DİYANET İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCISI AYDIN, ERZURUM’DA KONUŞTU:
Ülkemizde din konusunda cehalet çok ciddi sorun
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin düzenlediği “Türk-İslam Düşünce Tarihinde Erzurum” konulu konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Muhammet Şevki Aydın, ''Ülkemizde din konusunda cehalet çok ciddi bir sorundur'' dedi.
Aydın, Atatürk Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ''Türk-İslam Düşünce Tarihinde Erzurum'' konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in mutlak bilimi teşvik ettiğini söyledi.
Günümüzde İslam dünyasında cehaletin önde gittiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:
''Ülkemizde din konusunda cehalet çok ciddi bir sorundur. Kur'an-ı Kerim bilimi temel alırken ona inanan insanların din konusunda cahil olmaları çok üzücüdür. Eğitimsizlik ve bilgisizliğin olduğu bir toplumda İslam'ın evrenselliği nasıl kavranabilir. Din konusundaki cehalet katilin elindeki bir bıçak gibidir.''
AYDINLAR VE İSLAM
Aydın, Türkiye'de aydın kesiminin de din konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığına dikkat çekerek, ''Ülkenin aydını dindar olmak zorunda değildir ama İslam'ı bilmek zorundadır'' dedi.
Aydınların ülkenin kültürünü anlamak için mutlaka İslam hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini anlatan Aydın, ''Basit bir fıkranın anlaşılmasında bile o bölgenin kültürü etkilidir. Bu nedenle aydınlarımız insanımızın kültürüne etki eden İslam'ı bilmek zorundadır'' diye konuştu.
Şevki Aydın ayrıca, din konusunda halkın bilgilendirilmesinde İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığına önemli görevler düştüğünü belirterek, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
AÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Kök ise ''Erzurum, dün olduğu gibi bugün de stratejik konumunun önemini korumaktadır'' dedi.
İktisadi, askeri ve kültürel yönden Erzurum'un her zaman gözde bir yerleşim mekanı olduğunu anlatan Kök, şunları söyledi:
''Erzurum Osmanlı döneminde bir silah üretim merkeziydi. Burada üretilen silahlar Paris, Viyana'da sergilenmekteydi. Ayrıca, Erzincankapı semtinde derphane bulunmaktaydı. Gürcükapı da ise İranlı, Hintli ve uzakdoğulular yaşıyordu. Erzurum, bu özelliklerinin yanında, Türk-İslam tarihinde her zaman ayrıcalıklı bir yere sahiptir.''
A.Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkol Demirci de ancak paylaşılan bilginin gerçek değerine ulaşılabileceği düşünüldüğünde düzenlenen organizasyonun katılımcılara ve bölge insanına farklı ufuklar açacağına inandığını kaydetti.