ERZURUM’UN GÖNÜL TİTRETEN SESİ SUSTU
Erzurum'un son 100 yılda yetiştirdiği en ünlü halk ozanlarından Aşık Yaşar Reyhani, bugün akşam saatlerinde yaşamını kaybetti.
Türk Halk Edebiyatı aşıklık geleneğinin seçkin temsilcisi Yaşar Reyhani yaşamını yitirdi. Bursa’da hayatını yitiren Ozan Reyhani’nin Salı günü Bursa’da defnedileceği öğrenildi.
Reyhani’nin elim kaybı, Erzurum’da üzüntüyle karşılandı. Aşık edebiyatının 20 ve 21. yüzyıldaki en güçlü temsilcisi olan Reyhani’nin bir Erzurum sevdalısı olduğunu söyleyen vatandaşlar, Türk Halk Edebiyatı ve Erzurum’un önemli bir değerini yitirdiği görüşünü taşıyorlar.
REYHANİ KİMDİR?
Yaşar Reyhani 1932 yılında Hasankale’nin Alvar köyünde doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz’dır.
Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilendi. Hem aşıklardan dinleyerek hem de eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrendi. Kendi aşıklığı ve şiir yazmaya başlaması 18 yaşından sonradır. Aşık Reyhani, bu dönemden sonra Dertli mahlasıyla şiirler yazmaya, türkü söylemeye başladı. Ancak bu mahlası uzun süre kullanmadan, Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından Reyhani mahlası verildi.
Konya Aşıklar Bayramına aralıksız katılan 7 aşıktan biridir. Eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu’nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.
İran’dan Avrupa’ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980’li yılların başında Erzurum^da bulunan Doğu Ozanları Derneğinin başkanlığına getirildi.
MİCHİGAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ ÖĞRETİM GÖREVLİLİĞİ ÜNVANI ALDI
Aşık Reyhani birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD’nin Michigan Üniversitesinde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi. Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yaralan ve çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani’nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı "Alvarlı Reyhani" (1962), "Böyle Bağlar" (1966), "Kervan" (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan "Şu Tepenin Arkasında" adlı kitapları Dilaver Düzgün tarafından hazırlanan "Aşık Yaşar Reyhani", (1997) adlı kitap bulunmaktadır.
Yaşar Reyhani Erzurum'dan ayrılışının üzerine yazdığı bir şiirinde ise şöyle diyordu: Can emanet veren alır / Ecel görünmezken gelir / Mezarım gurbette kalır / Soran olmaz Erzurum'da. / Abide yaptılar kimi / Reyhani dinle vasfımı / Benim ise mezarımı / Ören olmaz Erzurum'da.