BÖLGESEL KONUM
TRA1 istatistik Bölgesinin Erzurum, Erzincan ve Bayburt olmak üzere üç ilden oluştuğunun vurgulandığı verilerde, alanın Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yer aldığı ve bölgenin 40 bin 798 km²’lik yüzölçümü ile Türkiye yüzölçümünün yüzde 5,2’sine denk geldiği belirtildi.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2008 Nüfus Sayımı verilerine göre bölgenin kilometrekareye 26 kişi olan nüfus yoğunluğunun ülke nüfus yoğunluğunun altında bulunduğu kaydedildi.
ERZURUM VERİLERİ
TÜİK verilerinde, ADNKS 2008 sonuçlarına göre nüfusu 774 bin 967 kişi olan Erzurum’da nüfusun 485 bin 107 kişinin şehirde, 289 bin 860 kişinin ise belde ve köylerde yaşadığı belirtilerek,.Erzurum’da şehirde yaşayanların toplam nüfusta yüzde 63, köyde yaşayanların ise yüzde 37’lik oran oluşturduğu, il nüfus yoğunluğunun ise kilometre başına 31 kişiye yükseldiği açıklandı.
ERZURUM VE TÜRKİYE
Verilere göre, Erzurum şehirleşme oranı, yıllık nüfus artış hızı, kişi başına gayri safi yurt içi hasıla ve sanayi kolunda çalışanların toplam istihdama oranı bakımından Türkiye ortalamalarının altında; Tarım kolunda çalışanların toplam istihdama oranı ise Türkiye ortalamasının üstünde bulunuyor.
TARIM SEKTÖRÜ
Temel Bölgesel Göstergeler 2008 verilerinde Erzurum’da tarımsal işletmelerin küçük ve çok parçalı bir yapıda olduğu ve işletmelerin aile işletmesi özelliği taşıdığı kaydedildi. Araştırma çalışmasında tarımsal işletmelerin genellikle bitkisel ve hayvansal üretimi birlikte yaptığı bildirilerek, “ildeki tarım işletmeleri, hızlı nüfus artışı ve artan nüfusun tarım dışı sektörde istihdam edilmesi zorunluluğuna karşılık, bu sektörlerde iş gücü talebinin nüfus artışına uygun düzeyde artırılamaması, tarımın gelişim hızının nüfus artışını karşılamada yetersiz kalması ve miras yoluyla arazilerin bölünmesi gibi nedenlerle küçülmüştür.” kaydına yer verildi.
ERZURUM SANAYİSİ
Gıda sanayi ağırlıklı bir imalat sanayi yapının olduğu ilde, kimya, metal, tekstil ve toprak ürünlerinin öncü sektörler olarak görüldüğünün belirtildiği araştırmada; sanayi sektörünün; ilin ekonomik geçmişinde uzun yıllar yer almasına rağmen, ilin konumu, gelişimi, illere ve
pazarlara uzaklığı, zaman içinde yeterli sermaye birikiminin sağlanamaması ve bulunduğu bölgenin önemli pazar imkanlar. oluşturamaması gibi sebeplerle gelişme sağlayamadığı; Erzurum ekonomisinde başlıca bir sektör konumuna gelmiş bulunan devlet hizmetleri sektörü ile tarım, hayvancılık ve ticaret sektörünün gerisinde kaldığı ifade edildi.
SOSYO EKONOMİK VERİLER
TÜİK araştırmasına göre, 2007 bazlı araştırmalara dayalı olarak Erzurum’da ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 20, yüz bin kişi başına düşen hastane yatak sayısı 413, bin kişi başına halk kütüphanelerinden yararlananların sayısı 551, on bin kişi başına sinema koltuk sayısı ise19 kişi.
KİŞİ BAŞINA TÜKETİM
Belediyelerde kişi başına temin edilen günlük içme ve kullanma suyu miktarının 251 litre/kişi-gün olduğu Erzurum’da 2007 verileri bazında kişi başına düşen toplam elektrik tüketiminin 912 kWh, binkişi başına özel otomobil sayısının 43, bir milyon nüfusta trafik kazası sayısının ise bin 83 kişi olduğu belirtildi.
GSYH SONUÇLARI
2001 verilerine göre kişi başına yıllık gayri safi yurt içi hasılanın bin 61 dolar olduğu ilde, 2007 sonuçları noktasında kişi başına ithalat 45 dolar, kişi başına ihracat 33 dolar olurken,
kişi başına bitkisel üretim değeri 288 YTL, kişi başına canlı hayvanlar değeri 937 YTL, kişi başına hayvansal ürünler değeri 449 YTL olarak ölçüldü.
ERZURUM İSTATİSTİK BÖLGESİ AÇILIMI
Erzurum’un içinde bulunduğu TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt İstatistik Bölgesinde:
şehir nüfusunun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 59.9, nüfus yoğunluğu 26 kişi, yıllık nüfus artış hızı ise yüzde 12.9 olurken; ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 19 yüz bin kişi başına düşen hastane yatak sayısı 364, bin kişi başına halk kütüphanelerinden yararlananların sayısı 609, on bin kişi başına sinema koltuk sayısı 16 olarak tespit edildi.
İŞSİZLİK ORANI
TRA1 Erzurum bölgesinde işsizlik oranı yüzde 6.3, işgücüne katılma oranının yüzde 51.6 olarak kaydedildiği TÜİK araştırmasına göre, Bölge yerel birim sayılarının Türkiye toplamı içindeki payı yüzde 1.0, çalışan sayılarının Türkiye toplamındaki payı yüzde 0.8, maaş ve ücretlerin Türkiye toplamındaki payı yüzde 0.7, Maddi mallara ilişkin brüt yatırımların Türkiye toplamındaki payı yüzde 0.5’i buluyor.