Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, yaptığı açıklamada, yıllar süren çalışma sonucu Erzurum belediye tarihini kaleme aldığını belirterek, ''Ülkemizde kurulan ilk belediyeler arasında yer alan Erzurum Belediyesi hakkında şimdiye kadar yanlış bilinen tarihi bazı gerçekleri ortaya çıkardık'' dedi.
DÖNEMSEL BİLGİLER
Erzurum belediye tarihinin 1866-1930 yıllarını anlatan bölümünü kitap olarak yayımladıklarını anlatan Küçükuğurlu, 1930'dan günümüze kadar olan bölümün tarihinin anlatılacağı kitabın 2. cildinin ise hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti.
Küçükuğurlu, Erzurum belediye tarihinde bazı yanlışları kitabında düzelttiğini anlatan Küçükuğurlu, şimdiye kadar ilk belediye başkanın ''Resul Paşa'' olarak bilindiğini ifade etti.
Bu bilginin yanlış olduğunu tarihi kaynaklarla ortaya koyduklarını dile getiren Küçüuğurlu, ''O dönemin resmi vilayet gazetesi olan Envarı Şarkiye'den Erzurum'un ilk belediye başkanının 'Timur Ağa' adlı kişi olduğunu belirledik'' diye konuştu.
Belediyenin kuruluş tarihiyle ilgili de yanlış bilgilerin bulunduğunu, hatta Büyükşehir Belediyesinin ambleminde kuruluş tarihinin 1923 olarak yer aldığına dikkati çeken Küçükuğurlu, ''Yaptığımız çalışma sonrası Erzurum Belediyesinin kuruluşunun 1866 olduğunu tespit edebildik'' dedi.
EKONOMİK KRİZİ AŞMAK İÇİN KÖMÜR MADENİ İŞLETİLMİŞ
Yrd. Doç. Dr. Küçükuğurlu, Erzurum Belediye tarihinde ilginç birçok olayın yaşandığını da belirterek, bunlardan birisinin belediyenin yaşadığı ekonomik krizi aşmak için kömür ocağı işletmesi olduğunu kaydetti.
Küçükuğurlu, şu bilgileri verdi: ''1900'lü yılların başında Erzurum Belediyesi yaşadığı ekonomik sıkıntıya çare olması için bugünkü İspir ve Narman ilçelerinde kömür madeni işletmeye başlamış. Hem şehrin yakacak ihtiyacına çözüm bulmak hem de yakacak olarak tezeğin kullanılması nedeniyle ortaya çıkan çevre kirliliğini bu şekilde önlemeye çalışmış.''
DEĞERLİ ARSALAR İÇİN MİTİNG YAPILDI
Erzurum'da tarihte birçok ilkin yaşandığını anlatan Küçükuğurlu, dönemin belediye başkanı Şerif Bey'in askeriye tarafından kullanılan değerli arsaların belediyeye devredilmesi için büyük bir miting düzenlediğini anlattı.
Askeriye tarafından kiraya verilen veya satılan şehirdeki değerli arsaların belediyeye devrinin, ancak milli mücadeleden sonra sağlandığını kaydeden Küçükuğurlu, ''Halkın, yaşadığı şehrin arsalarına sahip çıkması ve belediyeye devri için düzenlenen mitinge büyük ilgi göstermesi dikkat çekicidir'' dedi.
ERMENİ KATLİAMLARININ YARALARI 50 YIL BOYUNCA SARILAMAMIŞ
Küçükuğurlu, Erzurum Belediye tarihi çalışmasında en önemli unsurlardan birinin kentin Rus istilası ve sonrası yaşadığı Ermeni katliamı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Erzurum bu istilanın ve katliamın izlerini 50 yıl boyunca saramamış. Rus işgalleri ve Ermeni katliamı Erzurum'a büyük bir darbe vurmuştur. O günlerde kentin sorunları o kadar çok olmuş ki, belediye yetkilileri hangisinin önemli olduğunu bile tespit edememişler. İşgal öncesi ve sonrasında yaşanan yıkımlar 50 yıl boyunca onarılmaya çalışılmış. Erzurum işgale uğramasa ve Ermeni katliamını yaşamamış olsaydı bugün birçok gelişmiş ilin önünde olabilirdi.''
KADIN MECLİS ÜYELERİ
Küçükuğurlu, 1930'ların Erzurum belediye tarihinde kadın meclis üyelerinin çokluğunun da dikkati çekici olduğuna işaret ederek, ''Cumhuriyetin ilanından sonra bayanlara seçme seçilme hakkı verilmesinden sonra belediye meclisine bugün olduğundan çok fazla kadın üye giriyor. Kadın meclis üyelerinin sayısı daha sonra gittikçe azalıyor'' dedi.