VALİ CELALETTİN GÜVENÇ, "ULUSLARARASI MERA EĞİTİMİ SEMİNERİ"NDE KONUŞTU:
Dededen babadan kalma yöntemlerle tarım yapılıyor
Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) işbirliğiyle düzenlenen, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından organize edilen "1. Uluslararası Mera Yönetimi Eğitim Semineri" Erzurum'da başladı.
Palandöken Polat Renaissance Otel'de dün başlayan seminere; Afganistan, Makedonya, Kırgızistan, Kosova, Bosna Hersek, Azerbaycan ve Tacikistan'dan gelen yaklaşık 40 bilim adamı da katılıyor. Seminerin açılış bölümünde konuşan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, meraların insan ve hayvan beslenmesinde, jeolojik dengenin korunmasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Meralardan bugüne kadar maalesef yeteri kadar istifade edilememiş, ürettiğimizden fazla tüketerek meraları sorunlu hale getirmişiz. Mera kanununun çıkmasıyla Bakanlığımız mera ıslahına önem vermiş ve 9 bin hektar mera ıslahı yapılmıştır. Bugün Avrupa ülkelerinde mera ıslahı konusunda ne yapılıyorsa ülkemizde de aynı teknikle aynı çalışmalar yapılabilmektedir" dedi.
MERACILIK SORUNLARI ELE ALINDI
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcisi Mahmut Çevik ise konuşmasında ülkelerin tarım, hayvancılık ve mera sorunlarının neler olduğunun bu toplantıda ele alınarak çıkacak sonuçlara göre bu ülkelerde uygulamaya konulacağını kaydetti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çayır ve Mera Yetiştirme Daire Başkanı Osman Özbey, artık ülkelerin globalleşen dünyada kendi başına hareket etmediğini ifade ederek, "Her ülkenin kendine özgü mera yönetimi vardır. Mera alanlarının en önemli görevi çevreyi korumasıdır. Mera alanlarını koruyup geliştiremezsek sektör içerisinde de diğer ülkelerle rekabet şansımız olmaz. Türk hayvancılığını geliştirmek amacıyla üniversite ve araştırma kuruluşları ve diğer dünya ülkeleriyle işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ise, seminerin açılış bölümünde yaptığı değerlendirmede, Erzurum'un Türkiye'nin 4. büyük ili durumunda olduğunu ve yüzde 65'inin çayır ve meralardan oluştuğunu söyledi.
ERZURUM PİLOT İL OLACAK
Türkiye'de tarım ve hayvancılık konusunda Erzurum'un pilot il konumunda olacağını savunan Vali Güvenç, "Erzurum Türkiye'de tarımla uğraşacak insanların vazgeçemeyeceği bir ildir. Sorun lokal olarak Erzurum'un, Türkiye'nin değil bütün ülkelerin sorunudur. Türkiye dünyada tarım ülkesi olarak bilinmesine rağmen bu önceliğini ihmal etmiştir. Bugün kırsal kesimde hala dededen, babadan kalma yöntemlerle tarım yapmaktayız. Mera Kanunu'nun 1998 yılında çıkması bizim bu konuda ne kadar geri kaldığımızın bir göstergesidir. Bu toplantı bu açıdan da önem arz etmektedir. Bu sorunların üstesinden gelebilecek kadromuz, altyapımız vardır. Biz bu katılımcı ülkelerle birçok alanda işbirliği yapabiliriz. Bu işbirliğinin başında da tarım ve hayvancılık gelebilir" şeklinde konuştu.
Açılış töreninin ardından seminere öğleden sonra eğitim programlarıyla devam edilecek. Seminerde Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen bilim adamları mera yönetimi konusunda katılımcılara bilgiler verecek.
Toplantının 29 Haziran'a kadar devam edeceği ve seminerin son gününde programa Ardahan'da devam edileceği bildirildi.