GÖÇ’E TARIMSAL ÇÖZÜM
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği ile İstanbul Halk Ekmek A.Ş'nin ortaklaşa yürüttüğü "Sözleşmeli Organik Tarım Projesi" kapsamında 2006 üretim yılında organik buğday üreten üreticilere organik ürün sertifikaları, düzenlenen hasat şenliğinde verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı törende ayrıca Sözleşmeli Organik Tarım Projesi 2. yıl hasat dönemi açılış şenlikleri yapıldı. Erzurum merkez Tınazlı Köyü'ndeki şenlik ve sertifika dağıtım törenine çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. TOPBAŞ, ONUR KONUĞUYDU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Organik tarım için uygun olan topraklarımızı yeniden köylümüzle buluşturacağız'' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği tarafından uygulanan Sözleşmeli Organik Tarım Projesi kapsamında üretilen ürünlerin 2. yıl hasat döneminin açılışı, merkeze bağlı Tinazlı köyünde düzenlenen törenle yapıldı.
ARTIK ANADOLU TOPRAKLARI İHMAL EDİLMEYECEK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, törende yaptığı konuşmada, yıllarca organik tarıma uygun olan Anadolu topraklarının ihmal edilerek değerlendirilmediğini, bu nedenle gelir elde edemeyen köylünün İstanbul gibi büyük kentlere göç ettiğini ifade etti.
GÖÇÜ AZALTACAĞIZ
Göç nedeniyle sürekli nüfusu artan büyükşehirlerde artık sorunların had safhaya ulaştığını dile getiren Topbaş, şunları kaydetti: ''Sözleşmeli Organik Tarım Projesi, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve üreticiler arasında oluşan birlikteliğin, Anodulu insanın yeniden ayağa kalkışının adıdır. Bu birlikteliğimizin sonucu köylümüz ürettiğinin, emeğinin hakkını alacak, İstanbul'a göçler de bu sayede önlenmiş olacak. Proje sonucunda organik tarım için ideal olan topraklarımızı yeniden köylümüzle buluşturacağız. ''
ORGANİK TARIM İLGİ BULUYOR
Organik tarım ürünlerine olan ilginin giderek arttığına dikkati çeken Topbaş, dünyada 35 milyar dolarlık rezervi bulunan organik tarımdan pay alabilmek için tüm ülkelerin yarış halinde olduğunu ifade etti.
Anadolu'nun her ilinde kendine özgü tarımsal ürünler yetiştiğini, ancak bu ürünlerin yeterince değerlendirilmediğini anlatan Topbaş, şöyle devam etti: ''Anadolu toprağı, organik tarım ürünleri üretimi için çok uygun. Ülkemizde organik tarım yapmak için yabancı yatırım yapmak isteyenler var. Yıllarca bizim ülkemizde yetiştiği halde dışarıdan ithal ettiğimiz ürünler vardı. İstanbul'da yeşillendirme çalışmaları kapsamında daha önce Avrupa'dan ithal ettiğimiz fidanı şimdi Şavşat'tan, Yusufeli'nden alıyoruz. Laleyi de artık İstanbul'da yetiştiriyoruz.''
GÖÇÜ DURDURMALIYIZ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de, aşırı göç almasının İstanbul için ciddi problem oluşturduğunu, Erzurum'un da sürekli göç verdiğini belirterek, Organik Tarım Projesi sayesinde iki ilin bu sorunlarının giderimiş olacağını ifade etti.
Türkiye'de çok şeyin değiştiğini, bugünün dünden çok daha iyi olduğunu ifade eden Erdem, ''Artık köylümüz emeğinin hakkını almaya başladı'' diye konuştu.
ERZURUM’UN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLECEK
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı ise 2003 yılında Erzurum'da başladıkları organik tarımda, bölgede büyük bir potansiyele sahip olunduğunu ifade ederek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeye büyük katkı sağladığını söyledi. Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 3 bin ton buğday verdiklerini anlatan Ilıcalı, bu yıl ikincisini gerçekleştirdikleri hasat döneminde organik süt ve et üretimi içinde proje çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. CİRİT TAKIMINA YEM HEDİYESİ
Törene, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Erzurum milletvekilleri, alt kademe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı. Konuşmaların ardından organik üretim yapan çiftçilere sertifikaları Başkan Kadir Topbaş tarafından verildi. Başkan Topbaş ayrıca köy cirit takımına yem hediye etti. Şenlikler yöre sanatçıları ve halk ozanlarının gösterileriyle sona erdi. Törende, daha sonra organik buğday üreten üreticilere organik ürün sertifikaları dağıtıldı.