ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gençler Tiyatro için yarıştı
Gençler Tiyatro için yarıştı
ETÜ'den ÜNİLİG Şampiyonası’nda 21 madalya
ETÜ'den ÜNİLİG Şampiyonası’nda 21 madalya
ATAUNİV’den iki önemli proje
ATAUNİV’den iki önemli proje
MHP Erzurum İl Teşkilatından Bahçeli'ye ziyaret
MHP Erzurum İl Teşkilatından Bahçeli'ye ziyaret
Özsoy dualarla son yolculuğuna uğurlandı
Özsoy dualarla son yolculuğuna uğurlandı
HABERLER>SİYASET
26 Mart 2026 Perşembe - 03:25

Ersoy: Gökalp Türk dünyasının fikir babasıdır

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Ziya Gökalp yalnızca bir yazar ya da şair değil, Türk dünyasının kültürel bütünleşme idealinin fikir babası ve bu büyük vizyonun mimarıdır" dedi.

Ersoy: Gökalp Türk dünyasının fikir babasıdır

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Ziya Gökalp yalnızca bir yazar ya da şair değil, Türk dünyasının kültürel bütünleşme idealinin fikir babası ve bu büyük vizyonun mimarıdır" dedi.
Bakan Ersoy, Doğumunun 150. Yılında Ziya Gökalp Anma Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Programda konuşan Ersoy, Türk düşünce hayatının en önemli isimlerinden biri olan Ziya Gökalp'i doğumunun 150. yılında anmak, anlamak ve yeniden yorumlamak üzere bir araya geldiklerini kaydederek, "Bu anlamlı buluşma, yalnızca bir anma programı değil; aynı zamanda küresel çapta önemli gelişmeler yaşanırken Türk devletlerinin birlik ve dayanışma ruhunu eyleme dönüştüren en güçlü irade beyanıdır" diye konuştu.

"Bu yılın 'Ziya Gökalp Anma Yılı' olarak ilan edilmesi çok önemli bir karardır"
Türk devletlerini ortak bir çatı altında buluşturan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) yalnızca fikir birliğinin değil, bu fikirlerin somut adımlara dönüşmesinin de öncüsü ve itici gücü olduğuna değinen Ersoy, şöyle konuştu:
"Bu çerçevede 16 Kasım 2024 tarihinde Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleştirilen TÜRKSOY Daimi Konsey 41. Dönem Toplantısı'nda bakanlığımızın teklifi ile 2026 yılının 'Ziya Gökalp Anma Yılı' olarak ilan edilmesi oy birliğiyle kabul edilmişti. 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazakistan'ın Aktau şehrinde yapılan toplantılarda ise bu somut kararlar bir takvime bağlanmıştı. İçinde bulunduğumuz yılın 'Ziya Gökalp Anma Yılı' olarak ilan edilmesi çok önemli bir karardır. Bu karar, Türk dünyasının ortak aklının, ortak hafızasının ve ortak geleceğe dair iradesinin somut bir göstergesidir. Hem Aşkabat hem de Aktau'da yapılan planlamalar, Gökalp'in fikirlerinin yalnızca geçmişe ait olmadığını; bugün de yol gösterici olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Nitekim 2024 yılı boyunca, vefatının 100. yılı vesilesiyle düzenlenen bilimsel toplantılar, sempozyumlar ve anma etkinlikleri, Gökalp'in düşünce dünyasının ne denli canlı ve güncel olduğunu bir kez daha göstermiştir."

"Ziya Gökalp yalnızca bir yazar ya da şair değil, Türk dünyasının fikir babasıdır"
Ziya Gökalp'in Türk birliği idealini yalnızca siyasi bir hedef olarak değil; kültürel ve bilimsel temeller üzerine inşa edilmesi gereken köklü bir medeniyet tasavvuru olarak ele alan öncü bir mütefekkir olduğunu vurgulayan Ersoy, "Onun kültür ve medeniyet ayrımı, bugün Türk devletlerinin kendi öz kimliğini koruyarak modern dünyada güçlü bir şekilde var olma arayışına yön veren temel bir rehber niteliğindedir. TÜRKSOY ise bu vizyonun kurumsal hayattaki en somut yansımasıdır. Kültürel bütünleşme hedefi; Gökalp'in bir asır önce işaret ettiği istikametin bugün hayata geçirilmiş halidir. İsmail Gaspıralı'nın 'dilde, fikirde, işte birlik' ülküsüyle şekillenen bu anlayış, Gökalp'in ortaya koyduğu sosyolojik temeller üzerinde yükselerek Türk dünyasının ortak geleceğine yön vermektedir. Bu çerçevede Ziya Gökalp; yalnızca bir yazar ya da şair değil, Türk dünyasının kültürel bütünleşme idealinin fikir babası ve bu büyük vizyonun mimarıdır. Kendi kültürüne dayanarak evrenselleşmek. İşte bu yaklaşım, bugün TÜRKSOY'un temsil ettiği kültürel bütünleşme vizyonunun da temelini oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ziya Gökalp'in fikirleri, gençlerin zihninde yeniden hayat bulmalıdır"
Bakan Ersoy, bugün başlatılan bu etkinlikler silsilesinin; Türkiye'den Türkistan coğrafyasına Balkanlar'dan Batı dünyasına uzanan geniş bir etki alanına sahip olduğuna dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:
"Üniversitelerimizde düzenlenecek bilgi şölenleri, sanat kurumlarımızın katkılarıyla hayat bulacak eserler, uluslararası paneller ve sergiler; Gökalp'in fikirlerini yeniden yorumlayarak geleceğe taşıyacaktır. Selanik'ten Malta'ya, Bakü'den Ankara'ya uzanan bu çok katmanlı program, aynı zamanda bir kültürel diplomasi hamlesidir. Bu anma yılının en önemli hedeflerinden biri de genç kuşaklardır. Ziya Gökalp'in fikirleri, sadece akademik metinlerde kalmamalı; gençlerin zihninde yeniden hayat bulmalıdır. Onun ortaya koyduğu düşünce sistemi, dijital çağın dünyasında gençlerimiz için sağlam bir pusula olabilir."
Programa ayrıca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Türk Ocakları Genel Başkanı Mehmet Öz, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve davetliler katıldı.
Program, Türk Ocakları Genel Başkanı Öz tarafından Bakan Ersoy'a plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 
Çftçi: 'Sınır hattında tüm tedbirler alındı'
 
Tekin çocukların talebini dinledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çftçi: 'Sınır hattında tüm tedbirler alındı'
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, incelemelerde bulunduğu Gürbulak Sınır ...
Türkiye Kent Konseyleri Birliğinde yeni dönem
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hasan Soygüzel görevini Eskişehir ...
Göktaş ANKA Çocuk Destek Programı verilerini paylaştı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların travmalarını ...
 
Sekmen'den EUSA 2028 değerlendirmesi
Sekmen, 2028 Avrupa Üniversiteler Kış Oyunları’nın Erzurum’da düzenlenecek ...
MHP'de bayramlaşma
MHP Erzurum İl Başkanlığınca düzenlenen bayramlaşma töreni yoğun katılım ile gerçekleşti.
Aşık Veysel'e vefa
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halk ozanı Aşık Veysel’in vefatının ...
 
Erdoğan: Sağlıkta da büyük bir başarı hikâyesi yazdık
Erdoğan, “Sağlık sistemimizi çağın gereklerine, ülkemizin gerçeklerine ...
Tekin'den CHP'ye tepki
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP’deki uygulama ve tavırların "Tosun ...
Çiftçi AK Partililere seslendi
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum İl Başkanlığını ziyaret etti.
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Kuyunun Taşlısı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
DAİB, Seçim ve Öneriler
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Annem, Şehir Hastanesi ve Bir Teşekkür
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Büyükşehir Halk Pazarları ve Allah Korkusu
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Yapay Zeka İllet mi, Nimet mi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva