ELBETTE GÖÇ DURMAZ
İçme suyu, kanalizasyon ve ulaşım imkanları son derece kısıtlı olan Erzurum köylerinin büyük bir bölümü yaşanılır kalitede değil. İmar durumları da çağdışı bir perspektife terkedilmiş köylerin yaşanılır hale gelmesi için büyük çaplı ve ciddi bir yapılaşma ve çalışmaya ihtiyaç var. KÖYDES bu yolda atılmış ilk ciddi adım.
YOLSUZLUK, ORTAK SORUN
Erzurum köylerinde ulaşım sorunu yaşanması, köylerde tarımsal üretimi ve turizm olgusunu da olumsuz etkiliyor. Erzurum’dan batı illerine gerçekleşen göçlerde yoğunluğu oluşturan kırsal kesim yaşayanlarının, yerinde tutulabilmesi ve buralarda kalkınma heyecanı uyandırılması, yaşama arzusunun sağlanması için köylerin yaşanılır hale getirilmesi mutlak gereklilik arzediyor.
EVLER TOPRAKTAN
Kent, ilçe ve belde yakınlarında bulunmayan Erzurum köylerini büyük bir bölümünde evler ve hayvan barınakları doğal afet ve koşullara dayanıklı durumda değil. Çoğusu çatısız evlerin oluşturduğu köylerde hayvansal atıkların çevreye zarar vermemesi için hiçbir önlem alınmıyor. Köylere ulaşım da olduğu gibi köy iç yollarının tamamına yakını ham halde bulunuyor.
KÖYLER YAŞANILMAZ HALDE
Erzurum’da 983 köyün 706’sında kanalizasyon, 337’sinde içme suyu şebekesi yok. 5 bin 511 kilometrelik köy yollarının 5 bin 168 kilometrelik bölümü asfaltsız. Gelişmişlik performansı kriterlerinden olan yol, su ve alt yapıdaki bu yetersizlik, Erzurum köylerinin yaşanılmaz durumda olduğunu ortaya koyuyor.
FOSEPTİK ÇUKURLAR KULLANILIYOR
Erzurum’da KÖYDES Projesi kapsamında bulunan 983 köyün 706’sı kanalizasyon şebekesinden mahrum. Proje kapsamındaki köylerin ancak 267’sinde şebeke bulunuyor. Köylerin yüzde 71.82’sinde foseptik çukurları kullanılırken, yüzde 27.16’sı kanalizasyon alt yapısına kavuşturulmuş durumda.
İÇME SUYU PROBLEMLİ
Erzurum köylerinde içme suyu önemli bir sorun halinde bulunuyor. 983 köyün 636’sınde içme suyu şebekesi kurulurken, 337 köyün içme suyu şebekesi yok. Köylerin yüzde 34.28’ünde içme suyu köy çeşmelerinden temin ediliyor, yüzde 64’ü ise şebekeden alıyor.
KÖY YOLLARI ASFALTSIZ
Erzurum’un köy yolu mesafe toplamının ancak yüzde 6.2’si asfaltlı durumda. Köy yollarının yüzde 68.39’u stabilize, yüzde 25.38’lik bölümü ise tesviye ham yol niteliği taşıyor. 3 bin 769 kilometrelik stabilize köy yolu asfalt, bin 399 kilometre yol ise stabilize olmayı bekliyor.