ÇEKİRDEK KENT: YAKUTİYE
Bu haftaki yerel yönetimlerde hizmetin nabzı köşemizin konuğu Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç. Yakutiye Belediyesini Çekirdek Kent olarak tarif eden Başkan Atınç, beldede gece nüfusuyla gündüz nüfusu arasında yüzde yüze varan oranda artış olduğunu kaydederek, Erzurum’un ticaret, sanat ve kültürel nabzının Yakutiye’de attığını, bunun da belediye hizmetlerini yoğunlaştırdığını açıkladı.
Atınç’ın bir mühendis başkan gözüyle beldesi ve hizmetlerini aktarımını sunuyor, hayırlı haftalar diliyoruz.
ERZURUM: Sayın Başkan, belediyeniz hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?
ATINÇ: Belediyemiz 1994 yılında kurulmuş bir belediyedir.14 kilometrekarelik alanıyla Erzurum’un çekirdek şehir merkezini oluşturur.Merkezden şehir kenarına çıkan yeni uydu kent belediyelerimizden farklı birçok fonksiyon ve sorunlara sahiptir. Belediyemizin nüfus faktörü farklıdır.Sabit nüfusu 120 bin iken,gündüz nüfusu 350 bin civarındadır.Esnaf bu alanda tamamıyla yoğunlaşmış bir durumda..Öyleki 6’ı bini sabit,1500’ü seyyar olmak üzere 7,500 civarında esnaf ticari ve mesleki faaliyet yapmaktadır.Kentin eski imar dokusu her 42 mahallesine hakim durumda..Sahip olduğu 882 adet sokağı da dar,girift hizmet araçlarıyla girilemeyecek kadar karışık ve yetersiz bir tablo arz eder.Yine Belediyemiz alanında üniversite dahil kamu kurum ve kuruluşlarıyla,sivil toplum kuruluşlarının tamamına yakını faaliyet gösterir...Bu ağır tabloya sahip olan belediyemizin 3,5 yıl boyunca yaptığı hizmetleri de ağır ve zor şartlar altında ancak gerçekleşebilmiştir.
BEŞBİN KONUT OTURULAMZ DURUMDAYDI
ERZURUM: Yakutiye Belediyesi imar alanında önemli çalışmalara imza atıyor, imar ile ilgili olarak yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
ATINÇ: Erzurum şehir merkezinde yer alan her 42 mahallemizde de tek katlı, basit, müstakil eski tip yapılaşma ağırlıktadır.Bu konutlar ve işyerleri artık içinde oturulamayacak halde hatta tehlike arz eder konuma gelmişler.Bu türden yapıların tesbiti için Belediyemiz teknik elemanları ile inşaat Mühendisleri odası elemanlarının ortaklaşa yaptıkları bir çalışmada 5 bin konutun oturmak için sağlıksız,yetersiz ve tehlikeli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu dönem içerisinde bu konumdaki binalar ve terk edilmiş metruk binalar hergün Belediyemiz tarafından yıkılıp enkazları kaldırılmaktadır. Buda çalışmamızın önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Belki Belediyecilik tarihinde ilk kez Yakutiye Belediyesinde vuku bulan yoğun bir yargı süreci imar konusunda yaşanmıştır. Belediyemiz, bunu başarıyla savuşturmuştur. Şöyle ki; Belediyemiz Meclisi tarafından tadilat yapılmak suretiyle ruhsat verilen onlarca inşaat Büyükşehir Belediyesi tarafından Mahkemeye dava ediliyor. Mahkeme kararları ise inşaatların yapım işlerinin tamamlanmasından sonra sonuçlanıyor. Hal böyleyken bir yanda mahkeme kararlarının uygulanması zorunluluğu, diğer yandan ruhsatlı yapılmış bina sahiplerinin tazminat talepleri Belediyeyi içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.
İMAR REVİZYONU YAPTIK
Belediyemiz, 2 yıl süren bir çalışmanın ardından İmar Revizyonu yapmak suretiyle bu zor işten yüzünün akıyla çıkmayı başarmış bulunuyor. Yaklaşık belediyemiz alanında tesbip edilen 5 bin adet Gecekondu veya gecekondu tipi konutun kaldırılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bir yanda Belediyemiz, başlangıçtan şimdiye kadar fiilen bin 750 adet Gecekonduyu kaldırarak arsasını yeni yapılaşmaya kazandırmıştır. Bir yandan da Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde TOKİ’ye ıslah etmek suretiyle verdiği Hasanibasri Mahallesinde çağdaş yapılaşma devam etmektedir. Birinci etap olarak Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde TOKİ’ye verdiği arsalardan sonra, 2. etap çalışmalarımız da başlamıştır. Erzurum’da ilk defa 3194 sayılı İmar Kanununun 18. Maddesi 250 dönümlük alanda Yakutiye Belediyesi tarafından uygulanmıştır. Bu son 3.5 yıl içerisinde ise Ali Paşa Mahallesi, Hasanibasri Mahallesi, Mumcu Mahallesi ve şehrin muhtelif semtlerinde başarı ile 18. madde uygulaması yapılmıştır.
KARO BORDÜRDE ATILIM
ERZURUM: Sayın Başkan, birazda rutin çalışmalarınıza değinmek istiyorum, karo bordür üretimi ile ilgili olarak ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?
ATINÇ: 2003-yılında toplam 7772 adet bordür, 6010 adet kilittaşı üretimi yapılmıştır. Bu yıl dışarıda toplam 340.000 karo alındığı için atölyemizde karo üretimi yapılmamıştır. 2004 yılında 51.540 adet karo, 3032 adet Büyük Bordür, 652 adet Küçük Bordür, 1009 adet Çimtaşı, 540 adette kilittaşı üretimi yapılmıştır.2005 yılında 64885 adet karo, 4763 adet Bordür, 60 adet çimtaşı, 2 adette çiçeklik üretimi yapılmıştır. 2006 yılı yaz aylarında toplam 59.530 adet karo, 1785 adet Bordür ve 78 adette Çimtaşı üretimi yapılmıştır. Hizmet sınırlarımızda bulunan 42 Mahallenin tüm ana arterlerinde çalışmalar gerçekleştirilmiş, ESKİ, TEDAŞ ve Doğalgaz firmaları tarafından yapılan kanal çalışmaları veya yağışlardan dolayı bozulan yollarda gerekli görülen kısımlarına tam kaplama asfalt yada asfaltyama şeklinde çalışmalar uygulanmıştır. Kazımkarabekir Caddesi, Çırçır Mahallesi Araplar düzü, Alipaşa Mahallesi, Kasımpaşa Mahallesi, Gürcükapı Çamurlu Sokak, Kızılay Önü, Cedit Mahallesi, Bosna Caddesi, Kartopu Mahallesi, Yukarı ve Aşağı Yoncalık Mahalleleri, Üç Kümbetler Civarı, Kuloğlu Mahallesi, Şerifefendi Caddesi, Saraybosna Caddesi, Terminal Caddesi, Aşkale Garajı Civarları, Karayolları 122. Şube Önü, Otel Oral Civarı, Nenehatun Caddesi, Fatih Öğrenci Yurdu Civarları, SSK Hastanesi Civarları, Aliravi Caddesi, Menderes Caddesi, Narmanlı Mahallesi, Hacıcuma Mahallesi, Karaköse Mahallesi, Bakırcı Mahallesi, Atalar Mahallesi, Gürcükapı Erzurum Dershaneleri Yanı, Veremsavaş Dispanseri Önü, Pelitmeydanı ve Ilıca Askeri Birliği v.s. çalışmaların gerçekleştirildiği alanlar olarak örneklendirilebilir. 2003 yılında 30.710.242 kg asfalt kullanılmıştır. M2 cinsinde değeri 211.794 m2 dir.
2004 yılında 5.556.300 kg asfalt kullanılmıştır. M2 cinsinden değeri 38.319 m2 dir
2005 yılında toplam 12.000.000 kg asfalt kullanılmıştır. M2 cinsinden değeri 82.758 m2 dir. Ayrıca 2 ton da asfalt yama malzemesi olan caldoil kullanılmıştır. 2006 yılında şehrin muhtelif yerlerinde asfalt yama yapılmış olup, yapılan çalışmalarda toplam 723.500 kg asfalt kullanılmıştır. M2 cinsinden kapladığı alan 4990 m2 dir.Belediyemiz hizmet sınırları dahilinde bulunan toplam 42 mahalle ve 800 civarında sokağın tamamında karo, bordür ve kilit-taşı çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmalar çoğunlukla mevsimsel etkiler ve ağır kış şartlarının oluşturduğu tahribat nedeniyle çoğunlukla her yıl tekrarlanmaktadır.Bu çalışmalar çerçevesinde 2003 yılında toplam 187.690 adet karo (1689,1 m2), 3773 adet Bordür (2641,1 mt/tül) kullanılmıştır. 2004 yılında 140.222 adet karo (12.619,98 m2) kullanılmıştır. 6244 adet Bordür (4370,8 mt/tül) kullanılmıştır. Ayrıca 2006 yılı çalışma sezonu başında 540 adette kilittaşı çalışması yapılmıştır. 2005 yılında 122.140 adet karo (10.992,6 m2) kullanılmıştır. 4707 adet Bordür (3294,9 mt/tül) kullanılmıştır.
2006 yılında toplam 9730 adet karo (857,7 m2) kullanılmıştır. Aynı dönem kullanılan bordür miktarı da 312 adet (218,4 mt/tül) dir. 2005 yılında Belediyemize bağlanan 14 köyle ilgili olarak yol düzenleme çalışması, bakım ve onarım çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca bu köylerin köy içi yollarında da aynı çalışmalar gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bunun yanısıra Köy okulları çevresinde revizyon çalışması, Köy misafirhanesi yapımı, cirit sahası yapımı gerçekleştirilmiştir.
SOSYAL YARDIMLAŞMA HİZMETLERİ
ERZURUM: sayın başkan sosyal yardımlaşma çalışmaları konusunda ne gibi faaliyet gerçekleştirdiniz?
ATINÇ: Belediyemiz, hizmet alanımız içerisindeki muhtaç kimselere ayni ve fiili yardım yapmak üzere giyim, yakacak, gıda, eğitim, ilaç ve tedavi hususlarında bütün yıl boyu çalışma yapmaktadır. Bu anlamda Belediyemize kayıtlı 1250 aile yardımlardan faydalanmaktadır.Servisimizce hayırsever vatandaşlardan toplanan muhtelif gıda maddesi 40 mahalle ve Belediyemize bağlı bulunan 12 köy ile birlikte 1280 ihtiyaçlı ailelere imza karşılığı periyodik olarak her yıl verilmiştir.Hayırsever vatandaşlardan hibe edilen muhtelif türde giyim eşyası yardımı periyodik olarak her yıl yapılmıştır.Servisimizce hayırsever vatandaşlardan ve Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünden alınan yakacak odunları belediyemiz imkanları dahilinde 420 aileye kişi başına 400 kg yakacak yardımı her yıl yapılmıştır.Belediyemiz sınırları dahilinde bulunan İlköğretim Okullarına çok mağdur ailelerin okul çağındaki çocuklarının tahsillerine yardımcı olunabilmesi amacıyla çanta, defter, kalem, silgi ve benzeri malzemelerden oluşan her yıl 100 ile 150 paket halinde okul ihtiyaç malzemesi periyodik olarak öğrenciye verilmiştir.
Ayrıca 2005 yılında Belediyemize bağlanan 12 köy İlköğretim Okullarına da verilmiştir. Belediyemizin Sağlık Merkezine gelemeyecek derecede hasta olan vatandaşlarımızla ilgili olarak evlerinden alınarak hastaneye götürülüp muayene ettirilerek tedavileri yaptırılmakta olup, gerek hastanede gerekse evlerinde hastalıkları periyodik olarak takip edilmektedir.
ŞEFKAT EVİ BİR İLK
ERZURUM: Sayın Başkan,belediyeniz şefkat evi kurarak, önemli bir çalışmaya imza attı şefkat evi’yle ilgili olarak okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?
ATINÇ: Belediyemiz Şefkat Evi 317,75 m alan üzerine kurulu bodrum katı dahil 7 katlı bina olarak inşa edilmiştir.Şefkat Evi binamız barınma sorunu yaşayan yoksul ve kimsesizlere hizmet verecektir.Şefkat Evinin faaliyete geçirilmesi için şu ana kadar aşağıda belirtilen iş ve işlemler yapılmakla birlikte yaklaşık bir ay müddetince yürütülecek çalışmaların sonucunda Temmuz 2006 tarihi itibariyle binamız Belediyemize bağlı bir Sosyal Hizmet Kuruluşu olarak hizmete açılacaktır.Halihazırda Şefkat Evinde barınacakları tespit etmek amacıyla Sosyal Yardım Kurulumuz mahalleleri tarama çalışmalarını sürdürmektedir.Ayrıca Şefkat Evinin 1.katında hizmet vermek üzere Halk Eğitim Müdürlüğümüz ile işbirliği yapılarak Meslek Edindirme Kurslarımızın faaliyetlerine başlamıştır.
GÜNDE 125 TON ATIK TOPLANIYOR
ERZURUM: Sayın başkan temizlik işleri ve zabıta müdürlüğünüzün faaliyeti hizmet profili ile ilgili olarak okuyucularımızı bilgilendirmisiniz?
ATINÇ: Bu birimimizin çalışması diğer belediyelerimizin çalışmalarından çok farklıdır. 42 mahalle, 882 sokak ve 138 cadde ile bulvar günlük olarak süpürülüp, temizlenmektedir. Birimde 121 kişi çalışmaktadır. Günlük ortalama 100 ton kışın, 125 ton yaz aylarında evsel atık olarak çöp şehir merkezinden şehir dışına taşınmaktadır. Yaklaşık Belediyemiz bütçesinin yüzde 40’ı temizlik işlerine harcanmaktadır. Zabıta Müdürlüğümüzde diğer Belediyelerimizden farklı bir birimdir. 7 bin 500 esnafın her türlü ruhsatlandırılması, kontrolü ve denetimi bu birim tarafından sağlanıyor. Ortalama her Zabıta Memuruna 200 esnaf düşüyor, Seyyar satıcı esnafı gibi büyük bir kitle ile yine bu alanda Zabıtamız mücadele veriyor. Zabıta yönetmeliğine göre şehir nüfusunun her bin 500 kişisine 1 memur olması gerekirken, Yakutiye Belediyesi Zabıta memurunun başına 4 bin 500 kişi düşmektedir. Bu nedenle Zabıta teşkilatımız ağır şartlar altında başarılı bir hizmet vermektedir. Zabıta teşkilatımız 3’ü motorize, 1’i gece, 4 sabit karakol olmak üzere 8 birim halinde hizmetlerini sürdürüyor. Peryodik olarak 15 gruba ayırdığı esnafı denetlemeye devam ediyor.
GELİR AZ, GİDER ÇOK
ERZURUM: Sayın Başkan, belediyenizin imkanlarının sınırlı olduğunu ifade ettiniz, gelirin gideri karşılama oranı konusunda neler söyleyeceksiniz?
ATINÇ: Gelirlerimizin tamamı ancak dönem içerisinde personel ücretlerini karşılamaktadır. Ve gelirlerimizin tamamı, giderlerimizin yüzde 67.31’ini karşılayabilmektedir. Bu çarpıcı husus da Belediyemizin nasıl bir maddi imkansızlık içerisinde olduğu hususunu öne çıkarmaktadır.
KÜLTÜREL FAALİYET BELEDİYECİLİĞİN PARÇASIDIR
ERZURUM: Sayın Başkan kültürel faaliyetlerle ilgili olarak belediyeniz ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyor?
ATINÇ: Kültür Müdürlüğümüz bünyesinde mehteran takımımız var..Her yıl çeşitli sportif,kültürel ve aktualite etkinliklerde konser vermektedir.Bölgede ve çevre bölgelerde artık bir ihtiyaç haline gelen bu konserler sadece belediyemiz mehteran takımı tarafından karşılanmaktadır.Yine birimimizde çalışan uzman tarafından hem Atatürk Üniversitesi,hem çevre İllerin üniversitelerinin çeşitli fakülteleriyle,İlk ve orta dereceli okullarımızda ve birçok sivil toplum kuruluşu ile kamu kuruluşu mensuplarına Motivasyon,hızlı okuma,hızlı test çözme,iletişm becerileri gibi konularda seri konserler vermektedir Birimimiz düzenlediği kitap toplama kampanyasıyla binlerce kitap toplanmış,hizmet alanımızda seçilen 5 Adet Kıraathaneye yine belediyemizce yapılan kitaplıklara konularak kıraathaneler adeta kütüphaneler haline getirilmesi sağlanmıştır.Bu yıl içerisinde 10 gün süreyle değişik okullarımızda gösterilmek üzere “Keloğlan” tiyatrosu İzmir’den getirtilerek gösterim yapılmıştır.Belediyemiz bünyesinde bulunan Evlendirme Memurluğu şehrin, merkeze bağlı köylerin resmi nikah hizmetini başarıyla sürdürmektedir. Belediyemiz şehir merkezi olması nedeniyle bu konuda büyük bir yoğunluk yaşamaktadır. Yapılan bu hizmete mukabil cüzdan bedeli dışında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Hatta fakir olduğunu belgeleyen kişilerden cüzdan ücreti dahi alınmamaktadır. Birimimizin hizmetini rakamlarla ifade edecek olursak, dönem içerisinde 2 bin 658 nikah kıyılmış, 155 adet tek yönlü başvuru alınmış, 23 kişide şuanda nikah kıydırmak üzere dosyaları hazır bekletilmektedir”
ERZURUM: Sayın Başkan son olarak eklemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
ATINÇ: Kısıtlı imkanlarla en iyi hizmeti vermenin gayreti içerisindeyiz. Amaç Erzurum’un hak ettiği konuma gelmesi”
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz.