ERZURUM İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN
AKDENİZ ANEMİSİ UYARISI
Türkiye genelinde, her 50 kişiden birinin, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise her 10 kişiden birinin Talasemi (Akdeniz anemisi) taşıyıcısı olduğu bildirildi.
Erzurum İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Muhammet örnek yaptığı açıklamada, Talasemi hastalığının, kalıtsal geçişli bir kan hastalığı olduğunu belirterek, genellikle Akdeniz çevresindeki ülkelerde bulunduğunu ve göçlerle yayılarak, dünyanın birçok ülkesinde görüldüğünü kaydetti.
Talasemi'nin çeşitli biçimlerinin, anne veya babadan genler yoluyla çocuğa geçtiğini belirten Örnek, hastalığın yayılmasının önlenmesi için evlilik öncesi testin gerekli olduğunu kaydetti.
Muhammet Örnek, kanda alyuvarların yapısında bulunan "hemoglobin" maddesinin yapısındaki hatanın, kansızlık oluşmasına neden olduğunu belirterek, "Anne ve babadaki genlerin hastalıklı olup olmamasına bağlı olarak çocuklarda, taşıyıcı tip (minör), hasta tip (majör) ve hafif hastalık tip (intermedia) olmak üzere, üç çeşit Talasemi tipi görülüyor." dedi.
TALASEMİ, KAN TAHLİLİYLE TEŞHİS EDİLİR
Sağlık Müdür Vekili Örnek, Talasemi hastalığının, ailesel kan hastalığı olduğunu ve yapılacak kan tahliliyle teşhis edilebileceğini belirtti.
Dr. Örnek, hastalığın özellikle Türkiye, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs gibi Akdeniz ülkelerinde yoğun olarak görüldüğünü kaydetti.
Türkiye'de 1,3 milyon taşıyıcı ve 4 bin dolayında Talasemi hastası bulunduğuna dikkati çeken Örnek, "Talasemi taşıyıcısı bireyler, genellikle sağlam görünürler ve hiçbir şikayetleri yoktur. Bu nedenle hastalığın taşıyıcısı olduklarını bilmezler. Ancak kendileri gibi hastalığı taşıyan biriyle evlenip, ağır hasta çocuk sahibi olduklarında, taşıyıcı olduklarını öğrenirler. Talasemi hastalığının en ciddi bulgusu, ağır kansızlıktır ve hastaların hayat boyu sık sık kan almaları gerekir. Kemik iliği nakli, hastalığı tamamen düzelten bir tedavi yöntemidir" ifadelerinde bulundu.
Dr. Örnek, Talasemi'nin önlenmesi için toplumun eğitilmesi, taşıyıcıların ortaya çıkarılması, uygun genetik danışmanlık verilmesi ve doğum öncesi tanı uygulanması gerektiğini belirterek, "Özellikle evlenecek çiftler, mutlaka kan tahlili yaptırıp, taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmelidir" şeklinde konuştu.