ERZURUM’DA YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ
316 gıda işletmesi denetlendi
Yurtiçi gıda denetim programı, vatandaşların yaptıkları şikayetler ve işletme sahiplerinin talepleri doğrultusunda gıda konusunda faaliyet gösteren bütün işyerleri aralıksız denetleniyor. Erzurum'da gıda alanında faaliyet gösteren iş yerlerinin aralıksız denetlendiği bildirildi.
316 FİRMA DENETLENDİ
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, il genelinde 801 adet gıda satış yapan iş yeri ile 132 adet gıda toplu tüketim yeri, 316 adet de gıda ve gıda ambalajı üreten işletme bulunduğunu belirtti.
İş yerlerinin sürekli denetlendiğini anlatan Erdoğan, yıl içerisinde 56 firmanın yaptığı başvuru neticesinde gerekli incelemeler yapılmış ve bu firmaların mevzuata uygun olarak ürettikleri 140 ürüne üretim izni verildiğini ifade etti.
GIDA DENETİMLERİ ARALIKSIZ SÜRDÜRÜLECEK
İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: “5179 Sayılı Kanun ile gıda ile ilgili tüm yetkilerin Bakanlığımıza devri ile birlikte işletmeler, kayıt altına alınarak, “Yurtiçi Gıda Denetimi” çalışmaları kapsamında denetlenmektedir. Denetimlerle birlikte gıda üreten işletmelere ürettikleri ürünler için üretim izin belgeleri verilmektedir. 2006 yılı içerisinde 56 firmanın yaptığı başvuru neticesinde gerekli incelemeler yapılmış ve bu firmaların mevzuata uygun olarak ürettikleri 140 ürüne üretim izni verilmiştir. Bunlarla birlikte ilimizdeki 316 firmaya şimdiye kadar 836 ürün için üretim izni verilmiştir. İlimizde üretim yapan işletmelerde gerek program ve gerekse şikayetler üzerine 2006 yılı içerinde 547 denetim yapılmış olup mevzuata aykırı üretim yapan 12 işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Ayrıca; İl Müdürlüğümüzce yapılan çalışma ile ilimizde faaliyet gösteren gıda satış ve toplu tüketim yeri olarak faaliyet gösteren 933 işyeri kayıt altına alınmıştır. Bunlardan 801 işletme gıda satış yeri,132 işletme ise toplu tüketim yeri olarak faaliyet göstermektedir. 2006 yılı içerisinde bu işletmelerde mevzuatlar çerçevesinde 1.085 denetim gerekleştirilmiştir” dedi.
SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT EDİN!
Erdoğan “Vatandaşlarımız tarafından, açıkta satılan, etiketi olmayan, son kullanma tarihi geçmiş, ambalajı bozulmuş-açılmış, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Üretim İzni olmayan gıda maddelerini, hazır kıymaları, şişmiş konserveleri satın alınmaması, pazar ve market alışverişlerinde geri dönüşüm ile elde edilen siyah poşetlerin kullanılmaması, üretim izni ve yetkisi olmayan kasapların yaptıkları sucukların satın alınmaması, kaynağı belli olmayan tavuk ve yumurta satın alınmaması, çocukların okul önlerinde ve diğer yerlerde nerede üretildiği bilinmeyen simit, poğaça v.b. ürünleri almamaları için ebeveynleri tarafından uyarılmaları, gıda denetim konusunda yaptığımız çalışmaların etkinliğini arttıracaktır. Tüm vatandaşlarımızın konu üzerinde hassasiyetle durmasını bekliyoruz” diye konuştu.