ERZURUM İMALAT SANAYİNDE OLDUĞU GİBİ TARIM SEKTÖRÜNDE DE AYNI REÇETEYE MUHTAÇ:
MARKALAŞMA KAÇINILMAZ
Erzurum’a sebze ve meyvelerin yüzde 97’si dışardan geliyor, sadece yüzde 3’ü ilde üretiliyor. İlde sebze ve meyve tarımının istihdama katkı sağlayacak boyutta kapasite artırımı için organik tarım büyük bir şans. Ama bu tarım çeşidinde de destekleme alımı ve markalaşma için yapılaşma şart.
ÜRETİCİ İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslantaş Organik tarımın Erzurum ve bölge için önemli bir şans olduğunu belirterek Sertifikasyon sorununun aşılması noktasında çiftçinin birliktelik içerisinde olması gerektiğini söyledi.
DESTEKLEME ALIMI ŞART
Erzurum’da Organik tarım üretimiyle ilgili olarak desteklemelerin yoğunlaşması gerektiğine dikkat çeken Aslantaş:” Desteklemeler bir elden yapılmalıdır. Organik tarım üreticisine devlet desteği kaçınılmazdır. Ülkemizde uygulanan desteklemelerindeki sorun ürüne göre desteğin verilmemesinden kaynaklanmaktadır.” dedi.
MARKALAŞMA KAÇINILMAZ
Organik tarımda pazarlama sorunun aşılması noktasında çeşitliliğin büyük önem taşıdığını belirten Aslantaş, kentteki tarım sektörünün gelişmesi için çiftçi eğitiminin ve örgütlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Aslantaş, “tarım sektöründe markalaşma sorunu yaşanıyor. Erzurum’da üretilen ürünler çok kaliteli olmasına rağmen, pazarlama sorunu yüzünden ürünler ülke pazarına çıkamıyor” diye konuştu.