Türk-İş eski Genel Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Bayram Meral, memleketi Erzurum’da bir takım temaslarda bulundu. Yol-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Hakkı Kasil ve 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya ile Erzurum’un sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunan Meral, kapatılan belediyelerin işçileri hakkında sendika başkanlarından bilgi aldı. Meral, Hükümetin, kapatılan belediyelerdeki işçilerin mevcut belediyelere aktarımı yönünde verdiği sözü hatırlatarak, bu sözün tutulmadığını dile getirdi.
MERAL’DEN TEŞVİK DEĞERLENDİRMESİ
Ülke genelinde işsizliğin giderek tırmandığına dikkati çeken Meral, yeni teşvik sisteminin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ciddi katkı sağlamayacağını öne sürerek, bu bölgelerde tarım ve hayvancılığa ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi. Yol-İş Sendikası’na ait hizmet binasının Şark Köşesi katında ağırlanan Bayram Meral, “Hükümet, bir kere Erzurum’da durumları belirsizliğini koruyan belediye işçilerine sahip çıksın. Bu sorunu çözmeden, Erzurum’da ve bölgede işsizlikle mücadele edileceği şeklindeki beyanatlar, çelişkiden ibaret olacaktır.” dedi.
BELEDİYE İŞÇİLERİNİN DURUMU
“Kanun çıkmadan önce kapatılacak olan belediyelerdeki işçilerin açık olan belediyelere aktarılacağına dair garanti, bizzat hükümet tarafından verilmişti.” diyen Meral, “Bugün baktığımızda, kapatılan belediyelerdeki işçilerin durumu içler acısı. Hükümet tarafından işçilerin mevcut belediyelere ya da başka kurumlara aktarılacaklarına dair sözler verildi, fakat bu söz yerine getirilmedi. İşçiler ortada kaldı. Milletin tek güvencesi devlettir. Devlette sözünü yerine getirmezse, bu millet kime inansın? Unutmayalım ki, güven olmazsa şüphe olur.” diye konuştu.
“YENİ TEŞVİK YASASI, FAYDA GETİRMEYECEK”
Hükümetin hazırladığı yatırımları teşvik sistemiyle ilgili olarak da bir değerlendirme yapan Bayram Meral, yeni sistemin, Erzurum’a ve bölgeye getirisinin olacağına pek inanmadığını ifade etti. Meral, teşviklerin, bölge potansiyellerine göre verilmesi gerektiğine inandığını söyleyerek, “Erzurum’da sanayinin gelişmesi için çok ciddi teşviklere ihtiyaç var. Çıkarılması düşünülen en son teşvik yasası Erzurum’da ve bölgede sanayinin gelişmesi noktasında pek verimli olmayacak. Yatırımcıyı bu bölgeye çekebilmek için, daha donanımlı teşvikler hazırlanmalı. Hiçbir yatırımcı donanımlı bir teşvik olmadığı takdirde, batıyı bırakıp, doğuya yatırım yapmaz, gelmez, gelemez.” dedi
TARIM SEKTÖRÜNE ÖNCELİK VERİLMELİ
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kurtuluş yolunun tarım ve hayvancılıktan geçtiğini anlatan Meral, Erzurum’un tarım ve hayvancılık noktasında çok büyük potansiyellere sahip olduğuna vurgu yaptı. Meral, “Asıl teşvik, tarım ve hayvancılığı kapsamalı. Bu bölgenin potansiyeli tarım ve hayvancılıkta gizlidir. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için Hükümet çeşitli teşvikler çıkarmalı. Ben inanıyorum ki, Erzurum’u gelişmişlik sıralamasında üst sıralara taşıyacak en önemli sektör tarım ve hayvancılık.” şeklinde konuştu.
MERAL: ERZURUM EKONOMİSİ KAN KAYBEDİYOR
Erzurum’un, yoksulluk sıralamasında Türkiye’nin önde gelen kentleri arasında bulunduğu belirten Meral, “Biz isterdik ki, Doğu Anadolu’nun gözbebeği Erzurum, gelişmişlik sıralamasında Türkiye’nin önde gelen illeri arasında olsun. Fakat üzülerek söylüyorum ki, Erzurum, ekonomik anlamda ciddi kan kaybına uğramış. Bir Erzurumlu olarak, bu durum beni oldukça rahatsız ediyor. Erzurum biran önce hak ettiği konuma yükselmeli.” dedi.
ERZURUM’DA İŞSİZLİK ORANI ÇOK YÜKSEK
“İstihdam, tüm Türkiye’de başlı başına bir sorundur.” diyen Meral, bu sorunun, Erzurum ve bölgede ise çok daha yüksek boyutta olduğunu ifade etti. Bayram Meral, “Bugün gençlerimizin büyük bir bölümü işsiz, dolayısıyla da aşsız durumdalar. Çocuklarımız üniversite diplomasını alıyor, kimi mühendis, kimi tasarımcı oluyor, ama asgari ücretle çalışıyor. Yıllarını eğitimine harcayarak, güzel bir gelecek uman gençlerimiz, maalesef diplomalarına kavuştuktan sonra umduklarını bulamıyorlar. Böyle bir ülkede tüyler ürpertici suçların olması gayet tabi doğaldır.” diye konuştu.
Erzurum ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Atatürk Üniversitesi’nin, önümüzdeki yıllarda artık şehir ekonomisine bu kadar katkıyı da sağlayamayacağını ileri süren Meral, bunun nedenini ise, Türkiye’nin hemen hemen bütün kentlerinde üniversite kurulması şeklinde açıkladı. Meral, “Türkiye’nin her kentinde artık üniversite var. Öğrencilerimiz bundan böyle kendi kentlerinde eğitimlerini sürdürebilecekler. Bu durum, ekonomisi üniversiteye bağlı kentler için çok ciddi bir zarardır.” dedi.
BORÇ, BUGÜN 560 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ
Türkiye’de para sıkıntısı yaşayan halkın kredi kartlarına yüklendiğini belirten Meral, bu yüklenişin sonuçlarının ise, çok acı olduğuna işaret etti. Meral, “Halkın cebinde parası yok. Kredi kartlarına müthiş yüklenme söz konusu. İhtiyaçlarını kredi kartından gidermeye çalışan vatandaş, geri dönüşü sağlayamadığı gibi, çok ciddi sıkıntılar içerisine giriyor. Hatta ve hatta sonuçlarına baktığımızda, beklenmedik üzücü olaylarla karşılaşıyoruz. Bu konuda ciddi bir düzenleme şart.” şeklinde konuştu
2001’de, AK Parti iktidarının 240 milyar dolar borçla hükümeti devraldığını hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, bu borcun şuan 560 milyar dolara çıktığına vurgu yaptı. Meral, söz konusu borçlanmanın karşısında hükümetin çok ciddi bir atılımının olmadığını öne sürerek, “IMF ne diyorsa, ülkemizde maalesef o oluyor.” dedi. Hükümetin yaptığı bir başka yanlışın ise, kamu kurumlarını küçültüp, birçok kazanç getiren kurumları da özelleştirmesi olduğunu söyleyen Meral, “Bugün baktığımızda, özelleştirilen kurumlarımızın çok yerinde olduğunu söyleyemeyiz. Kazanç sağlayan kurumlar özelleştirildi. Bu özelleştirmeler devleti zarara uğratmıştır. Bir kurum özelleştiriliyorsa, devletin kazancı gözetilmeli. Fakat yapılan özelleştirmelerle devletin kazancının gözetildiğini söyleyemeyiz.” diye konuştu.