ERZURUM ADINA ŞANSSIZLIK
Erzurum İçme suyu isale Hattı projesindeki gecikmeyi değerlendiren ESKİ Genel Müdürü Kılınboz; projenin 2006 yılı sonu hedefine ulaşacağını açıkladı ve müteahhit firmadan kaynaklanan gecikmeyi değerlendirdi:
2006 yılının sonlarında bitirilmesi hedeflenen içme suyu isale hattı projesi, ilgili firma müteahhidiyle anlaşma yoluna gidilmediği için 2007 yılına ertelendi. Projeyle ilgili sorunlar bununla da sınırlı kalmadı. Projenin DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan tünel kısmının 31 Temmuz’da bitirilmesi hedeflenirken tünel kısmının bir ay sonra bitirilebileceği bildirildi. Konuyla ilgili bilgiler aldığımız ESKİ Genel Müdürü Vahit Kılınboz, “ Projenin yapımı konusunda müteahhit zarar ediyorum gerekçesiyle işe zamanında başlayamadı. Biz de sözleşmeyi feshettik, önümüzdeki günde yeni bir ihale yapılacak. İhale yapıldığında, içme suyu isale hattı ile ilgili ham suyun 2006 yılı sonunda Erzurum’a gelmesini hedefliyoruz. Projenin bu duruma gelmesi Erzurum adına büyük bir şanssızlık. Bu konuda idare olarak her türlü riski göz önüne almamasıza rağmen müteahhidin olumsuz tutumu işlerimizi önemli oranda olumsuz etkiledi” diye konuştu. Erzurum’da su ile ilgili konuları irdelediğimiz söyleşi köşemizi aktarıyor, iyi haftalar diliyoruz.
ERZURUM: Sayın Kılınboz, Erzurum’da kamuoyunu önemli oranda meşgul eden İçme Suyu İsale Hattı Projesindeki sürece değinmek istiyorum. Proje Erzurum için önemli bir yer ediniyor. Ancak yapımı uzun bir süreci kapsadı. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından tünelin 31 Temmuz’da bitirileceği belirtilirken bu süre bir ay daha uzatıldı. Projenin Büyükşehir Belediyesini ilgilendiren çalışmaları konusunda neler söyleyeceksiniz?
PROJE ERZURUM’DA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
KILINBOZ:30 milyon dolarlık içme suyu isale hattı projesi Erzurum’da temiz ve ekonomik su ihtiyacı karşılamak amacıyla hazırlanmış bir projedir. Projenin 2006 yılı sonunda bitirilmesi amaçlanıyordu,bu konuda gazetenize de daha önce beyanat vermiştim. Ancak ilgili firmanın müteahhidinin zarar ediyor gerekçesiyle projeyi yarım bıraktı. Gerekçe döviz kurlarındaki dalgalanmanın inşaat sektörüne etkisiydi. İlkbaharda başlaması gereken proje inşaatına bugüne kadar başlanılamadı. Bizde bunun üzerine işi feshettik. Şu anda müşavir firma ihalesi yapılacak. Daha sonra müteahhit ihalesi yapılacak. İdare olarak sorunun çözümü konusunda bütün risklere girmemize rağmen bir sonuç alamadık. Planladığımız çalışmaların dışında gelişmeler yaşanması dolayısıyla, proje tekrar ihale edilecek. İhaleden sonra ilgi firmanın işin yapımı süresindeki prosedürü yerine getirdiğinde ham suyun kente 2006 yılı sonunda getirileceğini tahmin ediyoruz. Tesisin tam anlamıyla bitmesi ise 2007 yılına kayacak. Yaşanan gelişmeleri Erzurum adına şansızlık olarak nitelendiriyorum. Fakat sorun bizden değil ilgili müteahhitten kaynaklanıyor. Yine projenin tünel kısmında yapılan çalışma bir ay uzatılmış projenin tünel kısmı bizi ilgilendirmediği için konuyla ilgili geniş açıklamalar yapamıyorum. Sorunun en kısa zamanda çözülmesi için yoğun bir gayret içersindeyiz. Projenin Erzurum adına hayati önem taşıyan projelerden biri olduğunun bilincindeyiz.
SU KESİNTİLERİNİ TAKVİYE KUYULARLA AŞACAĞIZ
ERZURUM: Sayın müdür, son günlerde kentin bazı bölerlinde yaşanan su kesintileri konusunda yoğun şikayetler var. Özellikle Dadaşkent’e bu konuda olumsuz örneklere tanık olduk.. Çağdaş hizmet anlayışının sürekli olarak vurgulandığı bir atmosferde su kesintileri Erzurum’a yakışmıyor, konuyla ilgili ne gibi çalışmalara imza atıyorsunuz?
KILINBOZ: Kentteki su kesintileri konusunda bugüne kadar lokal çözümler hayata geçirildi. 50 yıldır bu konuda hep yüzeysel çözümler üretildi. Kentteki kuyular su ihtiyacına cevap verecek düzeyde değil. Bu konuda barajlardan yararlanılması daha rasyonel bir çözüm içme suyu isale hattı projesi ile soruna çözüm sağlanmış olacak. Dadaşkent’teki soruna gelince TEDAŞ’ın elektrik kesintileri bunun en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Su kesintilerinin asgari düze indirgemek için kentte dört kuyu daha açmanın çabasındayız. Bu kuyular Eylül ayında açılacak.
SUYUMUZA GÜVENİYORUZ
ERZURUM: Sayın Kılınboz Erzurum’da belediyelerin çalışmaları değerlendirilirken, içme suyunun temizliği konusu gündeme yoğun bir şekilde getiriliyor. Erzurum’un suyu gerçekten sağlık açısından güvenir mi?
KILINBOZ: Biz suyumuzun temizliğine güveniyoruz. Yazın meydana gelen hastalıklar. Beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor, sıcak havanın etkisiyle de hastalıklarda artışlar yaşanıyor.Bu konudaki spekülasyonlara inanılmamalıdır. Toplumda bu yönde yanlış bir yargı var. Sıcak havanın etkisinin bu konuda en büyük etken olduğunu düşünüyoruz. Konuyla ilgili olarak sebze ve meyve üreticilerinin sulama şartlarına dikkat etmesi gerekiyor. İçme suyu isale hattı projesi hayata geçtiğinde sebze ve meyve üreticilerine atıl durumdaki kuyuları çok cüzi imkanlarla tahsis edeceğiz.
BORU FABRİKASI ÖZELLEŞTİRİLECEK
ERZURUM: Sayın Kılınboz, kurumunuz bünyesinde bulunan boru üretim fabrikasının atıl durumda kalması da eleştirilere neden oluyor. Konuyla ilgili olarak neler söyleyeceksiniz?
KILINBOZ:Fabrika üretim gerçekleştirdiği dönemlerde boru üretiminde 8 milyon dolarlık kar elde edilmişti. Şimdilerde boru ihtiyacı o ve bu yönde talep olmadığından kapalı tutuyoruz. Fabrikanın özelleştirilmesi gündemde. Kamunun fabrika işletmesi zor görünüyor.
EYLÜL AYINDA SU TÜKETİMİ ARTIYOR
ERZURUM: Sayın Kılınboz, Erzurum’da su tüketim trendini değerlendirdiğinizde nasıl bir profil ortaya çıkıyor?
KILINBOZ:Erzurum’da Eylül ayında kent nüfusu 50 bin kişi artıyor. Köyden ve tatilden dönen vatandaşlarımızla Erzurum göç alıyor, Eylül ayında su tüketimi önemli oranda artıyor. Eylül ayında halı yıkama alışkanlığın olması da su tüketimini artırıyor. Bu yıl ramazan ayının da Eylül ayında başlamasıyla bu alandaki talep artacaktır bizde bu doğrultuda 4 kuyu açarak, sorunu gidermeye çalışacağız.
5 MİLYON YTL’LİK PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK
ERZURUM: Sayın Kılınboz, Erzurum’da tarihi çeşmelere yeterli ilginin gösterilmediğini gözlemliyoruz. Sizinde konuyla ilgili önemli bir projeniz var, projenizin içeriği konusunda okuyucularımız bilgilendirir misiniz?
KILINBOZ:Tarihi çeşmelerle ilgili olarak sizinde belirttiğiniz gibi geniş kapsamlı bir proje hazırladık. Tarihi çeşmeler içme suyu isale hattının bitirilmesinden sonra faaliyete geçireceğiz. İçme suyu isale hattından aldığımız suyu bir depoda toplayıp, Yıldızkent ve Dadaşkent Beldesinde çeşmeler yaptırılacak, çeşme kültürünü yaygınlaştıracağız. Bunun yanında “Erzurum tarihi ve çeşmeler” kitabımızın ikinci baskısı yapılcak.. Bu yeni yaptıracağımız çeşmelere Erzurum da ki önemli şahsiyetlerin adını koyarak, onları yaşatacağız. Akmayan tarihi çeşmeleri de akıtacağız. Mevcudu koruyup, mevcuda da ilaveler eklemek hedefiyle çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Ben bu görevde olsam da olmasam da göreve gelecek arkadaşımla koordinasyon içerisinde olup, bu konuda takipçi olunmasını sağlayacağım.
ERZURUM: Son olarak söyleşimize eklemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
KILINBOZ:Erzurum’da su sorunun ayılması konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. Çalışmalarımız bu doğrultuda yürütüyoruz.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.