Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sel felaketinin yaşandığı Trakya ve İstanbul'da toplam 22 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Taşkınların derelerin ıslahı ile ilgili olmadığını anlatan Eroğlu, en büyük problemin dere yataklarının işgal edilmesi olduğunu vurguladı.
Bakan Veysel Eroğlu, şiddetli yağış sonrası sularla kaplanan Silivri ve Selimpaşa'da incelemelerde bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Erroğlu, "100 yılda, hatta 500 yılda bir tekerrür eden yağmurun buraya düştüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bu da büyük bir taşkına neden oldu. Silivri ve Selimpaşa'da 800'er yani bin 600 ev ve işyerinde hasar var. Bayındırlık ve İskan Bakanımız da bölgeyi gezdi. Helikopterle bölgede gezeceğiz. Bakanlığıma bağlı tüm birimler şuanda burada. Hatta biz bu bölgede yaralar bir an önce sarılsın diye suların çekilmesine yardımcı olmak üzere Çanakkale, Edirne ve Sakarya'daki Orman Bakanlığı'na bağlı çalışan ekipleri bölgeye gönderdik. DSİ'ye bağlı 100, Orman Bakanlığı'na bağlı da 300 ekip burada çalışıyor. 2 tane de helikopter kurma çalışmalarını sürdürüyor" şeklinde konuştu.
ACIMIZ BÜYÜK
"Acımız büyük" diyen Bakan Eroğlu, üzüntünün asıl nedeninin can kaybı nedeniyle yaşandığını söyledi. Tekirdağ'da 7 kişinin hayatını kaybettiğini anlatan Eroğlu, "Bu kesinleşti. Bunların 5'i Erzurum'dan gelen bir aile. Gecekondu yapmışlar dere kenarında ve selde yıkılması üzerine aile hayatını kaybetti. Saray'da karı koca hayatını kaybetti. İstanbul'da Silivri'de 4 kişi kayboldu ancak bir kişinin bulunduğu öğrenildi. Silivri'de 1 ölü, 3 kayıp. İstanbul'da ise Küçükçekmece'de minibüs içinde sele maruz
kalan kadınlardan 7'si hayatını kaybetti. Toplamda 14 kişi hayatını kaybetti. Kayıp olanlar var" dedi.
DEVLET SEFERBER OLACAK
Bakan Veysel Eroğlu, "Evsiz kalanlar için ne tür çözümler üretilecek" sorusuna ise, "Sadece ben değil, Bayındırlık Bakanımız ve İçişleri Bakanımız da buraya gelecek. Hep birlikte ciddi bir tespit yapıyoruz. Bizi üzen can kayıpları. Tedbirler alınıyor. Gerek gıda yardımı, gerekse kurtarma çalışmalarına ortaklaşa bakıyoruz" diye cevap verdi.
Bölgedeki Bakanların, Başbakan Erdoğan'a konuyla ilgili bilgi vereceklerini ifade eden Eroğlu, "Başbakanımızda yakından takip ediyor. Şuanda sadece Silivri çevresinde hasar tespit çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı. Bir iki güne kadar biter. İnşallah acıları en kısa zamanda saracağız" şeklinde konuştu.
ÇARPIK YAPILAŞMA
Veysel Eroğlu, derelerin ıslahından ziyade asıl problemin derelerin üzerine yapılan evler ve sahillerin işgali olduğunu ifade ederek, "Derenin yanında 4-5 katlı binalar yükselmiş. Vatandaşında burada kabahati olduğunu söylemem doğrudur. Küresel iklim değişikliği, taşkınlar daha da artacak. Bunu herkesin bilmesi lazım. Küresel iklim değişikliğinde sadece kuraklık değil, yağmur ve taşkınlar söz konusu. Dolayısıyla vatandaşlar, dere yataklarına yaklaşmayacak, işgal etmeyecek. Diğer belediye ve kamu kurumları çalışmalarını ona göre sürdürecek. Dere ıslahından değil, problem derelerin işgalinde. Dere yatağını işgal ederseniz bir gün gelir dere işgal edilen yatağını geri alır. Bu tabiat kanunu. İmar planları hazırlanırken belediyeler yer darlığı nedeniyle dere yataklarını kapatarak yol yaptı. Geçmişte yapılan hatalar bunlar. Hepsi için geçerli değil ama. Bu konuda bizim DSİ olarak yetkimiz yok ama tespit edip bildirmek doğru olur" ifadelerini kullandı.
Böyle kuvvetli yağış olacağını Pazar günü tüm birimlere bildirdiklerini anlatan Eroğlu, "Ancak bazen maalesef vatandaşlar gelir geçer diye dikkate almadı. Giresun'da yaşadık benzerini. Pazartesi gününe kadar yağışlar var. Cuma günü de miktarı daha fazla olacağını tahmin ettiğimiz yağışlar var. Neticede vatandaşların tedbirli olması lazım" dedi.