Ayakkabı boyama, simit satma dönemi bitti
Sokakta çalışan çocuklara 80 bin EURO’luk hibe
Avrupa Birliği Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Programları'ndan, Erzurum'da sokakta çalıştırılan ilköğretim öğrencilerinin rehabilitasyonu için 80 bin evroluk hibe verileceği bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi PDR topluluğu tarafından hazırlanan projeyle, aile ekonomisine katkıda bulunmak için sokakta her türlü sömürüye açık bir şekilde çalışan çocukların rehabilite edilmesi amaçlanıyor. Projeyi hazırlayan Atatürk Üniversitesi'nden Araşt. Gör. Erdal Bay, "Açılacak olan eğitim uygulama merkeziyle, çocuklar çalışmaktan kurtarılarak spor ve sanat eğitim alacaklar. Bundan sonra simit satıp, ayakkabı boyamak yerine, resim yapacak, tenis oynayacaklar" dedi.
Erzurum'da sokakta ayakkabı boyacılığı yaparak, selpak, simit ve sakız satarak para kazanmaya çalışan yaklaşık 350 çocuğun bulunduğunu belirten Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Görevlileri'nden Araşt. Gör. Erdal Bay, "Bu projeyle kentteki ilköğretim okullarında öğrenim görüp aynı zamanda sokakta çalıştırılan 100 çocuğun psikolojik, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde görülebilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Fakülte binasında açılacak olan eğitim uygulama merkezinde aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla sokakta çalışırken her türlü sömürüye açık olan çocuklara psikolojik tedavi uygulanacak. Ayakkabı boyayıp, simit, selpak ve sakız satarak para kazanan çocuklar, eğitim merkezinde kayak, tenis, satranç, futbol, folklor, bilgisayar, İngilizce, resim, müzik, tiyatro, diksiyon ve fotoğrafçılık konularında eğitim alacak" diye konuştu.
Açılacak olan merkezde Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) son sınıfı öğrenci ve öğretmenlerinin gönüllü olarak dersler vereceğini kaydeden Araşt. Gör. Bay, "Topluma uyum sağlamaları için uzmanlardan psikolojik danışmanlık alacak olan çocuklar, yine uzmanlarından beden eğitimi, grup oluşturma, fair play, toplumsal kurallara uyma, kötü alışkanlıklardan kurtulma, zihinsel gelişim ve trafik kuralları konusunda eğitim alacaklar. Sıcak ve sulu yemeğin verileceği merkezde çocukların eğitim- öğretimlerine katkıda bulunulacak, periyodik olarak sağlık kontrolünden geçirilecekler. Böylece çocuklar, uzun süre her türlü istismara açık bir şekilde yaşadıkları çalışma hayatından uzaklaşırken, kendilerini yetiştirmiş olacaklar" dedi.