HORASAN'DA TARİHİ BULGU
Erzurum'un Horasan ilçesinde ortaçağdan kaldığı tahmin edilen 2 katlı kaya yerleşim birimi tesadüfen ortaya çıkarıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, yaptığı açıklamada, Pirali köyü sınırları içinde bulunan kayalık yerleşim biriminin bulunuşunun tesadüf olduğunu söyledi.
Bölgede gezi ve incelemelerde bulundukları sırada, yol kenarında bir tepe üzerinde kayalık bir yapının dikkatini çektiğini anlatan Öztürk, bunun üzerine kayalık bölgede inceleme yaptığını söyledi.
Daha önce mağara olduğunu tahmin edilen kayalık yapının 2 katlı ve oda şeklinde çeşitli bölümlerinin bulunduğunu gördüğünü anlatan Öztürk, şöyle dedi:
''Bölgemizde önemli tarihi eserler var. Bunlar akademisyenlerin araştırmaları ve vatandaşın ihbarı üzerine ortaya çıkıyor. Bazen de böyle tesadüfen ortaya çıkabiliyor.''
BÖLGEDE TEK
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen de Erzurum-Kars karayolunun 104. kilometresinde, bölgede daha önce bilinmeyen içi oyulmuş bir kayalık yerleşim biriminin, tarihi ve kültürel açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.
Kayalık yapıda incelemelerde bulunduklarını anlatan Erkmen, bölgeye hakim bir tepede içi oyularak yapılmış ve çok sayıda odası bulunan kayalık yapının, ortaçağ dönemindeki yapılaşmaya benzediğini ve o dönemdeki yer altı şehirlerden biri olabileceğini söyledi.
Bölgede katlı kayalık yerleşim birimi bulunmadığına dikkati çeken Erkmen, şunları kaydetti:
''Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzincan ve Bayburt'ta kayalık yerleşim yerleri var, ancak onlar tek katlı. Horasan'da bulunan kayalık yapı ise 2 katlı. Oda şeklinde çok sayıda bölümleri var. Bu yapının yer altında birkaç katı daha bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bu nedenle bu yerleşim biriminin, bölge kültürü ve tarihiyle ilgili yeni bulgular ortaya çıkarılmasında önemli rol oynayacağını düşünüyoruz.''
Erkmen, kayalık yerleşim biriminin tarihi ve kültürel yapısını tam anlamıyla ortaya çıkarmak için bölgede kazı çalışması yapacaklarını, bu çalışmaların bölge tarihine ışık tutacağına inandıklarını ifade etti.
BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK KAYA YERLEŞİM YERİ
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan da Horasan'daki kayalık yapının bölgedeki en geniş kaya yerleşim birimi olduğunu söyledi.
Yaklaşık 28 metre derinliği bulunan kaya yerleşimi yerinde bulunan çanak ve çömleklerdeki verilere göre, bu yapının ortaçağ dönemine ait olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Ceylan, ''Kaya yerleşim yerinin erken dönemlere ait olma ihtimali de var. Kazı çalışmalarında yapının tarihiyle ilgili kesin bilgilere ulaşacağız'' dedi.
Kireç yapısında olan kaya yerleşim yerinin dış kesimlerinde hasar oluştuğunu dile getiren Ceylan, şöyle devam etti:
''Çok geniş olan kayalık yerleşim yerinin 2 katında incelemelerde bulunduk. Genel olarak topladığımız verilere göre bu yapı, ortaçağ mimari özelliğini yansıtıyor. Ayrıca bu yapının, kaya şehri olma ihtimali de çok yüksek. Kazı çalışmalarından sonra gerekli temizlik yapılırsa bu yapı turizme de kazandırılabilir.''