Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, Devlet bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.
4. BÖLGE SORUNU
Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan bölge bazında desteklenecek sektörlerin taslak metninde seçim çevresi olan Kars ili 4. teşvik bölgesi içerisinde yer aldığını hatırlatan MHP Kars Milletvekili Dağdaş, Devlet bakanı Zafer Çağlayan tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şöyle dedi:
“4.Bölge yapılanması içerisinde Kars ili gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan illerimiz dışında Trabzon, Malatya, Kastamonu, Ordu ve Giresun gibi iklim ve ulaşım bakımından avantajları bulunan illerimizin de yer alması nedeniyle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan ve iklim, ulaşım gibi avantajları daha az olan illerimizdeki yaygın kanı teşvikli yatırımların aynı bölge yapılanması içerisinde yer alan ve daha avantajlı konumda bulunan diğer illere kayacağı ve diğer teşvik uygulamalarında olduğu gibi bölge illerinin istihdam ve yatırım açısından daha geri kalacağı şeklindedir. Kars’ında içerisinde yer aldığı düzey 2 kapsamındaki Erzurum, Erzincan; Bayburt bölgesinde teşvikten yararlanması planlanan sektörler, 4. bölgede yer alan diğer illerin yaklaşık olarak tamamında da bulunmaktadır. Bu durum aynı sektörlerden beklenen yatırım yoğunlaşmasının iklim ve altyapı avantajı olan diğer 4.bölge illerine kayacağı endişelerini güçlendirmektedir.
Kars’ta bölgesel teşviklerden yararlanacak sektörler içerisinde altyapısı da bulunan tarım makinaları imalatı yer almazken bu sektör 4.bölgedeki Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Şanlıurfa, Diyarbakır Kastamonu, Çankırı, Sinop illerinde desteklenmektedir. Yine Kars’ta gelişmekte olan seracılık sektörü destekleme kapsamına alınmazken bu sektör de 4.bölgedeki Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde desteklenmektedir. 4325 ve 5084 sayılı Yatırım ve İstihdam Teşvik Yasalarından yararlanamayan Kars bu iki yasadan halen sonuç çıkaramamış ve gerekli sanayi alt yapısını oluşturamamıştır. Bu itibarla, Hazine Müsteşarlığı tarafından taslak metin olarak yayınlanan Bölge Bazında Desteklenecek Sektörlerde Kars’ın da içerisinde yer aldığı ekonomik olarak gelişme anlamında geri kalmış illerimizde yukarıda belirtilen sakıncaları dikkate alarak istihdamı ve yatırımı artırması için değişiklik yapmak yönünde herhangi bir düşünceniz ya da çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu değişiklik ya da çalışmalar nelerdir?”
DAĞDAŞ SULAMA YATIRIMLARININ AKİBETİNİ SORDU?
Dağdaş, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde ise şunları söyledi: “Bilindiği üzere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının planlaması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olduğu gibi ülkemizdeki su kaynaklarının çeşitli kullanım maksatlarına göre tahsisinde de otoritesi olan kuruluştur. Baraj yapımı, taşkın koruma, sulama, hidroelektrik enerjisi üretimi gibi tesislerin işletme, bakım ve onarımlarını sağlamak anılan kuruluşun asli görevidir. Seçim çevrem olan Kars ili, Akyaka ilçesinde toplam 47 bin dönümlük alana hizmet veren sulama kanalının işletmesini 2003 yılından bugüne dek yürüten Akyaka ilçesi köylere hizmet götürme birliği kendisini 20 Mayıs 2009 günü yapılan genel kurulda tasfiye etmiştir. Bu nedenle sulama kanallarının, birliğin ilgili tüzük maddesi gereği mal sahibi DSİ 24. Bölge Müdürlüğüne devir edilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak DSİ bugüne dek kanallara sahip çıkmadığı gibi yörede ekilen 4 bin dönüm pancar, 2 bin dönüm mısır ve 2 bin dönüm patates ekicisinin sorunlarına da el atmamıştır. Bu sorunlara ilgisiz kalınmasına gerekçe olarak ise personel yetersizliği gösterilmiştir. Ayrıca Kars Şeker Fabrikasının tek pancar aldığı yer Akyaka Ovası olup, bir an önce kanallara su verilmediği takdirde yaşanacak kuraklık sonucu zaten ekonomik sıkıntı içerisindeki üretici yok olma, ilimizin istihdam yaratan tek fabrikası olan Kars Şeker Fabrikası da kapanma tehlikesi ile karşılaşacaktır. Bu itibarla, zaten çok büyük sıkıntılar içersinde yaşayan çiftçimizin zararını ve mağduriyetini önlemek ve ilimizin istihdam yaratan tek fabrikasının da kapanma sorunu ile karşılaşmasını engellemek için sulama kanallarının işletilmesinde DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan herhangi bir çalışma mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmalar nelerdir?”
KARS’A YURTKUR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TALEBİ
Milliyetçi Hareket Partisi Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Kars'ta bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) yetersizliğine değinen Dağdaş, Kars KYK'nın bölge müdürlüğü yapılması hususunda verdiği yazılı soru önergesinde şöyle dedi:
"Bilindiği üzere Kafkas Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla kurulmuş ve 1992 Kasım ayında kurucu Rektör atanarak faaliyetlerine başlamıştır. Kurulduğu tarihte 245 öğrenciye sahip olan üniversite de bugün yaklaşık 14 bin öğrencimiz öğrenim görmektedir. Üniversitemize her yıl büyük çoğunluğu bölge dışından olmak üzere 4 bin öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimiz Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlar ile özel yurtlarda barınma gereksinimlerini
karşılayabilmektedir. Bu denli çok sayıda öğrencimizin öğrenim gördüğü üniversitemizde kampus içerisinde bulunan yurtların yanı sıra yeni üniversiteler kurulmadan önce Artvin ve Iğdır illerinde bulunan yurtlarda Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin barınma gereksinimlerini karşılamakta idi. Ancak bütün bu belirtilenlere karşın ilimizde bulunan yurtlar, Kredi ve Yurtlar Kurumu Erzurum Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmalarını sürdürmekte olup bu durum hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesinde sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.
Bu itibarla, Kafkas Üniversitesi'nin öğrenci sayısı, her yıl bölge dışından çok sayıda öğrencimizin Kafkas Üniversitesi'ne kayıt yaptırması ve barınma olanakları dikkate alınarak hizmetlerin daha etkin ve verimli sürdürülmesi amacıyla İlimizde Kredi ve Yurtlar Kurumunun Bölge Müdürlüğü olarak teşkilatlandırılmasını düşünüyor musunuz? Bu yönde herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?"