Doğuanadolu Bölgesi ve Erzurum’un atıl kalan kalkınma enerjisi’nin katma değer üretir boyuta taşınması için
Girişimcilere ihtiyaç var
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, Doğu Anadolu ve Erzurum’da kalkınma konseptlerinin oluşturulması, durağanlaşmış kalkınma enerjisinin üretim moduna aktarılabilmesi için beyin fırtınasına ihtiyaç bulunduğunu, bunu gerçekleştirecek olan girişimcilere imkan ve fırsat verilmesi gerektiğini söyledi.
DEĞİŞİM VE GELİŞME İÇİN GİRİŞİMCİLİK
4’üncü Girişimcilik Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Aydemir, bölge ve il yaşam gerçeklerine uygun olmayan ‘kalıplaşmış öngörülerin’ kalkınma adına gelecek vaat etmediğini, ekonomide değişime ve yenileşmeye ihtiyaç bulunduğunu kaydederek,” İstikrarlı bir ekonomik modelin hayata geçirilmesi için girişimcilerin önündeki engeller kaldırılmalı ve destek hizmetleri üretilmelidir” dedi.
EKONOMİNİN KİMYASI BOZULUYOR
Teşvik uygulamalarının beklenen başarıyı sağlayamamasını Erzurum ve doğuanadolu bölgesi ‘ekonomisi kimyasının bozulması’na bağlayan Aydemir, kararsız, yönsüz ve hedefsiz bir ekonomik süreçte olan bölge ekonomisi için çıkar yolun, girişimcilerin önünün açılması ve girişimcilik mentalitesinin beslenmesi olduğunu belirtti.
ATILIMLARA İHTİYATLA YAKLAŞILIYOR
Erzurum’da her yeniliğin beslenmek ve desteklenmesi yerine, “bekle ve gör” anlayışının sergilendiğini, her atılıma ihtiyatla yaklaşıldığını ifade eden Aydemir, “Yatırımcılarımız önlerini göremediklerinden risk almaktan kaçınıyorlar. Girişimciler de bu sebeple fikir üretemiyor ve atılım yapamıyorlar. İl ve bölge ekonomisinin katma değer üretir hale gelebilmesi, risk alınması ve girişimcilere destek verilmesiyle mümkündür” dedi.
HER FİKİR BİR FIRSATTIR
“Her fikir bir fırsattır” diyen Aydemir, Serbest piyasa ekonomisi şartlarında artık her şeyi devletten beklemenin yanlış olduğunu, özel teşebbüs gücünün uyandırılması ve güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Aydemir, “biz DOSİAD olarak düşünen herkesi Erzurum ve bölge ekonomisi için fikir üretmeye, başka bir deyişle beyin fırtınası estirmeye davet ediyoruz. “şeklinde konuştu.
BÖLGE EKONOMİSİ TARİF EDİLEBİLİR HALE GELMELİ
Aydemir şöyle konuştu; “Erzurum ekonomisini; hizmeti, tarımı, sanayisiyle tarif etmek mümkün değil. Özgün, kendi kaynaklarıyla beslenen ve öncelikleri belirlenmiş bir ekonomik yapı ve haliyle İl adıyla anılabilecek ‘marka ekonomi’ yok. Ülke ekonomisi içinde belirgin olmayan, silik, içine kapanık bir yapı var. Her haliyle kendi değerlerinden uzak ve yardıma muhtaç bu yapıdan sıyrılmak için girişimcilere ve onların fikirlerine önem vermeliyiz.”
GİRİŞİMCİLİK HAFTASI BAŞLADI
DOSİAD olarak 15 ilde girişimcilik haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlediklerini, bölge illerinde Üniversite ile Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğiyle girişimcilik hakkında bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyleyen Aydemir şöyle dedi:”Doğu, kendi ekonomi ve insan kaynaklarını değerlendirmedikçe, kalkınmış illere bağımlılık ve bütçeden beslenme alışkanlıklarından sıyrılmadıkça kalkınma sorunlarını yaşamak bölge insanının kaderi olacaktır. Oysa gerek bölgenin ve gerekse de ilimizin hem ‘beşeri’ hem de ‘ekonomik sermayesi’ fayda üretecek fikirler kalıbına dökülmeyi beklemektedir. Bütün bunları ekonomiye ve sosyal yaşama kazandırmak işini de başkalarından beklememeli, kendi ekonomimizi kendi aktörlerimizle gelişme sürecine sokmalıyız. Doğu ekonomisi devlete yük olmaktan, “fayda üretir hale” kendi insanının beyin gücünü ve enerjisini doğru kullanmakla gelebilir.”