ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Erzurumspor’dan 1 Mayıs kutlaması
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Dal: ‘Teşekkürler Erzurum’
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Yakutiye’de Emek ve Dayanışma Günü kutlaması
Dumlu’da çatı yangını
Dumlu’da çatı yangını
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
Sekmen: ‘Erzurumspor kırmızıçizgimizdir’
HABERLER>GUNCEL
28 Temmuz 2009 Salı - 05:22

Erzurum “Ata yadigarı”yla övünüyor

SAMET ÖZÜNAL/Erzurum şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Caddesi’nin isim babasının, M. Kemal Atatürk olduğu öğrenildi. Türkiye Cumhuriyeti’nden 1 yaş küçük olan Cumhuriyet Caddesi’nin açılışı, 30 Eylül 1924’te yapılırken, caddenin hangi isimle anılacağı sorusunun da, yine M. Kemal Atatürk tarafından cevaplandırıldığı kaydediliyor.

Erzurum “Ata yadigarı”yla övünüyor

 Erzurum şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Caddesi’nin isim babasının, M. Kemal Atatürk olduğu öğrenildi. Türkiye Cumhuriyeti’nden 1 yaş küçük olan Cumhuriyet Caddesi’nin açılışı, 30 Eylül 1924’te yapılırken, caddenin hangi isimle anılacağı sorusunun da, yine M. Kemal Atatürk tarafından yanıtlandığı kaydediliyor.
85 YIL ÖNCE AÇILMIŞTI
85 yıl önce açılışı yapılan Cumhuriyet Caddesi’ne, ilk olarak Atatürk’ün isminin verilmesi planlanırken, bu teklif, bizzat Atatürk tarafından geri çevriliyor. Kendisinin ölümlü bir insan olduğunu ve bir gün mutlaka öleceğini vurgulayan Atatürk’ün; “Bu caddenin adının Cumhuriyet olması daha uygundur. Çünkü Cumhuriyetimiz sonsuza dek yaşayacaktır.” diyerek, isim tartışmalarına son noktayı koyduğu belirtiliyor. İşte Erzurum’un kalbi durumundaki Cumhuriyet Caddesi’nin tarihi öyküsü…
ERZURUM’UN YEGANE İMAJI
Kale’nin kuzeye bakan yamacında kurulan eski Erzurum’da, geniş bir cadde kurulması, uzun zamandan beri planlanırken, bu düşünceyi gerçeğe dönüştüren kişi, dönemin Belediye Başkanı Nafiz Bey oldu. Yakutiye, Ahmediye, Lalapaşa, Hükümet Konağı, Caferiye, Cimcime Sultan Türbesi, Tebrizkapı, Narmanlı Camii ve Çifte Minareli Medrese’yi kapsayan güzergahta, ilk defa bulvar tipli, kenarları kaldırımlı bir cadde oluşturuldu. Erzincankapı ile Tebrizkapı arasındaki en düz alana sahip olan bu cadde, Cumhuriyet’le birlikte büyüyüp serpilecek ve yıllar sonra, ‘Erzurum’un Şehir Merkezi’ olarak ifade edilecekti. Cadde, yapılan istimlakların ardından bir plan dahilinde şekillendirilirken, isminin ne olacağı yönündeki arayışlar da, bununla birlikte başlamış oldu.
ERZURUM ATATÜRK’Ü 1924’DE DE AĞIRLAMIŞTI
Cumhuriyet Caddesi’nin hizmete açılmasının düşünüldüğü Eylül 1924 günleri, zamanın en büyük yıkıcı depremi meydana geldi. Bu sırada Cumhurbaşkanı olarak Karadeniz gezisini sürdüren Mustafa Kemal, olayı duyar duymaz, Samsun Limanı’na döndü ve 1919’da izlediği yoldan Erzurum’a geldi. Tıpkı 3 Temmuz’da olduğu gibi, İstanbulkapı’da törenle karşılanan Atatürk, acilen deprem bölgesi olan Pasinler Ovası’na geçti. 13 Eylül 1924 yılında meydana gelen deprem nedeniyle yönünü Erzurum’a çeviren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım’la birlikte Dadaşlar diyarında 10 gün geçirdi. Gazi, Milli Mücadele yıllarında kendilerinden büyük güç aldığı Erzurumluların yardımına koşarak, hemşehrilerini bir an olsun yalnız bırakmadı.
“CADDEYE BENİM ADIMI DEĞİL, ‘CUMHURİYET’ ADINI VERİN”
30 Eylül 1924 yılında deprem bölgesi Pasinler’den Erzurum’a gelen Atatürk, soluğu Valilik makamında aldı. Burada bir süre dinlendikten sonra Belediye Başkanı Nafiz Bey’le sohbet eden Atatürk, Erzurum’da yeni kurulan bir caddenin açılışını kendisinin yapması yönündeki teklifi ise, memnuniyetle karşıladı. Belediye Başkanı Nafiz Bey’in; “Bu caddeye sizin isminizi vermeyi kararlaştırdık Paşam” şeklindeki ifadesi karşısında biraz duraklayan Mustafa Kemal, günümüze bile önemli mesajlar veren şu cümleleri sarfetti: “Ben ölümlüyüm. Ama kurduğumuz Cumhuriyet, sonsuza dek yaşayacaktır. Caddeye benim adımın yerine, Cumhuriyet adı verilmesi daha uygun olacaktır.”
CUMHURİYET CADDESİ’NİN TÖRENLE AÇILIŞI
Cumhuriyet Caddesi’nin M. Kemal Atatürk tarafından hizmete açılması olayını, kamuoyuna sadece Anadolu Ajansı’nın duyurduğu kaydedilirken, 6 Ekim 1924 tarihli Sarıkamış kökenli Varlık Gazetesi ise, Gazi’nin adeta ders niteliğindeki bu tutumunu geniş bir biçimde ele aldığı öğrenildi. Erzurum Cumhuriyet Caddesi’ne isim konulması ve açılışına, “Reisi Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’nin Sonbahar Seyahatleri” isimli eserde de yer verildiği belirtilirken, açılışla ilgili olarak günümüze ulaşan tek bir kare fotoğrafın dahi bulunmadığı bildirildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dadaşköy’de rekorluk muhtar
Dadaşköy, Türkiye’nin en genç muhtarıyla bir ilki yaşadı. 25 yaşında seçim ...
Erzurum yağmura doydu
Erzurum şehir merkezinde cumartesi günü yaklaşık 1 saat etkili olan şiddetli ...
Vali Bulut, köylülerle buluştu
VBB/Vali Bulut Oltu ilçesine giderek Küçük Orcuk ve Büyük Orcuk köy yollarında ...
 
Kale’nin altından “tarih” çıkıyor
İHA/Erzurum Müze Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi'nin Erzurum Kalesi'nde ...
Bilmen Hoca'ya vefa
İHA/Erzurum’un Aziziye İlçesi’nin en büyük camii olacak Ömer Nasuhi Bilmen ...
Yıl yılı aratıyor
GHA/Erzurum’da zahireci esnafı işsizlikten dert yanıyor. Tarım ve hayvancılığın, ...
 
TEİAŞ’dan enerji kesintisi uyarısı
Erzurum’da 26 Temmuz 2099 tarihinde bazı semtlerde enerji kesintisi yapılacağı bildirildi.
Selzedelere yardım eli
Erzurum'un Çat ilçesi Işkınlı köyünde sağanak sonrası meydana gelen selde ...
2011 endişesi
Yıllık araç artış hızının yüzde 6.37 olduğu Erzurum’da, en iyimser tahminlere ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva