ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Türkiye genelinde 118 bin 359 konut satıldı
Türkiye genelinde 118 bin 359 konut satıldı
TÜİK Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı
TÜİK Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı
Gazze'de can kaybı 53 bin 119'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 53 bin 119'a yükseldi
Erdoğan: ‘Türkiye kritik önemdedir’
Erdoğan: ‘Türkiye kritik önemdedir’
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu açıklandı
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu açıklandı
HABERLER>GUNCEL
11 Ağustos 2005 Perşembe - 00:00

EKMEK İSRAFINA ÇARE

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yapılan denemelerde, kısmi pişirme yöntemiyle ekmeğin raf ömrünün 3 haftaya kadar çıkarılabileceği belirlendi.

EKMEK İSRAFINA ÇARE

EKMEK İSRAFINA ÇARE Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yapılan denemelerde, kısmi pişirme yöntemiyle ekmeğin raf ömrünün 3 haftaya kadar çıkarılabileceği belirlendi. DENEYLER OLUMLU SONUÇLAR VERDİ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Murat Karaoğlu tarafından yapılan araştırmada, kısmi (yarı) pişirilmiş, beyaz tava, kepekli ve çavdar ekmeği çeşitleri, ambalajlandıktan sonra oda sıcaklığında 3, 5 ve 7 gün, buzdolabı sıcaklığında ise 7, 14 ve 21 gün depolandıktan sonra yeniden pişirme işlemine tabi tutuldu. Bu yöntemle üretilen ekmeklerin tüketim kalitesi ve bayatlama dereceleri, normal pişirilen kontrol grubu ekmekler ile karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucunda, yarı pişirilen ve buz dolabında 3 hafta depolandıktan sonra son pişirme işlemine tabi tutulan ekmeklerin, tazeliği bakımından, normal olarak yeni pişirilen ekmeklerden daha kaliteli olduğu tespit edildi. Karaoğlu, yaptığı açıklamada, kısmi pişirme yöntemi ile üretilen ekmeklerin 3 hafta depolanmasına rağmen ikinci kez pişirme işlemiyle tazeliklerini koruduğunu tespit ettiklerini söyledi. ''İSTENİLDİĞİ ZAMAN TÜKETİCİYE TAZE EKMEK...'' Karaoğlu, tüketicinin, kısmi pişirme yöntemi sayesinde, istediği an taze ekmek yeme imkanına sahip olacağını belirtti. Söz konusu yöntemle pişirilen ve buzdolabı ortamında depolanan ekmeğin 3 hafta içerisinde ikinci bir pişirme işleminin ardından taze olarak tüketilebildiğini anlatan Karaoğlu, şunları kaydetti: ''Kısmi pişirme, 2 aşamalı pişirme işlemini içeren ekmek üretimidir. Bu yöntem, istenildiği zaman tüketiciye taze ekmek yeme imkanı sağlamaktadır. Daha kızarmış ve servise hazır kısmi pişmiş ekmek, önce fırında ekmek yapısı oluşuncaya kadar pişirilmelidir. Ancak ekmek kabuk rengi daha açıktır. Yeniden pişirmeye tabi tutulduğu zaman istenen kalite kriterlerini oluşturacak kadar yeterli nem miktarı içermelidir. İkinci pişirme işlemi tüketime hazır bir ürün elde etmek için zorunludur.'' KISMİ PİŞMİŞ EKMEKLERE ANTİMİKROBİYAL MADDE UYGULAMASI Denemelerde, oda sıcaklığında depolanan kısmi pişirilmiş ekmeklere, bakterilerin gelişmesini engelleyen antimikrobiyal katkı maddesi uygulandığını anlatan Karaoğlu, şöyle devam etti: ''Oda sıcaklığında depolamada, depolamanın 3. gününden sonra ekmeklerde bozulmayı hızlandıran bakteri sayısında hızlı artış oldu. Depolamanın 7. gününde ekmeklerde sünme hastalığı görüldü. Bu nedenle ekmeklere bakterilerin gelişmesini engelleyen antimikrobiyal maddesi ilave edildi. Sonuçta, oda sıcaklığında depolanan katkılı ekmekler ile buzdolabı sıcaklığında depolanan katkısız ekmekler, tüketim açısından kaliteli bulunmuştur. Eğer oda sıcaklığında depolanacaksa yarı pişmiş ekmeklerde mutlaka antimikrobiyal katkı maddesi kullanılmalıdır ya da ekmekler buzdolabında muhafaza edilmelidir.'' Karaoğlu, kısmi pişmiş ekmek için düşünülen en önemli kalite kriterlerinin ise ekmek hacim verimi, ekmek içi yumuşaklığı, ekmeğin nem içeriği, kabuk ve ekmek içinin rengi olarak belirlendiğini kaydetti. Depolama süresince normal ekmekte olduğu gibi kısmi pişmiş ekmeğin bayatlamasının da arttığını anlatan Karaoğlu, ikinci pişirme işleminin amacının, ekmeğin özellikle de tazeliğini ve istenen ekmek kabuk renginin oluşmasını sağlamak olduğunu vurguladı. ''BU YÖNTEMLE EKMEK ISRAFI ÖNLENEBİLİR'' Karaoğlu, kısmi pişirme yöntemiyle üretimin ekmek israfını önemli oranda azaltacağına dikkati çekti. Özellikle Türkiye gibi ekonomik sorunlar yaşayan ülkelerde, ekmeğin insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında birinci derecede öneme sahip bir gıda maddesi olduğuna işaret eden Karaoğlu, şöyle konuştu: ''Normal pişirilen ekmeğin raf ömrü çok kısadır. Hafif nemli ve süngerimsi bir yapıya sahip fırın ürünlerinin kaliteleri, kaçınılmaz olarak bozulmaktadır. Bu nedenle ekmek günlük olarak üretilmekte ve 36 saat içinde tüketilmektedir. Bayatlamış ekmek istekle yenilmediğinden önemli ölçüde israfa ve büyük ekonomik kayıplara neden oluyor. Oysa, kısmi pişirilen ekmeklerin, daha sonra tüketim mahallinde ihtiyaca göre sadece basit bir ısıl işlem ile tüketime sunulması, ekmek israfını önemli derecede azaltacaktır.'' Karaoğlu, Türkiye'de söz konusu yöntemle ekmek üreten bir işletme bulunmadığına işaret ederek, bu yöntemin yaygınlaştırılmasının ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi. YILLIK 700 MİLYON DOLARLIK EKMEK ISRAF EDİLİYOR Bu arada, Ankara Ticaret ve Sanayi Odası'nın yayınladığı rapora göre, Türkiye'de her 10 ekmeğin dokuzu tüketiliyor, biri ise israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödüyor. İsraf edilen ekmeğin ekonomik büyüklüğü ise yıllık 700 milyon doları buluyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum İl Müftü Yardımcısı Baytar,
REGAİB RAHMET VE MAĞFİRET GECESİ Regaip Kandilinin Yüce Allah’ın kullarına ...
Üç ayların ilk kandilini idrak ediyoruz
BUGÜN REGAİP KANDİLİ Kandillerin dayanışma ruhunu güçlendirmek için fırsat ...
Okumayı sevmiyoruz
Kitap okuma kültürünün yeterli olmaması kitap satışlarını da olumsuz etkiliyor. ...
 
Erzurum’a 242 yeni öğretmen atanacak
Öğretmen adaylarının başvuruları sürüyor. Başvurular 24 Ağustos'a kadar ...
Hac Kayıtları 19 Ağustos'ta Son
Yedek adayların kesin kayıtları ise 22 Ağustos-2 Eylül arasında Hac kayıtları ...
Emniyet Müdürü Demir:
HIRSIZLIK VE BIÇAKLAMA OLAYLARI AZALDI Erzurum Emniyet Müdürü Tahsin ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
ERZURUM EKONOMİSİNİN DIŞA AÇILMASI ADINA İLK SOMUT ADIM ATILDI. TİCARET ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
SEYYAR SATICILARDAN PROTESTO EYLEMİ Erzurum'da, belediye ...
Gıda işletmelerine portör muayenesi uyarısı
Hıfzısıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, gıda sektöründe çalışan kişilere belirli ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva