ERZURUM’UN ATIĞI KEBAN BARAJINDAN ÇIKIYOR
Fırat Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Saatçi, Keban Baraj Gölü'nün Uluova kısmında, Murat Nehri'yle gelen maddeler nedeniyle yılda 90 santimetre sediment biriktiğini söyledi.
Saatçi, yaptığı açıklamada, Keban Baraj Gölü'nün, Karasu, Pülümür ve Munzur suları ile Murat Nehri tarafından beslendiğini belirtti.
Murat Nehri'nin Ağrı, Erzurum, Erzincan ve Bingöl illeri ile ilçelerinden geçtiğini ifade eden Saatçi, bu yerleşim yerlerinin atık su arıtmalarının sık aralıklarla nehre döküldüğünü, ayrıca nehrin, kendisini besleyen mevsimlik derelerde çöp depolama alanları oluşturulduğu için kirlendiğini anlattı.
Keban Baraj Gölü'ndeki kirliliğin yüzde 85'inin Murat Nehri'nden kaynaklandığını belirten Yusuf Saatçi, şöyle devam etti:
''Gölün en sığ kısmı olan Uluova kesimine dökülen bu nehir aracılığıyla bölgede yılda 90 santimetre sediment birikiyor. Bu sedimentle birlikte göle yılda yaklaşık 10 bin ton azot, 115 ton fosfor taşınıyor. Yaptığımız ölçümlerde, bölgede metrekareye yılda 35 gram azot birikmesi gerekirken bu rakam 63 gram, 628 miligram fosfor birikmesi gerekirken 2 bin 942 miligram olarak gerçekleştiğini gördük. Barajın çıkış noktasında ise bu değerler standart oranlarda. Keban Barajı kendinden sonraki GAP barajları için bir çökeltme havuzu olmuş.''
Saatçi, Uluova kesiminin sığ olması nedeniyle balıkçılığın yoğun olarak burada yapıldığına dikkati çekerek, gereken önlemler alınmaz ise bölgenin 2020 yılında bataklık haline gelebileceğini söyledi.