ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
46. GURUR YILINDA
Atatürk Üniversitesi'nde öğretime başlamanın 46'ncı yıldönümü kutlanıyor.
17 Kasım 1958'de bugünkü Şair Nef'i İlköğretim okulu olarak kullanılan binada 2 fakülte ve 135 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi'ndeki, bilim yarışında bugün 41 bin öğrenci, 100 binin üzerinde mezun , üniversite kuran üniversite özelliği ile 17 fakülte ,19 yüksekokul, 6 enstitü, 15 araştırma merkezi ile önemli bir gelişme kaydetti.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARIYLA ÜLKENİN YÜZAKI EĞİTİM KURUMLARININ BAŞINDA
Bin 80'i öğretim üyesi olmak üzere toplam 2 bin 446 öğretim elemanıyla Atatürk Üniversitesi bilimsel yayın sıralamasında da 2003 yılı verilerine göre, 532 yayınla 77 üniversite arasında 5'nci sırada bulunuyor. Atatürk Üniversitesi , modern kampusu, sağlık yatırımları, spor imkanları, sosyal etkinlikleri ile Erzurum ve bölgeye önemli katkılar da sağlıyor. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünü ise son iki dönemdir Prof.Dr. Yaşar Sütbeyaz yapıyor.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NİN KURULUŞU
Atatürk Üniversitesi'nin tarihçesi Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli rüyalarından birinin gerçekleşme hikayesi olarak kabul ediliyor. Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu'da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı verdi. Atatürk'ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu,1950 yılında tekrar gündeme getirildi.
ADINI BÜYÜK ÖNDERDEN ALDI
1951 yılında oluşturulan bir komisyon Doğu Üniversitesi'nin Erzurum'da kurulmasını önerdi. 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi olması kararlaştırıldı. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri A.I.D. teşkilatı aracılığı sonucu Nebraska Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalanarak hazırlık çalışmaları hızlandırıldı ve 6990 Sayılı Atatürk Üniversitesi Kanunu'nun 07.06.1957 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kuruluş çalışmaları tamamlanmış oldu.
KURULDUĞU GÜN, ERZURUM İÇİN MİLAT OLDU
Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde bir ortaokul binasında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladı. İki fakültede 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi bugün Erzurum, Erzincan, Ağrı, Bayburt ve Gümüşhane illerine yayıldı. 17 fakülte, 19 yüksekokul, 6 enstitü, 15 araştırma merkezi, 100 binin üzerinde mezunu ve üniversite kuran üniversite unvanı ile bölgede önemli bir yere sahip. 41 öğrencinin bin 80'i öğretim üyesi olmak üzere toplam 2 bin 446 öğretim elemanı nezaretinde öğretim gördüğü üniversite bilimsel yayın sıralamasında da 2003 yılı verilerine göre, 532 yayınla 77 üniversite arasında 5'nci sırada bulunuyor.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÜLKENİN GURURU
Atatürk Üniversitesi'nin kurulmasında büyük emeği olan dönemin Cumhurbaşkanları Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Celal Bayar , Başbakan Adnan Menderes , Milli Eğitim Bakanları Tevfik İleri , Prof. Rıfkı Salim Burçak , Celal Yardımcı ve Atatürk Üniversitesi'nin yerleşmesi için sembolik fiyatlarla arazilerini veren veya bağışta bulunan, Erzurumlular ile katkıları olan tüm kişi, kurum ve kuruluşları minnet ve şükranla anılıyor.