15 günlük rakamlarına göre kent merkezinde kükürtdioksitte seyir ortalamasının 205 mikrogram metreküp, partiküler maddenin ise 182 mikrogram metreküp oranında olduğunu bildirdi.
KİRLİLİK HASTA SAYISINI ARTIRDI
Bu arada, hava kirliliği ve soğuk hava nedeniyle solunum yolu hastası sayısında yüzde 50 oranında artış kaydedildiği bildirildi. Erzurum Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ayhan Yiğit, hava kirliliği ve soğuk hava nedeniyle hastanede tedavi gören hasta sayısının geçen eylül ve ekim aylarına göre yüzde 50 oranında arttığını söyledi.
İKİ AYDA 400 HASTA BAŞVURUSU
Son iki ayda boğazında yanma, nefes darlığı ve öksürük şikayetiyle hastanelerine 400 kişinin başvurduğunu bildiren Yiğit, ''Bu hastalarımızın birçoğu kronik solunum yolu hastası'' diye konuştu. Astım, bronşit ve tansiyonlu hastalar gibi toza ve kirliğe karşı alerjisi bulunanlara, kirliliğin yoğun olduğu akşam saatlerinde dışarı çıkmamaları uyarısında bulunan Yiğit, dışarı çıkılması zorunlu hallerde ise kaşkol ya da havluyla korunulması tavsiyesinde bulundu.