KALAYCILIK TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜ
Ata mesleği kalaycılığı çocukluğundan bu yana devam ettiren Mehmet Baki, "Artık son nesil biz kaldık. Çünkü çocuklarımız bu mesleği sürdürmek istemiyor" dedi.
İlerleyen ve her geçen gün kendini yenilen teknolojiye direnen kalaycılık mesleğini kırsal alanlarda ve gecekondu mahallelerinde ayakta tutmaya çalışan kalaycılar, bu mesleğin geçmiş dönemlerde gözde mesleklerden biri olduğunu, fakat her geçen gün biraz daha teknolojiye yenik düştüğünü söyledi. İlk kez gördükleri tencere parlatma mesleğinin adının kalaycılık olduğunu sorarak öğrenen çocuklar, çalışmaları yakından izliyor. Kavurucu sıcaklarda nasır tutmuş ellerinin hünerleriyle tencere kalaylayan emektar ustalar ise hem işlerini yapıyor hem de tarihe geçecek olan kalaycılığı çocuklara anlatıyor.
Dedesinden kalan kalaycılığı 45 yıl sürdürdükten sonra geçirdiği bir rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden babası Recep Baki'den devralan ve 43 yıldır diyar diyar dolaşarak ata mesleğini ayakta tutmaya çalışan Mehmet Baki (50), eşi ve çocuklarıyla birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illeri dolaşarak krom çaydanlık parlatıyor ve bunların tamirini yapıyor. 5-10 YTL arasında değişen fiyatlarla eşi ve 2 çocuğunun geçimini sağlayan Baki, "Baki sülalesinin hemen hemen hepsi kalaycılıkla uğraşıyor. Mesleğimiz oldukça iyi ve kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlamaya ve mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz. Ama çocuklarımız kalaycılığı devam ettirmek istemiyor. Son nesil bizler kaldık. Demek ki bizler de ölünce baki kalır sandığımız kalaycılık bile yok olup gidecek. Teknolojiyle bir türlü yarışamıyoruz. Zaten bu mümkün de değil" dedi.
Mehmet Baki'nin Erzurum Cumhuriyet Lisesi son sınıfta okuyan ve derslerinde oldukça başarılı olan oğlu Murat Baki (17) ile Erzurum Gazi İlköğretim Okulu 5. sınıfı takdirname ile bitiren Ayşegül Baki (11) üniversiteyi okumak istediklerini ve değişik meslek dallarında hayata atılmayı amaçladıklarını belirtti.